Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 2 

 Ако в новогодишната нощ сте в Габрово, заповядайте на площад „Възраждане“ да посрещнем 2014 година заедно, канят от Община Габрово.

Празникът започва в 23.30 часа в последния ден на 2013 и ще продължи до 1.30 часа на 1 януари 2014 г.

За доброто настроение на габровци и гостите на града ще се погрижат „Оркестър Габрово” с диригент Николай Венков и DJ Владо Денев. Ще има вино за всички на площада, а с настъпването на Новата година фойерверки ще озарят празничната нощ.

В първата събота от новата година направете на семейството си още един вълшебен подарък, и то по габровски. Заведете най-близките си, особено децата, не в комшията, а в зала „Възраждане“. Там на 4 януари можете да прекарате безплатно незабравими моменти с класическия пълнометражен анимационен филм „Снежанка“.

Създаден през 1952 г. филмът носи духа на своето време, но без съмнение притежава качества, които го правят гледаем от малки и големи  дори и 62 години по-късно.

Направен по едноименната пиеса на руския драматург Александър Островски, смятан за най-значимия представител на руския реализъм, филмът е красива история за борбата между традицията и новото, между разбиранията на по-старото и тези на по-младото поколение. В центъра на сюжета е Снежанка (Снегурочка), която осъзнава, че този път след края на зимата не иска да се върне на север, а да остане, за да види как живеят хората и през останалите сезони.

Вълшебната история се развива на фона на прекрасната музиката на Римски-Корсаков, което е още една заявка за качествата на „лентата“.

Прожекцията започва в 11.00 часа, а входът е свободен.

 

  

Почти 18 000 лева за водна рехабилитация на децата със специални образователни потребности бяха събрани от габровци и дарители по време на коледните благотворителни инициативи, организирани в подкрепа на децата. Най-голямата сума беше събрана в рамките на „Дарителския кръг“, организиран от Обществения дарителски фонд. Общинските съветници от ГЕРБ-Габрово дариха 2000 лв. в полза на децата. Общата сума от всички дарения беше удвоена от „Работилница за граждански инициативи“ и достигна 17 000 лв.

Останалата част от средствата са събрани от коледния благотворителен концерт в подкрепа на децата със специални образователни потребности „От деца за деца“, организиран от Сдружение „Равен старт“ с подкрепата на ГЕРБ-Габрово и Ресурсен център, и от съпътстващия го коледен базар.

Тази година в концерта се включиха деца от ОДЗ „Дъга“, ЦДГ „Мики Маус“, ЦДГ „Явор“, ТШ „Лиана“, ДФА „Габровче“, индивидуални изпълнители и Dani Magix-Quick Hands Project. За поредна година децата от ДФА „Габровче“, освен че благотворително участваха в концерта, бяха събрали 150 лв., които дариха за своите нуждаещи се връстници.

Средствата от благотворителните инициативи ще бъдат използвани за водна рехабилитация на децата, както и за закупуването на специализиран стол за деца с церебрална парализа.

 

 

  Завърши първият етап на Западния обходен път. Той вече има Акт 15 и е с дължина 7,6 км, съобщават от Агенция Пътна инфраструктура. Участъкът започва от кръстовището след село Донино, от което обходният път се отделя от път І-5 Велико Търново – Габрово и завършва преди пътен възел „Поповци” на път II-44 Севлиево – Габрово. На обекта са извършен ремонт на пътната конструкция, ремонтирани са мостът над река Янтра и надлез с общински път за село Велковци. Подобрено е отводняването на пътната настилка. По цялото трасе е положен нов асфалтобетон, поставена е нова хоризонтална маркировка, монтирани са нови пътни знаци. С рехабилитацията на пътния участък се повишава безопасността и удобството на пътуващите.

 

            Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Той включва строителството на участък от 23,254 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 (3,1 км) и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка.

            Изграждането на обходния път на Габрово стартира на 16 май т. г. С подписването на Акт 15 завършиха строително-монтажните работи по първия етап /участък/ от общо пет по проекта.

            Изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД "Обединени консултанти" с партньори: "Трансконсулт БГ" ООД, "Рубикон Инженеринг" ООД и "Трафик Холдинг" ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС.

            Първият етап, чието изпълнение завърши с Акт 15, е с дължина 7,6 км - от км 0+000 до км 7+670. Участъкът започва от кръстовището след село Донино, от което обходният път се отделя от път І-5 Велико Търново – Габрово и завършва преди пътен възел „Поповци” на път II-44 Севлиево – Габрово. На обекта са извършен ремонт на пътната конструкция, ремонтирани са мостът над река Янтра и надлез с общински път за село Велковци. Подобрено е отводняването на пътната настилка. По цялото трасе е положен нов асфалтобетон, поставена е нова хоризонтална маркировка, монтирани са нови пътни знаци. С рехабилитацията на пътния участък се повишава безопасността и удобството на пътуващите.

            Вторият етап е с дължина 3,2 км и включва рехабилитацията и реконструкцията на съществуващия път. Трасето минава западно от кв. „Войново“ и завършва при с. Чехлевци. Третият, четвъртият и петият етап са изцяло ново строителство. Третият етап /5 км/ е от пътното кръстовище с път III-4404, с. Чехлевци до п. в. „Дядо Дянко“ в Габрово. Четвъртият етап /4,1 км/ е от п. в. „Дядо Дянко“ до кв. „Радецки“ и включва изграждането и на етапна връзка на обходния път на Габрово с Шипченския проход /3,1 км/. В петия етап е предвидено изграждането на участък от 10,5 км, включващ и тунела под Шипка с дължина около 3,2 км.

            Тунелът под връх Шипка (3,22 км) е предвиден за изграждане в периода 2014-2020 г.

            Обходният път на гр. Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

 Продължава политическата чистка в страната и в областта, предупредиха на пресконференция днес депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев и Цветомир Михов.

Сред 27-те уволнени шефове на ДАИ в страната е и габровеца Венцислав Генов, който е заемал няколко години мястото след спечелване на конкурс, обявен след пенсионирането на предишния титуляр.

 Според Михов това е станало без мотиви, с промяна на устройствения правилник.

Той прогнозира, че процесът на смени продължава. Уволняват се хора, не защото не си вършат работата, а за да се намери работа за близки до новата власт, твърди той.

Цветомир Михов допълни, че вероятно такава ще е съдбата и на д-р Светослав Спасов, шеф на Областна дирекция по безопасност на храните. Той смята, че най-драстична е кадровата промяна в ръководството на РЗИ - Габрово, тя пример за чистка, тъй като назначения без конкурс нов шеф на службата е бил в листа на БСП. Досегашният директор д-р Петър Стефанов няма нищо общо с ГЕРБ, нито е член на партията. Той е специалист, назначен за държавен служител след спечелен конкурс, след сливането на РИОКОЗ и регионалния център по здравеопазване. Сега е уволнен без мотиви.

Подобна е и ситуацията с национален парк "Централен Балкан", за там се готви лидерът на ДПС в Габрово Христо Башев, който няма нужната квалификация.

Партийното кадруване  е една от болестите на българската демокрация, допълни  Томислав Дончев.

Още...

Народният представител Томислав Дончев дари днес компютри на още три организации като част от стартираната от него инициатива за подпомагане на читалища в габровска област и най-вече на тези в селата.

Компютърна техника днес получиха НЧ "Габрово 2002", Дружеството на военноинвалидите и Читалище "Светлина 1927", с. Жълтеш. Преди две седмици компютри получиха читалищата в три севлиевски села.

До момента са осигурени 36 компютъра. „По-важното е, че няма да спрем до тук, тъй като колкото повече машини осигуряваме, толкова повече молби за компютри получаваме от различни организации. Оказа се, че има и много институции, които са склонни да участват в такава благотворителна кауза, вместо да продават подменената си техника“, каза Томислав Дончев. Той още веднъж подчерта, че където има нужда от обучение по компютърна грамотност, има готовност да съдейства. „Възможностите са страхотни – вече хората в селата ще могат да прочетат новините, да научават какво става в страната и по света, ще могат и те самите да комуникират с близки и приятели. Чрез социалните мрежи читалищата пък ще могат да споделят всички инициативи, които провеждат и творчеството им ще стане достояние на повече хора“, коментира още Дончев.

Младежкото БСП подарява на децата куклено представление

 

Мариана ДИМИТРОВА

Младежката организация на БСП в Габрово подарява на малките габровци представление в Кукления театър по случай Коледните и Новогодишни празници. Постановката се нарича "Новогодишни приключения" и ще бъде на 22 декември от 14 ч. в Кукления театър. За малчуганите ще има много изненади, подаръци, които лично Дядо Коледа ще им връчи, обясни председателят на младежката организация на БСП Здравко Стойчев.

С още една инициатива може да се похвали младежкото обединение на левицата. До края на януари те провеждат анкета сред габровци за това какви са техните очаквания през 2014 г. В допитването са включени и въпроси за това какво трябва да се промени в града, какво липсва и от кого зависи решаването на проблемите.

 Анкетата може и да се попълни в интернет на стартиралата от миналата седмица страница на БСП – Габрово на адрес: bsp-gabrovo.com.

В интернет страницата има създадена и виртуална приемна на народния представител Йордан Стойков. Тя препраща към личния му имейл, на който хора от Габровска област могат да отправят въпроси към него. Поддръжката и администрирането на сайта са поели младежите от БСП.

  

За шеста поредна година Сдружение „Равен старт“ с подкрепата на ГЕРБ-Габрово и Ресурсен център организират коледен благотворителен концерт в полза на деца със специални образователни потребности. Тази година събраната сума ще бъде използвана за водна рехабилитация на децата.

За изминалите пет години от същата благотворителна инициатива са събрани над 30 000 лв., които са използвани за изграждане на рехабилитационен кабинет към Ресурсния център, на ресурсни кабинети в училищата, за оборудване с пособия за обучение на децата със специални образователни потребности. Подпомогнати са и две деца с увреждания. 

Тази година в него ще се включат ОДЗ „Дъга“, ЦДГ „Мики Маус“, ЦДГ „Явор“, ТШ „Лиана“, ДФА „Габровче“.  Ще има и индивидуални изпълнения, музикален театрален спектакъл и фокуси – Dani Magix-Quick Hands Project.

Концертът ще се проведе на 18 декември, сряда, от 17.30 ч. в зала „Възраждане“. Входът е свободен.

 

 90 паркоместа са обособени тази година, за следващата са регламентирани още около 200, съобщава зам.кметът Климент Кунев

Женина ДЕНЧЕВА

Затворените заради строителството по водния цикъл улици, зимните поледици и снегове още повече усложняват пътното движение в Габрово. Какво прави Общината за облекчаване на пътния трафик, за обособяване на повече паркоместа, коментира зам. кметът Климент Кунев:

"Факт е, че все по-често се наблюдават затруднения в автомобилното движение. Въпреки че това донякъде се дължи и на въведени временни организации на движението по улици, по които се работи по водния проект, нашето желание е да създаваме условия за увеличаване пропускливостта на улиците и оптимизиране организацията на движението в Габрово.

В рамките на проект "Техническа помощ за подготовка на Община Габрово за следващия програмен период  2014 – 2020“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013., на база изготвени технически задания ще се разработят инвестиционни проекти – фаза работни проекти, със съответните подробни количествено – стойностни сметки, с включени мерки за изграждане на достъпна среда за хората в неравностойно положение.

Сред обектите от градската среда на Габрово, за които ще бъдат разработени инвестиционни проекти е все още нереализираната, но предвидена по действащите устройствени планове на града, като стратегически важна комуникационна връзка източна градска улица. Тя тангира с пешеходната зона и е предназначена да  обслужваща източната част на града.  Трябва да премине по част от съществуващи трасета на ул. „Хан Крум“ и ул. „Марин Дринов“, като влиза във вече изградения, но незавършен тунел над сградата на полицията. Обособеният участък, предмет на настоящия проект, представлява самостоятелен  етап от цялостното трасе на източната градска улица / т.н. „малък ринг”/, и при завършването му може да се ползва самостоятелно.

В момента трасето е в лошо състояние, тунелът не е довършен по отношение на настилки и осветление, поради което не може да се ползва, а състоянието на улиците „Хан Крум“ и „Марин Дринов“ е повече от незадоволително като габарити и настилки. Реализирането на тази връзка е от съществено значение за облекчаване на транспортното обслужване на цялата източна централната градска част, което в момента е изключително сложно и зле организирано и ще облекчи и без друго ограничените възможности за паркиране. Предвиждаме изграждане на улица с всичките й  елементи - пътно платно, предпазни пътни ограждения, тротоари, отводняване, улично осветление, благоустрояване на прилежащи озеленени площи; довършване на настилките, осветлението и вентилацията на съществуващия тунел и др.

Сред останалите обекти от градската среда на Габрово, за които ще бъдат разработени инвестиционни проекти е реконструкцията на кръстовище „Шиваров мост”, което поради пресичането на основната републиканска пътна артерия с други улици, разпределящи автомобилното движение в няколко направления, се нуждае от реорганизация. Проектът предвижда реорганизация на кръстовището в кръгово с всички съпътстващи дейности - пътно платно, предпазни пътни ограждения, маркировки,  тротоари, отводняване, улично осветление, благоустрояване прилежащи озеленени площи и др.

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News