Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 

 Женина ДЕНЧЕВА

Днес  в Габрово пристига голяма група музиканти от Америка, Азия и Европа. 45 преподаватели и ученици от 8 държави ще вземат участие в Международния академичен фестивал за камерна музика, който ще се проведе от 18 до 25 юли  в  Художествената галерия в Габрово. Подобно музикално събитие имаше през 2007 и 2008 година, но кризата попречи това да се случи  през следващите години.

За да се радват отново габровци на изящни камерни изпълнения  от цял свят, заслуга имат цигуларят Камен Петков, който от дълги години работи в Америка и диригентът на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов. Камен Петков, който живее в Спрингсфийлд, свири в два оркестъра,  има частна музикална школа, много се гордее с родния си град и е запалил част от своите ученици за презокеанското пътуване. С истински ентусиазъм те се готвят за участието си в Лятната музикална академия в Габрово, с голямо желание се включват и преподаватели в престижни музикални университета от САЩ и Европа, мои добри приятели, обяснява Камен.

На него много му се иска музикалното събитие да се случва всяко лято, затова е положил неимоверни усилия да организира мащабното събитие. Проектът се финансира от частни дарения, участниците във фестивала ще свирят безплатно. Той има благотворителен характер. Приходите от билети, таксата за вход е 2 лв. , ще бъдат дарени на фондация "Благородна Бадева" за музикално обучение на талантливи български деца. Безплатно ще бъдат обучавани няколко малки български музиканти по време на лятната академия. Идея на Камен е и благотворителна кутия по време на концертите, в която ще се събират дарения за фестивала на духовната музика, организиран от читалище "Габрово".

Според Иван Стоянов петте концерта ще са на много високо ниво. Философията на фестивала е събиране на публика, изпълнители и педагози в едно цяло. Освен американската група, от Лондон със студенти и преподаватели пристига другата известна музикантка от Габрово Деворина Гамалова.

Още...

 Красимир Ташев бе един от организаторите на февруарските протести в Габрово чрез създадената от него гражданска инициатива "Да събудим Габрово", която по-късно прерасна в гражданско сдружение "Будно Габрово". Той не прави голяма разлика между тогавашните и сегашните протести. На шега казва, че тогава са ги наричали лумпени, а сега са интернет лумпени. И тогава и сега, според него, целта е да се види, че в Габрово има гражданско общество, което не си премълчава и се бори за правата си. "През февруари излязохме на улицата и извикахме високо, че сме против монополите, не само енергийните, а и мобилните оператори, ВиК, съдебната система. Сред нас, по-точно в София сред протестиращите се внедриха провокатори и лумпени. Започнаха да викат "Оставка". Това се оказа добре дошло за правителството на Борисов, което си тръгна, без някой да успее да му поиска сметка за нередностите. И до ден днешен не са разбра защо бяха толкова високи сметките през зимата, замълча се, а сега ни обещават да направят опит да свалят цените на тока до 5 процента. Това означава, че монополистите без проблем могат да намалят цените с 3-4 на сто, което няма въобще да се усети в сметките ни. Това е поредната обида на хората", обяснява Красимир Ташев. Самият той все още има проблеми с монополистите и от 4 месеца няма ток в офиса. Бил неприятно изненадан, както мнозина, със сметки на офиса за януари и февруари на стойност 990 лв., след като за цялата предишна година платил 836 лв., обикновено от 40 - 60 лв. на месец. За ползване на климатик и малко офис техника. Още след първата ужасяваща сметка, в присъствие на нотариус офисът му бил запечатан, а ел.захранването изключено. На следващия ден отворили офиса и се оказало, че има навъртяна дневна и нощна енергия по 13 киловата. Пуснал жалба до Енергото и поискал проверка на електромера. Още на другия ден последвала реакция, но ел. специалистите не извършили проверка, а направо му "рязнали тока." Заформил се скандал, намесели се и клиенти на офиса, а някой от тях заснел клипче с телефона си и го пуснал в интернет. Заради нажежената обстановка заради сметките на тока, клипът станал хит в мрежата. Краси станал медиен герой, но това не му помогнало да си "върне тока", от 28 февруари досега работи на тъмно и без отопление в по-хладните месеци. Възмутен писал писма до омбудсмана, до ДКЕВР, дори до президента, полза никаква. Сега му предстои дело, Енергото ще го съди. "Аз не отказвам да си платя тока, но толкова, колкото съм изразходил", отстоява позицията си Красимир Ташев. Още...

Областният управител на Габрово Николай Григоров, заедно с областния координатор на БСП-Габрово Кристина Сидорова са засечени да събират подписи в подкрепа на правителството в кв. Дядо Дянко в града. Те са били видени тази сутрин, 10.07., в района на кварталния магазин, където са оставили бланка за събиране на подписи, в работното време на областния управител и със служебния му автомобил – сребристо Пежо ЕВ 0001, сигнализираха скандализирани габровци.

Незаконно, неморално и непочтено е да се извършва чисто партийна дейност с държавен ресурс, със средства от данъците на хората – в работно време и със служебен автомобил. Още в първите си дни на ръководната длъжност Николай Григоров доказа, че няма намерение да работи в интерес на габровци и по приоритетните за региона проекти, а използва държавния пост, за да реализира партийните си намерения. Заради тази злоупотреба със служебно положение ГЕРБ-Габрово призовава Николай Григоров незабавно да освободи поста на областен управител, се казва още в съобщението на пресцентъра на ГЕРБ.

  Политиката не е интерес, не е математика, в нея трябва да има морал, такъв няма в коалицията на абсурда, която ни управлява, смята народният представител от ГЕРБ

Женина ДЕНЧЕВА

- На среща на областния управител с протестиращите се коментира, че депутатите нямат право на неплатен отпуск. След 12 "неизвинени", може да се поиска оставка и "уволнение" от избирателите. Депутатите от ГЕРБ сте в това положение, има ли опасност да ви "разжалват"?

- Няма подобна разпоредба. Мен могат да ме „разжалват“ само избирателите ми. Те са моя господар и от тях получавам задачи, както и легитимност на народен представител. А и това, че не влизам в пленарна зала, съвсем не означава, че не работя, напротив. Само за последния месец се видях със стотици хора от региона и се опитвам да помагам за решаване на поставените от тях въпроси. Работя и на национално ниво, поддържам активен диалог с редица представители на международни институции, както и мисии на партньорски държави, които живо се интересуват от ситуацията в България.

- Депутатите от ГЕРБ от Габрово все пак ще се срещнат ли с протестиращите?

- Разбира се, стига да мога да бъда полезен, за целта обаче нямаме нужда от посредничество.

- Ще се връщате ли в парламента?

- Да, когато започне обсъждането на промените в избирателния кодекс. Всичко друго е в разрез с дневния ред на българските граждани. Не, че избирателния кодекс ще реши всички проблеми, но е едно добро начало. Всъщност българите искат ясни правила, но искат и повече морал и прозрачност, думи, които за съжаление рядко свързваме с политиката. Искат власт на народа, а не на „тъмната страна“, която е завладяла не само души, но и институции…

Защото честно казано, проблемът на България не е толкова в тази или онази партия, а в готовността на някой да служат на „тъмната страна“, вместо на народа си. Това е голямата промяна, която не успяхме да довършим, това е промяната от, която всички имаме нужда.

Освен това обсъждаме връщане в парламента, за да поискаме вот на недоверие на правителството. Иначе не виждам смисъл да сме в този парламент, където и да внасяме предложения, те не влизат в дневния ред. Въпреки, че сме най-голямата парламентарна група, ни предложиха единствено председателство на комисията по вероизповедания?! И една тъжна констатация - ако влезем в парламента, има опасност от физически сблъсъци, а това би било "дъното на дъното" на това народно събрание.

- Явно има проблеми с еврофондовете, новото правителство досега май нищо не е направило по въпроса, само се оплаква. Колко ще загубим, ако продължава безхаберието на управляващите?

-  Ако продължи безхаберието на правителството, може да се загуби много и то не за тази година, а за години напред. Всъщност от това, което се прави през всеки от дните тази година, зависи какви пари и за какво ще имаме до 2020 година. Наскоро имаше гледане на бюджета от Съвета на ЕС с участието на българския министър - председател. Вече повече 10 дни нито аз, нито българските граждани знаем нищо за това, какъв бюджет е защитен за следващите години. На какви пари ще разчитат българските общини и фирми още от 2014. Стана ясно само, че за селските райони, парите ще бъдат с един милиард по- малко.

Още...

 Своите приоритети и принципи на работа представи днес в първата си пресконференция, областният управител Николай Григоров.

Няма да има компромиси със законността е най-важният му принцип. Григоров гарантира приемственост, всичко добро направено от неговите предшественици ще продължи и по време на неговото управление. Той особено държи на връзка с бизнеса. Макар според правомощията на един областен управител неговите инициативи в това отношение не могат да са много. Но могат да бъдат засилени връзките и взаимоотношенията с Търговско- промишлената палата, Техническия университет, с инвеститорите, смята той. И напълно подкрепя идеята на правителството да се тегли облигационен заем от 1 млрд. лв. за разплащане с бизнеса.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

Хората от протестите се определят като млади, интелигентни, работещи, партийно неангажирани, искащи промяна на системата. Те твърдят, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат удовлетворени, независимо, че започват летните отпуски. Дори броят ни да намалее сега, наесен ще сме още повече, убедени са те. Защо тези знаещи и можещи хора са на улицата - в поредица разговори  на в. Габрово ДНЕС с лицата на протестите.

Евгения Попова, адвокат: "Винаги когато съм свободна, участвам в протестите заедно със съпруга си и трите ни деца. Не защото не мога да си платя сметките за ток или се надявам на детските надбавки за отглеждане на тримата ми сина /впрочем, въобще не ги вземам, за такива мижави суми не си заслужава да висиш по институции и опашки!/, а защото съм лично засегната от цялата ситуация в страната.

Управляващите ни правят всички на глупаци, защото всяка една тяхна стъпка е продиктувана от лични интереси, от некомпетентност, липса на далновидност и желание за промяна. Обслужват се единствено интересите на компрометирани в обществото хора. В парламента са все стари муцуни, крайно компрометирани. Тези хора нямат грам срам от това, което вършат. Назначават се само хора от техните кръгове, зависими от нещо и от някои. Нали щеше да е експертно правителство? Посочете ми един експерт?!

Техните действия в момента се коментират негативно от Международния валутен борд, от Европейската комисия, от Европейския съюз, от световни медии.

Какво дебелоочие имат тези хора, почти 30 дни хората протестират по улиците, казват им в очите, че не ги искат, дори с яйца и домати ги замеряха в София, а на тях не им пука. Правят го от страх и безсилие. Не искат нови избори, защото знаят, че повечето от тях няма да бъдат избрани. Оправдават се с това, че ситуацията в страната била критична, щяло да е безотговорно да сдадат властта. Глупости! Ситуацията у нас от 20 години все е била критична, по-зле няма накъде да стане. Затова са нужни предсрочни избори.

Не съм участвала във февруарските протести, те бяха социални, предизвикани от глада и немотията. Сегашните протести нямат нищо общо с тях, макар да са донякъде тяхно продължение, сега участват друг тип хора. На  улицата са хората, които не са гласували или са дали вота си за по-непопулярни партии. Самата аз винаги съм гласувала на избори като израз на отговорност, но през последните няколко години съм демотивирана, не виждам за кого да дам гласа си. Видно е, че всички партии са обвързани с лични, а не с национални интереси.

Надявам се, изборите  да са през есента и да се появят нови формации. В тях да са интелигентни хора, които досега са се пазили от политиката. Защото ни убеждаваха, е влезеш ли в политиката, няма как да излезеш чист. Но мисля, че сега дойде времето на интелигентните, хора с възможности, партийно необвързани, които донякъде ще променят облика на политиката. Не че всички ще бъдат с най-чисти помисли, но се надявам да не е като сега.

Дори да няма време да се създаде нов Избирателен кодекс, могат да се направят бързо някои промени, като намаляване нужния брой избиратели за регистриране на инициативни комитети  и независими депутати. Надявам се повече безпартийни да влязат в партийните листи, да се въведе електронно гласуване. За разлика от лансираните мнения, че едни избори веднага, ще повторят сегашната конфигурация, аз мисля че няма да стане така. Вярвам, че в новия парламент, ако не повече, поне ще има 20-30 разумни хора, които да дават разумни предложения. В момента няма нито една "бяла лястовица" в този парламент, човек на който да се разчита за това. Там всички тотално са оглушели, тотално затъпели, ако щете и тотално закърнели! Те нямат нормални възприятия за нещата. Да не забравят, че ще дойде време да им си иска отговорност от Оня над нас и равносметката за тях никак няма да е добра. Още повече, те не отговарят само за себе си.

Остава ни надеждата, че в един нов парламент няма да го има и "тази грешка на природата" Волен Сидеров. Него го избират лошите, озлобените, гладните хора.

Още...

 Единствено депутатът от Коалиция за България Йордан Стойков уважи желанието на протестиращите от Габрово за среща, тя се проведе в сградата на областната администрация вчера. Нямаше го депутатът от ДПС Четин Казак. Депутатите от ГЕРБ също не присъстваха на срещата, те писмено са уведомили областния управител, че по същото време  имат организиран приемен ден с граждани на Севлиево и пресконференция за журналисти.

Протестиращите, представлявани от Цветелина Терзиева, Людмил Шенков, Красимир Ташев, Николай Кръстев, Иван Корназов и екскметът Николай Дачев, който работел по правната страна на исканията, връчиха своите искания на Й. Стойков. Той даде дума да ги представи на Мая Манолова, която  днес организира в Народното събрание среща с неправителствения сектор за промени в Избирателния кодекс. Според габровските протестиращи най-важните неща, които сега трябва да се случат са именно тези промени и спешно вкарване в държавния бюджет на средства от наложени санкции на монополисти от Комисията за защита на конкуренцията. Но не 6 млн. лв., както е било досега, а 600 милиона, настояват те.

Красимир Ташев, познат като един от организаторите на февруарските протести в Габрово, каза, че отначало се подразнил от отказа на ГЕРБ да участва в срещата, но после преценил, че след като те не влизат в парламентарната зала, от тях нищо не зависи. "В член 92  от Правилника за работа на парламента се казва, че депутатите нямат право на неплатен отпуск. След 12 последователни отсъствия, се прекратяват пълномощията, работодателят /в случая избирателите/ могат да ги уволнят", обясни Николай Дачев, явно визирайки ГЕРБ.

Защо все пак от ГЕРБ не изпратиха свой представител на срещата при областния управител?

Още...

 1 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News