Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 2 

  

Лена Георгиева от групата на ГЕРБ в Общински съвет-Габрово беше избрана на председател на местния парламент. Тя зае мястото на Николай Сираков, който беше назначен за областен управител. Лена Георгиева беше избрана с гласовете на 23-ма общински съветника след тайно гласуване.

Тя благодари на общинските съветници за доверието и заяви очакването си за консенсусна работа.

От близо 17 години Лена Георгиева работи в Дирекция „Бюро по труда“-Габрово като началник Отдел „Активна политика на пазара на труда“. Висшето си образование завършва в Технически университет-Габрово, с квалификация „машинен инженер“. Придобива и четвърта квалификационна степен „мениджър“ по специалността „Мениджмънт и предприемачество“.

  Женина ДЕНЧЕВА

С елегантен коктейл, много гости, цветя и музика вчера официално бе открит новият габровски хотел "Мак". Гости на тържеството бяха кметът на Габрово Таня Христова, новият областен управител Николай Сираков, двама депутати - Цветомир Михов от ГЕРБ и Кирил Добрев от БСП.

Вицепремиерът Томислав Дончев лично се обадил на председателя на борда на директорите на Мак Георги Бижев, за да му благодари за поканата, да се извини, че не може да присъства поради голяма ангажираност и да му пожелае успех.

Кметът Таня Христова призна, че новият хотел сбъдва една нейна мечта. "От първия ден на мандата ми исках в Габрово да се появи съвременен, модерен хотел 4 звезди. Габрово го заслужава, не могат неговите гости да ходят да спят в Търново или други населена места край града. Браво на г-н Бижев", каза тя.

"След 15 години във вашия град, аз се чувствам повече габровец, отколкото македонец. Освен успехите на фирма Мак, искам да направя нещо и за Габрово - новият хотел на града. Така откриваме и нови работни места, персоналът е от млади, интелигентни хора, знаещи няколко езика. Признавам, неговото построяване никак не бе лека задача, едва ли ще бъде толкова печелившо начинание, колкото ми се иска. Изчисленията ми са, че има 25 години възвръщаемост на вложените средства. Но щом е за Габрово!, развълнуван сподели Георги Бижев

Още...

 

            С Ъ О Б Щ ЕНИЕ

 

 

Община Габрово, на основание §4к, ал. 6 от ПЗР на ЗСПЗЗ и чл. 28б, ал. 8 от ППЗСПЗЗ съобщава, че със Заповед № РД-02-01-214/10.11.2014 г. на Областен управител – Габрово, обнародвана в Държавен вестник брой 96/21.11.2014 г. е одобрен помощен план и план на новообразуваните имоти и регистър на имотите към него в графичен и цифров вид на земите, предоставени за ползване на граждани въз основа на актове, посочени в § 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ, за териториите по § 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ в местности в землише село Гарван с ЕКАТТЕ 14533, включващ кадастрални райони 401, 402, 403, 404, 405 и 406 и в землище село Гачевци, ЕКАТТЕ  14218, включващ кадастрални райони 251, 438, 482, 466, 468, 471, 472, 470, 484, 486, 473, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 483, 487, 493, и 494, община Габрово, област Габрово, които са изложени в техническата служба на Община Габрово – стая № 311 всеки работен ден от 9.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 16.00 ч.

Жалби срещу одобрения план на новообразуваните имоти заинтересованите лица могат да подават чрез Областен управител – Габрово пред Административен съд Габрово в 14-дневен срок от обнародването на съобщението

 Женина ДЕНЧЕВА

Габровският Окръжен съд днес за втори път даде ход делото срещу двама акушер-гинеколози, обвинени за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце през октомври 2013 година. Д-р Севдалина Колева и д-р Димитър Ангелов от Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница са обвинени в професионална немарливост, довела до смъртта на майката и бебето.

 При първото заседание на съда през септември, след настояване на защитата на двамата обвиняеми, съдия Попов постанови събраните материали по делото да бъдат изпратени в Плевенската окръжна прокуратура. Причината е, че майката е починала в Университетската болница в Плевен.

Явно и в Плевен са отказали да гледат делото, защото то е било изпратено във Върховния касационен съд, който разпореди делото отново да се върне в Габрово.

24 свидетели и 6 вещи лица се опитват да разрешат казуса виновни ли са габровските лекари за смъртта на Деси  и бебето й. Обвиняемите отказаха да дават показания на този етап на делото. А техните защитници отново поискаха да се върне обвинителния акт в прокуратурата, "защото в него нямало причинна връзка между нарушенията, в които са обвинени лекарите и последствията от това."

В залата бяха и  почернените родители на Деси - Николай и Настя Манолови, а също и съпругът й Станислав Иванов, който сам се грижи за другото им дете, петгодишната Иванина. Детето не е забравило майка си, често плачело за нея. С него работел психолог.

Габровската прокуратура обвини бившия завеждащ на родилното отделение д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането, д-р Севдалина Колева, за причинена смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на служебните задължения. Обвинението се базира на заключенията на две комплексни петорни медицински експертизи, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти. Според вещите лица, ако акушер-гинеколозите са предприели оперативна намеса, вместо да чакат нормалното раждане, и Деси, и бебето са щели да бъдат спасени.

Още...

  

От 17 до 21 ноември  бе отбелязана Световната седмица по предприемачество. Инициативата се организира от Джуниър Ачийвмънт България и включваше 160 събития в 50 населени места в страната, над 5000 ученици се включиха в начинанията, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение.

Целта на инициативата е да срещне учениците с представители на компании и институции в класната стая, да насърчи предприемаческото мислене и поведение на младите хора,

и да ги вдъхнови да превръщат мечтите  си в реалност.

Стартът на Световната седмица по предприемачество в област Габрово беше отбелязан с две инициативи в ПГТ „П. Семов”-Габрово. Проведоха се два открити урока: с 11а клас специалност „Икономика и мениджмънт” и 12в клас специалност „Организация на туризма и свободното време” .

Те имаха за цел да срещнат младите икономисти с предприемачи, които да ги насърчат и ориентират към започване на собствен бизнес и предоставят познания за реалния свят на  икономиката. Темите, по които се проведоха срещите, са „Кредитиране при започване на собствен бизнес” и  „Как мечтата може да се превърне в реалност”.

Още...

100 години от рождението на големия български меценат и почетен гражданин на Габрово Ботьо Бараков ще бъде отбелязан с откриване на изложба и концерт на Габровския камерен оркестър.

 Събитието ще се състои този четвъртък, 27 ноември, от 17.30 часа в Художествената галерия "Христо Цокев".

В програмата са включени концерти за една и две цигулки, и оркестър от Вивалди, както и популярната "Севдана" от Георги Златев–Черкин. Солисти ще бъдат цигуларите Христофор Михайлов и Константин Стойчев.

Входът е свободен.

 

 За 6 януари се отложи съдебното дело по повод уволнението на директора на парк "Българка" Мая Радева. На първото заседание на съда на 13 ноември, в което Радева обжалва незаконното според нея отстраняване, не се явиха представители на Агенцията по горите.

Същевремено няколко информационни агенции същия ден съобщиха, че  Мая Радева е възстановена на поста си. Според агенция ПИК се очаква да бъде възстановетни и други уволнени от правителствето на Орешарски директори на природни паркове в страната.

Не знам такова нещо, никой не ме е търсил, заяви вчера Радева. Тя е възмутенаот писанията в споменатите агенции, че в одитния доклад на парка имало тежки нарушения, извършени от нея по време на управлението й.

"Заключенията на този одитен доклад вече са оборени от Държавната финансова инспекция. Оттам казват, че няма нарушения," твърди тя. И е твърде разочарована, че самата тя няма достъп до одитния доклад.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

През 2015 година в Габрово и Трявна стартира нов начин за разделно събиране на отпадъци с два вида контейнери - за рациклиране и биоразградими отпадъци. Това се случва за пръв път в страната.  Доставени са вече 4 8200 нови контейнери за жителите на двете общини на стойност близо 600 хил. лв. В тази сума е са включени и  5000 компостера.  Тези средства са от отчисленията за такса смет, обяснява Милена Гатева,  ръководител на проекта за новото депо затвърди битови отпадъци.

Всеки момент от "Благоустрояване" ще започне подмяна на досегашните три вида контейнери с двата нови вида. В жълтите контейнери ще се изхвърлят отпадъци, които могат да се рециклират, като стъкло, пластмаса, метал и хартия.  В кафявите можем да изхвърляме биоразградимите отпадъци - отпадъци от домакинството, храна, изсъхнали цветя,  обелки от плодове и зеленчуци. Така отпадъкът от първия контейнер  е отлична суровина за рециклиране, а биоразградимите отпадъци от втория контейнер се превръщат в качествен подобрител на почвата - компост. То ще се извършва в новото депо, а притежателите на компостери ще могат да си го приготвят на двора.

Върху новите контейнери са поставени стикери с допълнителна информация. Първо ще бъде снабден центъра на града, а после и кварталите.

Зелените контейнери, които сега използваме и са в добро състояние, ще бъдат пратени  в селата. В подходящ момент те също ще бъдат подменени с нови.

По атрактивен начин ще стартира новият начин на сметосъбиране. Подготвя се истинско готварско шоу. Гражданите могат да участват в състезание по готвене, а специалистите ще им показват как и къде да изхвърлят обелките от използваните продукти. За победителите ще има големи награди. Подобна надпревара ще има и в Трявна. Освен забавно, ще бъде и поучително, хората ще разберат ползите от използването на кафявия контейнер за биоразградими отпадъци.

Още едно любопитно събитие очаква габровци и тревненци в това отношение. Талантливи деца ще изрисуват със свои картинки бетонната стена на новото депо за отпадъци. Това ще се случи през пролетта, когато окончателно бъде завършено депото.

Още...

  

"Габровец за пръв път е вицепремиер. И то на един от най-важните ресори - еврофондове и икономика. Това е изключително висока оценка за личните и професионални качества на Томислав Дончев. Той е доказал, че обича предизвикателствата, дава всичко от себе си и се справя отлично. Сигурен съм, че както и на другите постове, които е заемал, ще се справи превъзходно, ще остави следа след себе си, ще направи още много за страната и за Габрово", каза вчера народният представител от ГЕРБ Цветомир Михов.

И други първи неща се случиха напоследък в Габрово - за пръв път жена кмет, за пръв път излъчихме и евродепутат. А само фактът, че Томислав Дончев се отказа от стабилната и високо платена работа на евродепутат, за да поеме тежката и изключително отговорна работа на вицепремиер в това трудно време, показва неговите качества - безкористност, всеотдайност  и вярност на каузата, допълни той.

"За първи в най-новата ни история се прави политика по нов начин. За първи път имаме подписан документ и са ясни отговорностите, а не решенията да се вземат на тъмно на разни други места. Сега отговорността е колективна на всички участници в правителството и подкрепящите го.

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News