Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 2 3 

 В 16 ч. на 31май. беше затворен за движение на МПС Път ІІІ-4404  Габрово – Дебел дял заради свличане на земна маса върху пътното платно в участък от 200 м. след разклона за комплекс „Люляците”.

Почистването на пътното платно  ще започне след нормализиране на обстановката.

Обходният маршрут е Габрово – Гъбене  - Музга – Дебел Дял.

 Община Габрово ще търси съдействие за множеството щети, причинени от проливните интензивни валежи, паднали на територията на общината през последните няколко денонощия, от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане / МКВП/ към Министерски съвет.

Валежите от дъжд в община Габрово продължават без прекъсване с различен интензитет в продължение на 45 часа. Сумарната стойност на падналото количество вода е в размер на 96 л/кв.м. Само през нощта на 29 срещу 30 май интензитета на валежа достигна 320 л/кв.м. 

Към момента няма информация за бедстващи хора. Няма квартали и села лишени от електричество.

Високите води нанесоха сериозни поражения на пътната инфраструктура. Има активизирани пет свлачища, нарушени настилки и частично непроходими улици и участъци, в които гражданите трябва да се движат с повишено внимание.

Проведени са извънредни заседания на Щаба за координиране на спасително-неотложни и аварийно-възстановителни работи, като територията на града е разделена на сектори със специализирани екипи и ръководители за изясняване на обстановката.

Още...

 Валежите в Габрово, които продължават повече от 40 часа, нанесоха поражения и затвориха улици, активизираха свлачища, предизвикаха преливане на дерета и наводнения в жилищни сгради. Падналите количества дъжд са 95 литра на квадратен метър.

В габровската община няма бедстващи хора и наводнени жилищни помещения, но има опасност водата да нахлуе в домовете на хората от ул. Бодра смяна в града. Аварийни екипи почистват улиците, по които наносите пречат на движението. Запълват се участъците с изронена настилка. По пътя към връх Шипка има пропадане, което е сигнализирано. Работи се по десетки сигнали за наводнени мазета и приземни етажи. Деретата, които преливат, са пълни с автомобилни гуми и предмети от бита, посочиха от общинския щаб по сигурността. Отпадъците, захвърлени в коритата, не за първи път създават предпоставки за наводнения. Засега няма опасност от прииждане на водите на река Янтра в Габрово, макар че нивото и се е повишило  с повече от 2 метра. В язовир Христо Смирненски има достатъчно свободен обем и не се налага да се изпуска.

В Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са получени 37 сигнала, от които 29 – за отводняване на жилищни сгради, отработени са 20. Оказани са 4 съдействия на „Енерго Про“ за отводняване на трафопостове и са оповестени гражданите в районите на бул.“Хемус“ и ул.“Капитан дядо Никола“за опасност от заливане. Към 24 часа опасността е преминала.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

Габровецът Томислав Дончев, водач на евролистата на ГЕРБ, ще защитава интересите на България 5 години в Европейския парламент след убедителната победа на партията му с над 10 на сто в национален мащаб. В родния му град Габрово подкрепата е още по-значителна - близо 15 000 човека го предпочетоха пред Сергей Станишев и другите кандидати.

- Каква е мисията на евродепутат Томислав Дончев в Брюксел?

- За мен най-важната задача е как европейските институции да бъдат по-близки и разбираеми за българите. Защото тъжният факт е, че голяма част от хората дори не знаят какво се случва в Европейския парламент. Това не е въпрос на обща политическа култура, това е въпрос на пропуснати възможности. Защото всяка една браншова организация, например, може да направи куп полезни неща за себе си в Европейския парламент. Така, че моята първа задача като член на Европейския парламент е да го направя по-достъпен до хората.

- Може ли вашият впечатляващ изборен резултат да доведе до предсрочни избори?

- Тези избори бяха тест не само за политиците, но и за обществото, доколко България може да бъде препъната и измамена. Но няма формално основание да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, въпреки резултата на ГЕРБ. Основанията са в сферата на морала, който не е силната страна на това управление. Надявам се, нашият силен резултат ще доведе до ерозиране вината на управляващата коалиция и да се стигне до парламентарни избори. Оказа се, че и протестите не са процедурата, която може да свали това правителство. Протестите са автентична, задължителна форма на изява на гражданската позиция, друг е въпросът каква е чувствителността  на управляващите. Те са добили тотална резистентност към всякакви прояви на гражданско недоволство. И поредицата от управленски безобразия продължават, като се започне от регионалната политика, разпределението на парите, дискриминацията на местните власти по политически признак, сигурността, енергетиката. Не това обаче е най-големият проблем. По-важно е на какво е способна властта, за да удържи позициите си. Способна е на лъжи, способна е на манипулации, способна е да направи опити да купи демокрацията. Сегашната коалиция управлява нелегитимно и трябва още днес правителството да депозира своята оставка в деловодството на Народното събрание.

- Възможна ли е коалиция с ДПС, ако изборите бяха за парламент?

-          Към момента не виждам общи принципи с Движението за права и свободи, а от безпринципни конфигурации губят всички. Властовата конфигурация в момента е най-голямата поука, че ако чисто математически се сглобява нещо и води до възможност да управляваш, това не означава, че подобно управление е легитимно. Коалиционната формация, която управлява в момента, го прави абсолютно нелегитимно от морална и политическа гледна точка и ако не беше "Костинброд", тя нямаше да има никакъв шанс.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

И в четирите града на областта ГЕРБ убедително печели изборите с 40.11 на сто срещу БСП - 17.02, ББЦ- 12.65, ДПС - 9.47. В Община Габрово разликата е смазваща. Ние имаме резултат от 48.82 на сто, три пъти повече от БСП, които са набрали едва 15.29 на сто от гласовете на габровци, каза на пресконференция вчера депутатът от ГЕРБ  Цветомир Михов.

"Въпреки, че това беше най-мръсната, най-манипулираната кампания, гражданите оцениха кандидатите по достойнство и излязоха да гласуват, около 35 е избирателната активност. Дори в Трявна, която два мандата има кмет от БСП, резултатът на ГЕРБ е двойно по-голям. В Севлиево ГЕРБ печели 3427 гласа, БСП - 2052, печелим, макар и с малко и в Дряново, където имаме 682 срещу 648 гласа за БСП. Победата е за ГЕРБ и във всички села на общината, с изключение на Трънето. Там Бареков печели с 1 глас", допълни Михов.

 И предупреди ръководството на БСП в Габрово, ако иска да не пада още повече подкрепата за столетницата, да "измие лицето си" и да се разграничи от ДПС, който управлява в областта. И да спрат с политическите назначения на мястото на професионалисти.

"Съвсем логично е габровци да подкрепят своя съгражданин, кореняк габровец, Томислав Дончев. Но и в национален мащаб резултатите му са много високи, на което се дължи и големият успех на ГЕРБ. Все повече хората гласуват мажоритарно, за личности. Мнозина са дали и преференциалния си вот за него - 3691.

Признавам, че имах малки подозрения за Габрово, зная за неудобствата и недоволството на хората заради разкопаните улици. Гордея се с хората, които осъзнават, че всичко това е за доброто им, и дадоха гласа си за нас, които от 7 години работим за просперитета на града", каза още Цветомир Михов.

Още...

 

ГЕРБ печели убедително на изборите за ЕП в Габрово с 48,76%, един от най-високите резултати в страната.

Втори са от  Коалиция за България с 15,25%. На трето място се нарежда България без цензура с 12,54%.

Реформаторският блок  печели  4,71% от вота на габровци, АБВ - 3,94%.

АТАКА остава с  3,60%,  ДПС - 2,9%, Синьо единство - 0,62%

БАСТА - 0,61%.

Като брой гласували резултатите изглеждат така. Партията на Бойко Борисов получава 14 890 гласа. Коалиция за България е втората политическа сила, подкрепена от 6 318 избиратели.

Коалиция "България без цензура" е с 4 697 гласа. Следват ДПС - 3 515 гласа, Реформаторски блок - 1 697, АБВ - 1 423, АТАКА - 1 314, НФСБ - 1 113, Българска левица - 248.

38 758 са отишли пред урните в четирите общини на областта, 949 са били дописани. Общият брой на избирателите, който бе обявени от РИК е 114 842 души.

Резултатите в страната са 30.47 на сто за ГЕРБ; Коалиция за България - 19.05; ДПС . 17.14; ББЦ - 10.64; АБВ - 4.04, НФСБ- 3.07;Атака - 2.97 на сто.

 Таня Христова

Кмет на Община Габрово

За днешния празник винаги сме търсили най-силните, най-вълнуващите и най-въздействащи думи, наричали сме го най-българския и най-светлия, онзи, който ни обединява, който ни сродява, който ни въздига!

В опита си да изкажем гордостта или възторга си веднъж сме се чувствали малки пред словото, друг път сме усещали словото недостатъчно да побере огромното вълнение и трепет. Усещали сме невъзможността в думи да превъплътим почитта, паметта и респекта към първосъздателите, първоучителите, просвещенците.

Но сме се усещали и по-силни, защото винаги сме знаели, че може да се опрем на словото - на българското слово!

Със силата на словото днес имам шанса да кажа: Честит празник! Със чудото на езика бих могла да Ви разкажа историята на създаването му. С великолепието на БЪЛГАРСКИЯ език мога да ви пожелая най-красивите и добри неща, но няма да го правя. Не защото не мога, а защото знам, че Вие също притежавате силата на словото и можете да я използвате, за да творите красота, преодолявате препятствия, побеждавате противници, откривате нови хоризонти.

Нека днес просто си припомним „че и ний сме дали нещо на света”. И нека не забравяме, че то е колкото основание за гордост, толкова и дълг - честно и с достойнство да си служим със свещения език на нашите деди!

От тук насетне по-важно е не какво говорим, а какво правим, защото истинската сила на познанието е превръщането му в дела. Дела, в които се оглежда както полетът на мисълта, така и дълбочината на ума! Дела, белязани с добро, с правота, с обаяние!

Ето защо точно днес искам да пожелая на всички нас да бъдем деятелни и съзидателни, да не приспиваме стремежите си, да не даваме почивка на мечтите си и непременно да учим, да бъдем дръзки и вдъхновени!

Честит празник!

 

 

  

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,

 

Най-сърдечно Ви поздравявам с 24 май – Деня на българската просвета и култура  и на славянската писменост . Нека се научим да ценим културата, просветата и науката и да пазим своята писменост, извисен дух и изконен стремеж към знания, както са го правили поколения българи преди нас.

Като част от голямото европейско семейство, всички ние трябва да осъзнаем колко сме силни със своята древна и богата култура, на която се възхищават всички европейски народи. И в този ден ние, българите, да се заредим с повече национално самочувствие и гордост за това, че “…и ний сме дали нещо на света”, че въпреки всички превратности на времето и съдбата делото на братята Кирил и Методий е съхранено и до днес.

В този ден най-добре осъзнаваме, че без славянската писменост едва ли бихме се съхранили като нация, оцелели и прогледнали в робския мрак, едва ли бихме имали Златния век на Симеон Велики. Тя ни дава възможността да опознаем мощта на Велика България и да съхраняваме народния ни фолклор, който ни прави уникални от другите нации. 

Затова нека най-светлият български празник изпълни душите ни с гордостта на народ, носител на непреходни духовни ценности и самобитна култура.

 Нека заедно продължаваме да чертаем пътя на нацията ни към духовна идентичност, да устояваме на предизвикателствата на новото модерно време, на високи технологии и бездуховност. Нека постигнем съизмеримост с европейските стандарти, но преди всичко  да отстояваме българщината.

Още веднъж честит празник на славянската писменост и култура!

 

 

НИКОЛАЙ ГРИГОРОВ

Областен управител на област Габрово

 Официалната програма за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Габрово ще започне в 9.15 часа с тържествен молебен в храм „Успение Богородично”. След службата от църквата ще започне литийно шествие, което ще продължи до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени цветя.

Още в 9.00 часа пред Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ ще бъде разположен книжен базар, където представители на всички възрасти ще могат да намерят по нещо интересно.

В 10.00 часа от булевард „Априлов“ ще тръгне тържественото шествие на габровските училища, Техническия университет, просветни и културни дейци. То ще продължи през площад „Възраждане“, където е разположена трибуната с официалните гости, и ще завърши на улица „Скобелевска“.

Начело на празничната процесия ще застанат учениците от Професионална гимназия по строителство Габрово, която тази година чества 55-тата годишнина от създаването на училището.

 

 1 2 3 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News