Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 2 
 "Силно впечатление ми правят трите празни стола - на ПП ГЕРБ, на кмета и на областния управител, които не уважиха поканата за дебат, организиран от неправителствена организация И точно това е в основата на големия проблем на Габрово. А именно - пропастта между политическия елит и все повече намаляващите граждани", коментира Никола Митев, водач на листата на България без цензура по време на среща – дискусия, под надслов “Да решим заедно проблемите на нашата община и област”, организирана от ГД “ДНЕС” – Габрово. "Проблемите с безработицата, обезлюдяването на региона, с високата смъртност са следствие на три други проблема - корупция, некомпетентност и шуробаджанащина. Казва се, че в Габрово има ниска безработица. Тя се дължи единствено на факта, че няма работоспособно население в областта. А не защото има много работни места. Най-просто казано няма кой да бъде безработен! Младите хора в трудоспособна възраст не са тук.Още...

Реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води на Габрово е завършващият елемент от мащабните подобрения по пътя на водата в рамките на проекта за водния цикъл. С ремонта на станцията, на стойност 23 милиона лева, се осигурява нейната бъдеща надеждност, чрез експлоатацията на съвременни съоръжения от ново поколение немска техника за пречистване на отпадъчни води, съобразно най – добрите инженерни практики. 

Изпълнението на обекта включва проектиране, строителство, монтаж на оборудване и обучение на експлоатационния персонал, последван от 12 месеца тестови период за съобщаване и отстраняване на евентуални дефекти в пробната експлоатация.

Станцията е проектирана в съответствие със стандартите за пречистване на отпадъчните води преди изпускането им във водните течения и басейни, заложени в Директивата на Европейския съюз и българското законодателство. Основната цел на реконструкцията е да се обнови изцяло това мащабно съоръжение, въведено в експлоатация преди близо тридесет години, като се модернизират всички процеси по линия на водата и третирането на утайките. 

Линията на водата включва изграждане на нови Механично и Биологично стъпало, където строителните работи са вече приключили и в процес на изпитване е монтираното технологично оборудване. Механично стъпало е реконструирано с нова  сграда решетки, пясъкозадържател и радиални първични утаители. В сграда решетки са монтирани груби и фини решетки за задържане на едрите примеси, носени от постъпващите за пречистване отпадъчни води, които се събират в специални контейнери. В новия пясъкозадържател и мазниноуловител се задържат и отстраняват за по-нататъшно третиране пясъкът и мазнините. Новото биологично стъпало е реконструирано и оборудвано със съвременни машини и съоръжения, създаващи възможност за отстраняване, както на органичните вещества, така също и на азота и фосфора до допустимите норми, съгласно европейските директиви и нашите стандарти. По този начин се постига в максимална степен защита на екологичната среда на приемника река Янтра.

Още...

 Цветомир Михов е водач на листата на ГЕРБ за кандидати за народни представители за габровска област. Роден е на 17.05.1976 г. Женен е, с две дъщери. Завършва ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” в Габрово и Стопанската академия в Свищов, специалност „Застраховане и социално дело“.

Цветомир Михов беше народен представител в 41-вото и 42-рото Народно събрание, член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения и Комисията по отбрана. През годините назад е бил собственик и управител на фирми за международен транспорт на товари, както и регионален мениджър на фирма за експресни куриерски услуги. От 2007 до 2009 г. Цветомир Михов беше общински съветник в Общински съвет-Габрово, член на Комисията по финанси и бюджет и на Комисията по градоустройство, комунално стопанство и транспорт.

 

Г-н Михов, вече 7 години сте в политиката. Оправдаха ли се очакванията Ви, с които поехте по този път и считате ли, че оправдахте очакванията на избирателите?

Преди 7 години, на изборите за кмет и общински съвет, за първи път с моите колеги поискахме доверието на жителите на нашия регион. До тогава никой от нас не се беше занимавал с политика. И тогава, и днес ние считаме, че преди да бъдем политици и да заемаме позиции, трябва да бъдем хора, хора от Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, и като такива сме работили през всичките тези години. Удовлетворен съм, че не се променихме, че каквито и позиции да заемахме, винаги работехме заедно, в екип – кмет, общински съветници, кметове на села, народни представители, министри. Винаги бяхме близо до хората, които са ни избрали – и в бедствия и аварии, и в трудности, и в радости. Да, правихме и грешки, вероятно от неопитност, но доказахме, че можем да започнем реализацията на много хубави неща в региона. Ще изброя само част от тях – Габрово беше газифицирано, започна строителството на западния обходен път, за първи път след толкова години беше дадена зелена светлина за тунела под Шипка. Нашето правителство беше единственото, което през годините на прехода го обяви за обект от национално значение и предприе реални стъпки по стартиране на изпълнението му. Виждате и какви мащабни проекти и реконструкции се извършват в Габрово, а също така и в Севлиево. Завършено беше и новото крило на Националната Априловска гимназия. Мисля, че хората го оценяват и се надявам, че ще ни дадат шанс да продължим и завършим започнатото.

Винаги съм считал, че бъдещето е в обединението около общи каузи и приоритети, които не трябва да започват и свършват с мандат на едно правителство. Вероятно наивно съм вярвал, че всички мислят така, затова през изминалата една година се опитах да бъда смирен, да работя за приоритетите на габровци и в опозиция. За съжаление видях, че управляващите подмениха тези приоритети, че задкулисието определяше нашето бъдеще. Спрени бяха ключови проекти за нашия регион – обходният път на Габрово и тунелът под Шипка, водопроводът към Севлиево, умишлено се налагаха финансови санкции на Общината по проектите, които впоследствие се оказаха неоснователни, правителството разпредели 500 млн. лева, от които нито един лев нямаше за Габрово. Тогава търпението ми се изчерпа. Готов съм да се боря за всичко, което ни се полага като област, община, села и за това хората да имат добро място за живеене и работа.

Още...

 

„Кирил Добрев е добрият избор за водач на листата и неговата кампанията върви динамично и енергично. Тя е поредица от срещи с хората, с представители на бизнеса, с работниците. Разговаряхме с представители на бизнеса, които са много притеснени от събитията около Украйна и най-вече санкциите към Русия. Оказа се, че голяма част от индустриалното производство на Габрово намира пазар в Русия. Бизнесът е притеснен, ако тези санкции се разпрострат върху индустриални производства в България, че много хора могат да изгубят работа, а фирмите да фалират”, заяви в Габрово лидерът на БСП Михаил Миков. Той дойде, за да подкрепи водачът на листата на БСП за народни представители Кирил Добрев.

„Смятам, че нашата кампания е най-силна със срещите с хората”, обясни още лидерът на БСП.

Според Кирил Добрев на хората, на бизнеса, на работниците им е омръзнало политическото говорене. Затова кампанията на БСП е различна от това, което правят другите. Организират се срещи очи в очи, тъй като понякога за политиците е неприятно и сложно да гледат хората в очите.

„Защото те могат да им посочат всички пропуски, които са направили. Но ние в БСП няма от какво да се срамуваме и предпочитаме тези срещи пред пресконференциите и трибунките, от които обичат да говорят другите партии”, заяви кандидатът за депутат от коалиция „БСП - лява България”  Кирил Добрев.

„Поемам инициативата да направя клуб на габровските депутати, за защита на каузите на региона, които изискват подкрепата на всички ни, независимо от коя политическа сила сме”, каза още той.

Още...

 Габровският Окръжен съд прекрати днес делото срещу двама акушер-гинеколози, обвинени за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце през октомври 2013 година.   Делото бе изпратено "по подсъдност" на Окръжен съд - Плевен. Съдия Попов постанови това защото майката е починала в Университетската болница в Плевен.

Решението му бе взето след настояване на защитата на двамата обвиняеми, които освен това имаха много претенции към обвинителния акт на габровската прокуратура. По закон и ако от Плевен откажат да гледат делото, то ще бъде изпратено във Върховния касационен съд, който ще реши съдбата му. Това означава обаче доста дълго отлагане на процеса.

Недоволни от това останаха почернените родители на Деси - Николай и Настя Манолови, а също и съпругът й Станислав Иванов, който сам се грижи за другото им дете, петгодишната Иванина. Детето не е забравило майка си, често плачело за нея. С него работел психолог.

Габровската прокуратура обвини бившия завеждащ на родилното отделение д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането, д-р Севдалина Колева, за причинена смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на служебните задължения. Обвинението се базира на заключенията на две комплексни петорни медицински експертизи, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти. Според вещите лица, ако акушер-гинеколозите са предприели оперативна намеса, вместо да чакат нормалното раждане, и Деси, и бебето са щели да бъдат спасени.

Още...

 „Нашата програма не може да бъде сравняване с друга, защото няма друга. Опитахме се да бъдем максимално откровени дори това понякога да предизвиква болка. Не сме спестили нищо от това, което трябва да се случи.“ Това коментира в Габрово евродепутатът Томислав Дончев, който е един от основните автори на управленската програма. По думите му тя не крие, че за да бъде България по-добра, по-сигурна държава, много неща трябва да се променят. „Били сме дотолкова честни, че да опишем всичко, което трябва да се направи“, заяви Дончев.

Като основни акценти в програмата на ГЕРБ за управление той посочи програмата за енергийна ефективност на многофамилните сгради на стойност 2 млн. лв. Целта е по време на първия етап на програмата да бъдат санирани поне 50% от жилищните сгради в страната с европейско и бюджетно финансиране. Сред ключовите ангажименти Дончев посочи и някои инфраструктурни обекти като АМ „Хемус“, европейски коридор N9, включително и тунела под Шипка и коридор N9, който свързва Видин със София.

В областта на институционалните реформи Томислав Дончев очерта заложените в програмата структурни промени в Министерски съвет, извеждане на отделен министър на енергетиката, отделен министър на икономиката, който да работи за привличане на инвестиции, да мисли за малките и средни предприятия, както и отделен министър на туризма. Дончев припомни и планираното сливане на НАП и Митниците.

Още...

  

"Отсега искам да пресека фалшивите гласове, че не съм свързан с областта. Израснал съм тук, основно в село Боженци. На 6-годишна възраст са ме закарали да уча в София, но винаги съм се връщал в Габрово и Боженци по време на ваканциите. От тук е моят дядо – художникът Никола Николов. Майка ми – журналистката Ива Николова също е тръгнала по своя път от Габрово. И образованието, и духът, и борбеността, която съм наследил от тях идва от Балкана", представи накратко себе си водачът на листата за Габровска област на партия "България без цензура" Никола Митев.

Той е 30-годишен. Завършил е политология. От 19-годишен работи в Дарик радио, допреди три месеца, когато се впуска в политиката, запален от идеите на Николай Бареков и неговата партия "България без цензура".

"Защо именно България без цензура? Отговорът е много прост – ние сме млади, ние сме нови. Като такива, имаме самочувствието, че не сме участвали във властта и може да променим неща, които са зациклили повече от 25 години", заяви водачът на листата на "България без цензура" Никола Митев. И допълни, че става въпрос за ключови теми, по които само се говори, а в същото време остават на заден план – демография, работни места, икономика, социална политика.

"Това е партията, която скъси дистанцията, която премахна пропастта между гражданите и тъй нар. политически елит. В този смисъл ние сме изключително горди, че все повече хора ни припознават", каза още Митев.

Той изнесе статистически данни, според които за последните пет години Габровска област е намаляла с 15 000 жители. "Това е според официалната статистика, което означава, че най-вероятно бройката е двойна. Нивото на безработица е колкото средното за страната – 10%. По статистика в областта се води, че има 4% турско население и около 1% циганско, но мисля, че е обратното. Всичко това навежда на една мисъл, която е много плашеща и стряскаща. Официалната статистика най-вероятно е била манипулирана, за даде оправдание на едни хора да излъчат едни депутати и да откраднат една власт от тази област. Визирам основно ГЕРБ и ДПС", коментира Никола Митев и допълни, че целта му никога повече да не се допуска Габрово да излъчва депутат от ДПС.

Още...

  

Мариана ДИМИТРОВА

С традиционния звън на училищната камбанка започна и първият учебен ден в НАГ. За 179 път училищната камбанка извести началото на учебната година. Много цветя и усмивки съпътстваха празничния ден на ученици, учители и родители.

С празнични програми новата 2014-2015 учебна година започна във всички училища в Габрово.

По случай празника, кметът Таня Христова поздрави всички габровски ученици, учители и родители с думите: "Макар че не е сред официалните празници на България, 15-и септември спокойно може да бъде споменат редом с тях, защото настроението, усмивките и трепетите, които носи, са толкова заразяващи, че дори и хората, които отдавна не са се сещали за училищната скамейка, не могат да останат безучастни. Училището е ненадминато в това да създава хубави спомени. Затова и най-напред искам да поздравя тези, за които приключението тепърва предстои, а празникът е най-голям – малките първокласници. Понякога ще ви се струва, че тук е малко трудно, но в повечето случаи ще е забавно и весело. Бъдете любопитни, четете и питайте. Светът на книгите е приказно място и си струва да пътувате често до там. А на тези, които вече са вкусили от очарованието на училището, пожелавам една успешна и ползотворна година. На някои им предстоят матури, на други приемни изпити, на трети олимпиади и състезания. Вярвайте в себе си и се целете наистина високо, защото ние силно вярваме във вас и се гордеем с успехите ви. Пожелавам на всички – ученици, родители и учители – новата учебна година да бъде наситена с много нови емоции и преживявания, с нови възможности и приятелства, които да останат години наред".

 

Снимка:– Първият учебен ден за учениците от НАГ

 Женина ДЕНЧЕВА

- От какво има нужда България сега?

- Надявам се след предизборните емоции да се сформира стабилно правителство, защото има много работа за вършене. Списъкът с проблеми за решаване е много дълъг. Другото важно нещо е да се стабилизира държавата, трябва бързо да се реши ситуацията с КТБ. Трябва да се възстанови плащането по европейските фондове, ако това не се случи минимум 1.5 млрд. трябва да бъдат платени от държавата. Иначе ще фалират и общини, и строителния бизнес. Трябва спешно да се разреши изключително болезнената ситуация в енергетиката. Всички тези тежки проблеми трябва да се решат в рамките на месец, в противен случай България нищо добро не я чака.

Най-важното обаче преди това е въдворяване на малко ред и спокойствие. Тези тежки предизвикателства не могат да бъдат решавани, ако в обществено-политическото пространство властва истерията. Затова е нашият слоган е "Стабилна България - време е".

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News