Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 2 

Мариана ДИМИТРОВА

Най-много са длъжниците за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци в Габрово, както сред фирмите, така и сред физическите лица, показва справка на Община Габрово за неиздължени суми към местния бюджет към 15 юни тази година.

49 са юридическите лица, които се водят в графата големи длъжници със суми над 5 хил. лева. За данък недвижими имоти и такса битови отпадъци те не са издължили на местния бюджет сума в размер на 835 389 лева. Най-много е заборчляла фирма "Капитан дядо Никола", която не е внесла в местната хазна 187 109 лв. Отделно със задължения над 100 лева по тези налози са 270 юридически лица. Сред тях са и местни структури на държавни институции.

Пет физически лица са сред големите длъжници с неплатени данък недвижими имоти и такса битови отпадъци на обща стойност 53 065 лв. Суми над 100 лв. за тези налози дължат 2916 габровци.

Към средата на юни девет са големите длъжници сред юридическите лица на данък превозни средства. Към местния бюджет те не са се издължили общо с 80 773 лв. Значителен е и броят на фирмите със задължения над 100 лева. Един габровец е сред големите длъжници със сума от 6 993 лв. за данък превозни средства. 1800 са габровци с неиздължен данък за превозни средства на стойност над 100 лева.

По отношение на патентния данък, към средата на юни има само един голям длъжник, който не се е отчел към местния бюджет със сума от 6 183 лв. Сред тъй нар. малки длъжници с над 100 лева са 127 габровци.

От Дирекция "Местни данъци и такси" напомнят и сроковете за плащане на местни налози за тази година. На 30 юни изтича срокът за плащане на първата вноска на данък недвижими имоти и такса битови отпадъци, както и данък върху превозното средство. Тази година тези налози се плащат на две равни вноски, като срокът за втората вноска изтича на 31 октомври. Патентният данък тази година се плаща на четири равни вноски, като срокът на първите две вече е изтекъл, третата е със срок 31 юли, а

четвъртата 31 октомври.

Туристическият данък се плаща до 15-то число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките.

Касите на Дирекция "Местни данъци и такси", на ул. "Райчо Каролев" №4, работят с граждани всеки делничен ден, като от 1 април е с удължено работно време до 18 часа за улеснение на гражданите. Прекъсване на работата на паричния салон в дирекцията има единствено от 16.30 до 17 часа. Местните данъци и такси могат да се платят и по банков път.


 

Мариана ДИМИТРОВА

Извънредно заседание на Общинския съвет ще се проведе следващата седмица в четвъртък, 9 юли, което ще бъде посветено на провеждането на референдум за това да има или да няма в Габрово тролейбусен транспорт. През последните два месеца горещата тема бе повод за много спорове и дискусии и в Общинския съвет, и в социалната мрежа.

Почти двучасов разгорещен дебат се проведе преди дни на последното проведено заседание на местния парламент, на което се взе решение да се премахне контактната мрежа и да се демонтират съоръженията, обслужващи тролейбусния транспорт в града. Общинските съветници от БСП настояваха точката да бъде оттеглена от дневния ред за следващо заседание, като идеята им бе първо габровци да се произнесат да има или да няма тролеи и едва тогава местният парламент да вземе решение.

"Тече подготовка за референдума. Нека да се изчака малко. Не виждам нищо фатално в забавянето с месец или два. Не знам защо толкова много се бърза от страна на управляващите. Може би имат други подбуди?

Категорично отхвърлям всякакви внушения, че идеята за референдум е политически акт, целящ предизборна кампания. Ако преди година и нещо, по това време, или две години, управляващите бяха пристъпили към това решение – и тогава ние щяхме да реагираме по същия начин. Заставаме зад развитието на тролейбусния транспорт и не приемаме такива обвинения, нападки и евтин популизъм от страна на народни представители от управляващата партия", заяви на пресконференция малко преди провеждането на заседанието на ОбС Кристина Сидорова, председател на местните социалисти.

Според водача на групата общински съветници от БСП в местния парламент арх. Иван Николов тролейбусният транспорт навсякъде по света се е доказал като най-подходящ за градска среда. "Всички анализи на световни фирми, занимаващи се с този вид транспорт, стигат до заключението, че той е най-мобилният, бързо реализуем и много по-евтин от другия вид – автомобилния", информира Иван Николов.

Според доклад-анализ на Министерството на транспорта, поръчан от премиера Бойко Борисов, се доказва че дори с изграждането на нова цялостна мрежа и закупуване на нови тролеи, тролейбусният транспорт излиза с 12% по-евтин, отколкото автобусния.

 "Ако допуснем съществуващата сега тролейбусна мрежа да бъде премахната и нарязана за скрап, считам, че това престъпление", категоричен бе Иван Николов.

По време на заседанието на местния парламент Кристина Сидорова постави и въпроса към кмета Таня Христова в кой момент точно е бил променен проекта за Водния цикъл, според който на кръговото кръстовище до Консултативна поликлиника е трябвало да се поставят тролейбусни стълбове, каквито сега няма.

След разгорещени дебати в крайна сметка с гласовете на управляващото мнозинство Общинският съвет взе решение за демонтаж на техническите съоръжения, които са предназначени за обслужване на тролейбусната мрежа в Габрово. Единствено отпадна решението за демонтажа на вградените подземно кабелни линии. По време на заседанието стана ясно, че те са закопани направо в земята и демонтажът им би предизвикал разкопаването на тротоари и друга пътна надземна инфраструктура. Със средствата от продажбата на дълготрайни материални активи на тролеите ще бъде дадена възможност на дружеството да поеме глътка въздух и спокойно да извършва своята дейност по транспортното обслужване на гражданите, са мотивите управляващите.

Още...

Женина ДЕНЧЕВА

65 деца и младежи ще вземат участие това лято в инициативата "Приеми ме на село", която придобива все по-голяма популярност в цялата страна. Заради интереса на родителите ще има и "джуниър" версия, около 30 деца от 9 до 14 години ще прекарат незабравима седмица на село, при баба и дядо, макар и "взети под наем". Вчера кметът Таня Христова подписа споразумения с представители на габровските села, които ще участват.

Селата, които се присъединиха към инициативата са Поповци, Съботковци, Донино, Харачери и „Ветераните” в инициативата Новаковци, Стоевци и дряновското Зая отново ще приемат внучета „назаем". Подписване на отворените споразумения за сътрудничество с шестте села се извърши в читалището на Поповци в присъствие на бабите "под наем", които вече се готвят да посрещнат новите внучета.

"Голям е интересът към нашата инициатива, която провеждаме за трети път, от София, Бургас, Варна, Благоевград ни търсят. А вече има и  международно участие - в края на лятото група младежи от побратимения белгийски град Аалст ще се включат в инициативата. "Приеми ме на село" излиза от границите на Габрово, вярвам, че скоро ще стане национална мрежа от приемни села. А това е неповторим шанс да бъдат преоткрити китните габровски селца, да се влее в тях нов живот и детска глъч, да се преживеят неповторими мигове. Специални благодарности на бабите и дядовците, които отварят домовете си и сърцата за гостуващите внучета. От внучетата пък те ще научат много нови неща. Така се връщаме към традициите, към българското. Поздравявам и читалищата, които активно се включват тази година в реализиране на инициативата. "Приеми ме на село" носи изключително позитивна енергия и емоции. Време е да помислим дали да не реализираме идеята и през зимните ваканции", казва кметът Таня Христова.

Идеята „Приеми ме на село“ идва от есето на Вероника Йосифова от Габрово, с което тя участва в национален конкурс „Моите идеи за България” през 2012 г. Желанието й е да създаде мрежа от села, в които възрастни хора приемат младежи от града, с цел съхраняване на българщината и предаване на българските традиции, обичаи и ценности. През 2013 г. идеята е припозната, методически разработена, финансирана и реализирана пилотно от Община Габрово в село Новаковци.

Любопитният експеримент набира все повече почитатели, защото се оказва, че децата, които нямат връзка със село, се чувстват много добре там, бързо свикват. Помагат в домашната и стопанската дейност на новите баба и дядо, учат много нови неща, хапват вкусни бабини гозби, съвсем различни от градските хамбургери. Макар и поуморени от селската работа, вечер се събират, веселят се, общуват. А бабите и дядовците, които отдавна не са виждали собствените си деца и внуци, голяма част от тях в чужбина, с истинска радост и удоволствие се грижат за малчуганите. И младите, и старите винаги помнят тази прекрасна, лятна, незабравима седмица.

Още...

Оперативна програма Околна среда 2007 – 2013 г.”

 

“Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма Околна среда 2007 - 2013”

 

Информация за строителните дейности по ул. Градище

По време на изпълнение на дейности по водния проект бе установено, че, при проливни дъждове, на ул. „Градище“ - в участъка от кв. Андреево до ул. „Острец“, образуващият се голям водосбор в микробасейн не може да се оттича нормално. С цел предотвратяване на евентуално преливане и щети в района, бяха предприети дейности за изпълнение на водосток за отводняване и отвеждане на водните количества към съществуващото дере по ул. „Мир“. Строителните дейности ще продължат и през месец юли, като за обходни маршрути могат да се използват улиците „Орлово гнездо“ и „Стефана Богдан Генчева“.

Останалите интервенциите по асфалтовата настилка на улица „Градище“ се извършват с цел подготовка за полагане на завършващ пласт асфалтобетон.

Всички бъдещи дейности по обекти в обхвата на водния проект, изискани от възложителя Община Габрово в резултат на финални инспекции или в периода за съобщаване и отстраняване на евентуално появили се дефекти, се извършват за сметка на фирмите изпълнители.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда  2007 – 2013 г.”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерството на околната среда и водите.

Повече подробности на сайта на проекта: waterprojectgabrovo.eu

Женина ДЕНЧЕВА

Общо 165 от многофамилните сгради в Габрово са допустими за включване в програмата „Национална програма енергийна ефективност“. Дванадесет са габровските сдружения, вписани в регистъра на заявените искания за финансиране по програмата в началото на юни. Десет са сключените договори за целево финансиране. Докато в други градове хората се надпреварват да сключат договори за безплатно обновяване на жилищата си, то в Габрово засега мераклиите се броят на пръсти. Защо хората продължават да гледат с недоверие и скептицизъм на топлоизолацията на жилищата, коментира областният управител Николай Сираков:

 

- Жалко,че предприемчивостта на габровци този път им изневери. Заради недоверчивостта и мнителността им градът изостава със саниране. В Благоевград, например ще се топлоизолират почти всички блокове. Странно е, че непрекъснато чуваме "Колко добре ни беше при социализма, всичко беше безплатно!" Ето сега държавата иска да безплатно да ни санира жилищата и блоковете, а ние се дърпаме, мислим, че има някаква уловка! Уловка няма, пари няма да ни искат, няма да ни вземат апартаментите, няма да ги ипотекират! Дано веднъж за винаги го разберат хората. Блоковете, които ще се топлоизолират безплатно по програмата за енергийна ефективност са обикновено стари панелни блокове и не е далеч времето, когато нещата с тях могат да станат критични.  Ангажимент на собствениците е да се грижат за тях, но те почти не го правят. Идеята е сега всички блокове да бъдат обновени и укрепени.

Питам тези граждани, скокът на годност на чиито блокове изтича, какво ще правят? Ще трябва да съберат всички от сградата пари да ги ремонтират и възстановят? Не ми се вярва да го направят, предлага им се това да стане безплатно -  не вярват. Предстои технически преглед на блоковете срещу заплащане. Ако блокът е в процедура на саниране, тази такса отпада.

Другото важно нещо е конструктивното обследване, какво по-важно от това да знаеш здрави ли са панелите, има ли промени в конструкцията на сградата. Още повече, вече има случаи на сринати или наклонени блокове. Ако след обследването се наложи някакви ремонти, те също се поемат от програмата. Иначе сами трябва да плащаме, ако искаме да живеем в сигурно жилище. Топлоизолацията, смяната на дограмата спестяват средства за отопление.

Мнозина, които вече са го направили, не губят нищо. Ако топлоизолацията им е в стандартите, не се пипа, ако не е, се прави по програмата наново. Ако не е топлоизолирана цялата сграда, а само няколко апартамента, е като да искаш да си стоплиш тялото, но да си сложиш само ръкава на балтона.

- Хората се колебаят, защото в социалните мрежи, в разни сайтове непрекъснато ги предупреждават, че няма безплатен обяд, че безплатно е сиренето само в капана за мишки, че рано или късно санирането ще ни излезе през носа и ще си платим с лихвите?

 - Санирането съвпадна с предизборния период и политическите опоненти се възползват от това за антикампания на санирането. Някои партии нямат интерес санирането да се случи. Лично аз съм съгласен някой да ми санира безплатно къщата, дори да е предизборно, от която и партия да е! Какво от това? В последните години всяка година има някакви избори. Какво да правим тогава, нищо да не започваме, щото е преди избори?!  Този път наистина не разбирам хората, даваш им нещо безплатно и те се дърпат. Всъщност то не е безплатно. Плаща го държавата, взела е заем 1 млрд. лв. от Българска банка за развитие. Разбирам, ако се сърдят тези, които няма да бъдат санирани, а то ... А колкото за капана за мишки и сиренето казвам: Който вижда капани, все ще попадне в тях. Който иска нещата да се случва, вижда как се случват. Защото , ако не бъдат санирани сега, след 15-20 години ще трябва да напуснат блоковете си, защото ще станат негодни за живеене.

Още...


Женина ДЕНЧЕВА

В деня на лятното слънцестоене 21 юни повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога, обявен от ООН. Йогата е хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката. Събития по този повод се подготвят в София, Габрово, Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Перник.

 

Неделя е обявена за ден на отворени врати за всички, които се интересуват от йога. В Спортната зала от 10 до 16 часа всеки може да чуе нещо повече за древното индийско учение, да се практикуват по-леки йогически упражнения.  Могат да организират семейни посещения, защото там ще научат нещо повече и за йогата за деца. Ще бъде прожектиран тематичен филм. Във фоайето пред залата ще има щандове, предлагащи бижута, хранителни добавки и тематични книги. Организатор е YOGAcenter – Габрово, с подкрепата на Общината и Областната управа.

"Повечето си мислят, че йогата е вид спорт или някакви занимания за изключително гъвкави, млади хора със специални способности. Всъщност йога са простички упражнения за тялото, за дишането и за ума, които ни помагат да бъдем по-здрави физически, да бъдем заредени с енергия  и да имаме спокоен, стабилен ум. Затова искаме да направим това тайнство по-популярно и близко до хората. Всеки безплатно може да получи теоретични и практически умения по йога, включително и детска. На много места, в детски градини, включително две в Габрово, вече се практикува йога, има училища в страната, в които третият час по физическо е  детска йога. Много е полезно за подрастващите, докато се оформя тялото", казва един от организаторите и учител по йога Николай Сираков.

Спорт или философия е йогата? "Създателите на древното учение не се опитват да поставят йога в някаква рамка, тя действа цялостно, холистично, на организма. Тя се грижи за физическото ни тяло, за дишането ни, за почивката ни, за храненето, за мисленето ни. В момента в Индия и по света има научни институти по йога, които изследват и доказват по научен път ефектите на йога упражненията. Така, че наука йога има. Има и философия йога, тя е как да живеем по-добре, как да възприемаме света около нас", обяснява той.

Че йогата не е някаква екзотика, нито секта или "лежащи върху пирони голи хора", е известно отдавна, но българското православие за пореден пък се опита да я заклейми. Светият синод наскоро реагира остро, по повод текстове, свързани с йога на матурите. Той се възмути, че е вкарана чужда религия в учебен материал.

"Йога не е религия, а повтарям - система, която се грижи за духа и тялото. Който определя йога като религия, просто не я познава. Като човек, който е имал за учители индийци, единият от тях 108-годишният Свами Дев Мурти, твърдя, че тяхната първа препоръка е  всеки да изповядва собствената си религия", опонира Сираков.

Защо йогата така бързо намира почитатели по света, включително и в България, доста консервативна в подобни отношения, обяснението е, че хората се вълнуват все повече от всички системи, които имат оздравителен ефект, физически и психически.

Още...

Женина ДЕНЧЕВА

Габрово действително има голяма нужда от старчески дом, но не за здрави хора, навършили пенсионна възраст, а дом за възрастни хора с деменции, категорична е Радостина Братованова, директор на Териториалната дирекция за социално подпомагане. Мнението й е по повод дискусията между общински съветници защо в Габрово няма старчески дом.

 

Според нея най-добре информирани за потребността от един или друг дом са в социално подпомагане, защото молбите на хората за настаняване се подават там. Още повече домовете са профилирани и неспециалистът трудно прави разлика. Видът старчески дом, за който се дискутира е за здрави хора, навършили пенсионна възраст.

"В областта има три такива дома - в Добромирка /40 места/, в Трявна /40/ и в Стоките /36/. Смятам, напълно достатъчни за нуждите на възрастни хора от региона. Много малко са молбите за такъв вид старчески домове, а когато се подадат до месец се уреждат в един от трите изброени дома. Те напълно удовлетворяват желаещите. Още повече, за такива възрастни хора има алтернативни услуги в домашна среда, социални асистенти, домашни помощници. За тях са препоръчителни дневните центрове за стари хора, за да си оползотворяват времето.

Затова пък непрекъснато има запитвания за дом за стари хора с деменции. За съжаление деменциите поразяват немалка част от хората над 80 години. Тях не можем да ги настаним в старческите домове за здрави стари хора. При тях не е подходяща грижата на социални асистенти и домашни помощници, защото те имат нужда от 24-часово обгрижване. Да се грижат за тях е проблем и за близките им, трябва да напуснат работа, за да са цял ден и цяла нощ край тях. За този вид болни възрастни хора трябва да се грижат в домове. За съжаление ние нямаме. Някои чакат повече от 5 години да ги настаним в други региони, обикновено не дочакват. Голям проблем е намирането на място и в домовете за възрастни с психични разстройства, чака се над 10 години за място в такъв дом.  Тези две категории са най-тежки - с деменции и с психични разстройства. Тези хора трябва да са в дом, защото са опасни за себе си за обществото", допълва Братованова.

Още...

Оперативна програма Околна среда 2007 – 2013 г.”

“Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма Околна среда 2007 - 2013”

  

Преустановяване на водоподаването на 9 юни 2015 г.

Във връзка с изпълнение на дейности по Водния проект – превключване към съществуващата разпределителна шахта на подменения довеждащ водопровод по ул."Марин Дамянов", захранващ с питейна вода водопроводната мрежа от Пречиствателната станция за питейни води, ще бъде преустановено водоподаването на  09.06.2015 г. /вторник/, от 06:00 ч. до 18:00 ч., на целия град Габрово, с изключение на кварталите, разположени от пл. ”Бичкиня” нагоре, кв. Недевци и кв. Хаджи Цонев мост – до ул.”Бодрост”.

Без водоподаване ще останат също кв. Войново и селата в посока Севлиево - Поповци, Рачевци, Гергини, Гарван, Николчовци, Стоевци, Михайловци, Райновци, Враниловци, Новаковци и Божковци. Високата зона на града и зона „Младежки дом” ще останат без водоподаване след обяд.

Препоръчваме на живущите във високите части да се запасят с вода за повече от 20 часа, с оглед по-продължителния период, необходим за пълно нормализиране на водоснабдяването.

Община Габрово се за причиненото неудобство.

 Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда  2007 – 2013 г.”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерството на околната среда и водите.

Повече подробности на сайта на проекта: waterprojectgabrovo.eu.

Женина ДЕНЧЕВА

Тревожен е фактът, че всеки пети младеж в България / от 15 до 24 годишна възраст/ не учи и не работи, повечето не си и търсят работа. На първо място сме в Европа по този показател. Много от тях нямат завършено образование, нито професия, сочи проучване на УНИЦЕФ.

 

За да  могат младите хора да направят най-правилният избор на професия през 2012 година в страната са създадени  28 центъра за кариерно ориентиране по проект "Система за кариерното ориентиране в училищното образование" на Министерството на образоването и науката, обяснява ръководителят на габровския център Венелин Велчев. Освен него в центъра работят още трима кариерни консултанти.

Центърът работи с ученици от първи до дванадесети клас в цялата област. Той предоставя услуги по кариерно развитие и информиране. Провеждат се срещи, обучения, дават се консултации на ученици, родители и учители. Целта е младите хора да си изберат професия, която да им харесва, а и да бъде перспективна.

"Има млади хора, които сами вече са се ориентирали, но има и такива, които се колебаят, има и такива, които не знаят всички възможности, които могат да им бъдат предложени. Този избор е много важен, защото е за цял живот. Това е инвестиция за цял живот. Моите наблюдения са, че голяма част от младежите избират една професия  в средния курс или с висшето образование, после не я практикуват и започват да работят нещо друго. Естествено там не са толкова квалифицирани. Излиза, че те имат образование, но на практика са без образование. Това не е добре нито за тях, нито за техните работодатели, които трябва да вложат време и средства да ги квалифицират", казва Велчев.

Затова целта на кариерните центрове е да се създаде стратегия за правилното професионално ориентиране на учениците. Обучението им включва тестове, разговори, консултации. Специалистите в центъра са психолози, защитили са американски сертификат в сферата на кариерното ориентиране.

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News