Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 2 
Така изглежда днес обновеното с европейски пари "езеро" в парк Маркотея, 8 месеца след официалното откриване! [::bigsmile]
Преди ремонта в езерцето поне имаше вода, макар заблатена и зеленясала! [::blink1]

МРРБ, в лицето на министър Лиляна Павлова, изнудва общините в различни области да влизат в една ВиК асоциация. Никъде в закона, обаче не пише, че в една област трябва да има само една подобна асоциация, коментира народният представител от „БСП лява България“ Кирил Добрев в Севлиево.

ВиК асоциациите са начин да бъде заобиколен закона, който не позволява предприятия от водния сектор да бъдат приватизирани. Обяснява се на гражданите, че няма да получат европейски средства, ако общинското им ВиК не влезе в асоциацията, но всъщност никой не може да гарантира, че точно Севлиево ще получи европейски пари, подчерта Добрев.

Според него, ако подобна ВиК асоциация може да гарантира, че ще бъде осигурено приоритетно финансиране първо за Севлиево – тогава може да се говори за присъединяването на местното ВиК към асоциацията. В противен случай е нормално севлиевци да не искат подобно присъединяване, което ще се отрази на цената на водата, а не е гарантирано, че ще има подобряване на  общинската ВиК мрежа.

„От седмици представители на БСП, включително и народен представител от БСП, си позволяват да манипулират севлиевци по отношение обединяването във ВиК сектора“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Цветомир Михов.

Още...

БСП в Габрово номинира своите избраници за кандидатпрезидентски двойки, съобщават от пресцентъра на партията. Това се случи на Общинска конференция, състояла се на 18 юли, по време на която бяха обсъдени имената за кандидатпрезидентската двойка, които ще бъдат предложени на вниманието на Националния съвет на левицата от габровската партийна организация.

Делегатите на конференцията бяха информирани за резултатите от проведеното вътрешнопартийно допитване в общинската организация на БСП – Габрово, след което с явно гласуване подредиха кандидатите за вота на есен.

Общо седем бяха предложенията от основните партийни и отделните членове. Сред кандидатурите за президент габровските социалисти издигнаха Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, генерал Румен Радев, а за вицепрезидент генерал Михо Михов, Андрей Пантев и Таско Ерменков.

Гости на конференцията бяха народният представител от БСП лява България Кирил Добрев и организаторът на НС на БСП Ралица Андреева.

 

Повишаване производствения капацитет на МАК АД и  разнообразяване на асортимента, чрез въвеждане в експлоатация на модерно технологично оборудване - 14 нови тъкачни стана, очакват в габровската фирма чрез проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие, стана ясно от представяне на проекта пред медии на 18 юли 2016 година.

Общата стойност на допустимите разходи по проекта е  1 707 440 лв., а стойността на безвъзмездната  финансова помощ е 999 876.86 лв. и представлява 60 на сто от очакваните допустими разходи. Европейското съфинансиране е на стойност 849 895.33 лв., а националното съфинансиране - 149 981.53 лв.

Новото оборудване ще доведе до увеличаване производството с над 552 хиляди линейни метра произведена продукция и приходи от износ в размер на 5,280 млн. лв. през 2019 година. То ще увеличи значително производителността и тогава тя ще достигне над 79 хил. лв. на заето лице. С въвеждане на новата технология ще се намали обема на технологичния отпадък, който сега фирмата е принудена да предава за третиране на външни субекти. С новото оборудване производственият отпадък на един линеен метър произведена продукция ще се намали с 40 %. Поради по-високата производителност на новите станове разходът на електроенергия в линеен метър се снижава с 18 %,  а разходите за заплати и осигуровки в линеен метър произведен плат се снижават с 25 на сто. С реализация на проекта МАК АД ще си гарантира устойчив растеж и висока конкурентоспособност на българския и международен пазар, обясни председателят на борда на директорите Георги Бижев.

Още...

Бойко Борисов разпореди на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да освободи от длъжност директора на Северноцентралното държавно предприятие, чието седалище е в Габрово,  инж. Иван Недков заради констатирани нарушения, съобщи пресслужбата на кабинета.

Разпореждането на премиера е направено след като министър Танева го запознала с постъпил до нея сигнал за дейността на СЦДП в Габрово.

Министерството на земеделието и храните е извършило проверка срещу Иван Недков, след като репортаж на Нова телевизия показа как той ползва скъп автомобил, взет чрез обществена поръчка, за лични нужди.

Земеделският министър Десислава Танева обясни, че първоначално по "неофициални източници" ръководството на МЗХ е разбрало, че Недков ползва такъв автомобил, въпреки забраната за придобиване на леки автомобили, които не са за обслужване за горско-стопанските дейности. Ресорният зам. министър на земеделието забранил автомобила да се ползва, но от репортажа на Нова тв в министерството разбрали, че Недков все още ползва скъпия хибриден автомобил. 

Танева е възложила на Инспектората на Министерство на земеделието и храните да извърши проверка по случая.

В началото на седмицата Нова телевизия показа как Недков кара хибридна кола под наем с държавни пари - за 72 000 лева на година.

Бланката за договора за наем за колата от ноември е съставена не от горските, а в голяма габровска фирма за търговия с коли, чието име стои на луксозния автомобил.

Още през ноември миналата година горското предприятие пуска обществена поръчка на стойност 60 хил. лева без ДДС за доставка на употребяван автомобил под наем. Изискванията водят към конкретна марка и модел.

Няколко месеца от горското в Габрово са държали резултата от тази поръчка в тайна, като уж тя бе спряна от Недков, пише offnews.bg.

Но в крайна сметка се оказва, че той ползва скъпия хибриден автомобил за лични нужди.

На снимката Миналата година в началото на октомври премиерът посети горското в Габрово и похвали Иван Недков за заслугите му за внедряване на електронна система за провеждане на търгове за горска сеч

Оригинална лятна изненада и провокация предлага Драматичен театър "Рачо Стоянов" на своите почитатели. Вместо в театралната зала той ги кани на...улицата.

Там 8 млади актьори от театъра ще представят пластична улична шоу драма, наречена "Духът на Кармен". Сюжетът е по известното произведение на Проспер Мериме, но действието се развива в наши дни, в един МОЛ .

Дилемата на главната героиня, прекрасно пресъздадена от актрисата Магдалена Славчева, е да предпочете ли своята независимост пред парите и лукса. Цялата тази модерна история е разказана със средствата на танца, мимиката, жеста, пластиката.

Вместо обичайния театрален декор спектакълът се играе на открито пространство и оживява местата с новата инфраструктура на града. Проектът се съфинансира от Община Габрово по програма "Култура".

Все по-търсени стават спектаклите без декор, предвижването става много по-бързо, мобилността е по-голяма. В нашия случай декорът се изгражда от телата на актьорите. Неслучайно сме поканени да открием театралния фестивал в Пловдив "Сцена на кръстопът," обясни директорът на театъра Невена Митева.

Сценографията е поверена на Ясен Попов и Яцек Янков, който е национален състезател по спортни танци. За кратко време той е обучил актьорите да танцуват пасо добле и джайв. Справят се много добре, макар никога досега да не бяха играли спортни танци, каза той.

Представленията са безплатни, те започват от 20.30 часа. Първото е на 20 юли - в парк "Маркотея", до тенис игрището. Другото представление ще е на 21 юли - пред Спортната зала.

На 29 юли духът на Кармен "ще витае" на площадката през Радионумниковото училище на централната градска улица.

 

 

На 14 юли в дряновското село Ганчовец започва четвъртото издание на фестивала за игрално, документално и анимационно кино. „Киномагия“ е неформален фест, който се организира от доброволци и жители на красивото балканско село, домакин и на известния празник „Ракия-Магия“. Инициативата за събитието е на местния жител Кирил Станков, режисьор на филма „Джулай“. Народното читалище „Денчо Славов-1900“ и кметството на Ганчовец са се заели с провеждането на фестивала, който продължава до неделя, 17 юли.

Прожекциите ще се състоят в салона на местното читалище, а след залез – в лятно кино на двора. Тази година в програмата са включени десетки нови български филми, лауреати на много национални и международни награди. Между заглавията са „Жажда“, „Каръци“, „Прокурорът, Защитникът, Бащата и неговият син“, „На Червено“, „Ром Кихот“, „24 Часа“, „Синът“ и други.

Освен филми, програмата на феста предлага концерти и изложби,  предвидени са и изненади за публиката, която чрез закупените билети ще подкрепи финансово усилията на местната общност да ремонтира читалищната сграда в Ганчовец. Цената на билета за 4-те дни  е само 10 лева, а за ден – 5 лева.

За контакти:

Кирил Станков – 0878728020.

Във връзка със зачестилите случаи на изхвърляне на едрогабаритни отпадъци във и около съдовете за смет, Община Габрово въвежда график за събиране и извозване на растителни, строителни и едрогабаритни отпадъци.

Събирането и транспортирането на отпадъците стартира от 18 юли 2016 г. и ще се осъществява от Общинско предприятие „Благоустрояване“ по следната схема:

Понеделник и петък - треви и клони;

Вторник и четвъртък – едрогабаритни отпадъци (дивани, мебели и др.);

Сряда – дребен строителен отпадък* от домакинствата (обем до 2 куб. м).

Отпадъците трябва да бъдат разделно събрани в чували или приведени в удобен за товарене вид и поставени до съдовете за смет в деня, преди определения по график ден за събирането им.

Всички останали отпадъци от домакинството, е необходимо да се изхвърлят в съдове за смет, в съответствие със системата за разделно събиране на битовите отпадъци.

Повече информация може да получите от ОП „Благоустрояване" на телефон: 066 801 435 и ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ на тел.:  0877 158 828.

Още...


Община Габрово на основание чл.124б, ал.2 от ЗУТ съобщава, че с Решение №137 от 30.06.2016г. на Общински съвет Габрово е разрешено изработване на Подробен устройствен план  -План за застрояване, във връзка с отреждане на имот №022039 в землището на с.Поповци-„за оранжерии“.

 

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News