Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 2 

Да посетим Етъра в почивните дни 3 - 6 септември е добра идея и вероятно ще е незабравимо преживяване. Над 120 майстори са заявили участие в XIV Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър”. Освен многообразие от изделия на народните занаяти, организаторите са предвидили богата фолклорна и танцова програма. А спектакълът с фолклорни елементи на ансамбъла на Нешка Робева е веднага след официалното откриване на 3 септември, събота, от 11:30 часа.

 

Проявата е под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева. Организатори са Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър”.

Международният панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър” е музеен продукт, а не е предназначен само за забавление и това го отличава от останалите . Върху това акцентира на пресконференция днес доц. Д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър”. Тя отчете силната конкуренция, наложена през последните години от нововъзникващи прояви с подобен характер в отделните райони на страната.

„Няма да допускаме занаяти, които не са съобразени с традицията и ще се стремим все повече да разширяваме международното участие”, каза доц. Димитрова. Тя поясни, че има стриктни изисквания всеки предмет, представен на Панаира, да бъде изработен според старите технологии и от материала, характерен за дадения период.

Още...

Две села в община Габрово са домакини на инициативата „Приеми ме на село“. В село Донино баби и дядовци „под наем“ приеха в домовете си деца на възраст 9-14 години от Пловдив, София и Габрово. В дните на престоя си  децата не само бяха запознати с живота на село, но заедно с новите си баби посетиха ЕМО „Етъра“ и Соколския манастир, за да се запознаят с културното наследство на габровския край.

А кулинарните уроци на баба Румяна бяха безкрайно интересни и забавни за малките ни участници. Малките госпожи вече са майсторки в месенето на питки и точенето на „габровски“ банички.

Село Беломъжите и неуморните баба Катя и дядо Гошо за четвърти път посрещнаха младежка група участници от Самоков, Стара Загора,  Габрово и от Берлин. 

17-годишният Мартин е родом от Варна, но живее от дълги години в Берлин. Той искрено вярва, че трябва да запази българското си самосъзнание, учи се на българските традиции и в „Приеми ме на село“ е открил програмата, която ще му помогне да се съхрани като българин.

Дори и далеч от родината си, Мартин е активен участник в живота на българската общност зад граница, почитател е на фолклора и народните танци. В село Беломъжите той се зае със задачата да обучи всички други „внучета назаем“ на любимото си Чичово хоро.

„Разбрах за инициативата „Приеми ме на село“ от един репортаж по телевизията. Веднага реших да се запиша и ме приеха. Най-много се надявах да се науча на селската работа, но и да се запозная с други момчета и момичета от България на моята възраст. За хора със същите очаквания това е перфектното място и много се радвам, че толкова добре си изкарах. Вече имам нови приятелства, а от бабата и дядото получих много ценни житейски уроци. Със сигурност ще участвам отново и го препоръчвам на абсолютно всеки“ , сподели Мартин.

Още...

Започна изграждането на пешеходния мост на река Янтра, свързващ улиците „Аврам Гачев“ и „Дунав“.  Предвидено той да бъде с дължина е 32 метра и настилка от естествен камък. На моста са проектирани пешеходна алея, тревни площи и уширения, на които са предвидени пейки.

К

онструкцията на моста е решена като стоманобетонова рамка, върху която ще бъде положен бетон за наклон, хидроизолация и циментопясъчна замазка. За директна връзка на моста с прилежащия терен на ул. „Аврам Гачев“ е предвидена стълба, а в посока юг е проектирана достъпна пешеходна рампа. Връзката с ул. „Дунав“ ще става чрез алея и стълба.       

За моста е предвидено осветление за тъмната част на денонощието, както и художествено осветление. Осветлението по протежението на моста е интегрирано в парапета. За пешеходните зони също е предвидено да бъдат осветени - с LED – осветителни тела, а за зелените площи - капково напояване.

Вече е въведена временната организация на движението в района на обекта, съгласно която на ул. „Аврам Гачев“, в района на бъдещия устой на моста, е преустановено движението на пешеходци и велосипедисти, като същото е пренасочено към отсрещния тротоар.

Улица „Дунав“, в участъка на бъдещия устой на моста, е затворена за движение на автомобили и пешеходци. Достъпът към новоизградените паркинги до спортното игрище няма да бъде ограничаван.

Обектът е част от инвестиционната програма на Община Габрово и се планира да бъде завършен през 2017 г. 

Златен медал спечели шестокласникът от ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ Мартин Копчев в Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата - SIMOC 2016 г. Подобно на спортистите ни в Рио и той трябваше да вземе предварително квота, за да има правото да се яви на голямото състезание. Също като представителите ни в индивидуалните дисциплини, той разчита само на себе си, за да победи. И вече е притежател на медала с най-голяма стойност.

Да се качиш за пръв път на самолет, да прекараш 13 часа във въздуха, да прелетиш 9400 км, да станеш в 1 часа през нощта (източноевропейско време), да те заведат в приятно, но непознато място, за да решаваш задачи по математика на английски език, преборвайки се със 760 конкуренти от 15 страни и то … за удоволствие. Защото математиката е удоволствие за тринадесетгодишния талант от Габрово.

Последният успех на Мартин в Сингапур е само повод да разговаряме за многобройните му успехи. С него се срещаме в парк „Маркотея“, като до него, както обикновено, са родителите му – Даниел и Габриела Копчеви. Мартин изглежда спокоен, макар че казва, че еуфорията от случилото се само преди няколко дни не е отминала и говори също толкова спокойно за себе си, за състезанията и за победите си.

- Как стигна до пътуването за Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата /SIMOC/?

- Спечелих правото да се явя на SIMOC след като станах първи на предварителния кръг, който се нарича Сингапурско-азиатска училищна математическа олимпиада-SASMO и се проведе през месец април тази година. За 6-ти клас участваха 2405 деца от 18 страни и аз постигнах най-високия резултат – 82 от възможни 85 точки.

Още...

Женина ДЕНЧЕВА

Golden Years днес празнува една година от създаването си. Къща за гости, малко хотелче, уютно място за отглежданe на възрастни хора, както и да наречеш красивата къща "Златни години"/ Golden Years / в габровското село Яворец, все ще е вярно. Само не и дом за стари хора, няма нищо общо с познатите подобни институции, с не много добра слава.

Не е и хоспис, макар да се приемат хора с увреждания или недобно здраве. Всъщност става дума за приемна грижа в домашна среда за възрастни хора.

Просторната къща "Златни години" в планинското селце, непосредствено под борова гора с чист въздух и спокойствие, разполага с 5 спални помещения за по двама човека, трапезария, всекидневна,  стая за персонала, външно барбекю.

Там хората си живеят като в собствен дом, имат всичко нужно, прекрасни битови условия, здравословна храна, приготвена от изобилието на съседната зеленчукова градина, огромен, с красиво оформена растителност, двор за разходки. Най-вече уют, домашна обстановка и топлина, в прекия и преносен смисъл. За възрастните хора се грижат двама социални асистенти, три домашни помощници, един наставник и един сътрудник по социални дейности.

Възрастните хора могат да живеят в "Златната Къща" постоянно, може за месец или два.

Ако близките им трябва да отидат в командировка за няколко дни или на почивка за седмица, спокойно могат да ги настанят там. И да бъдат спокойни, че ще се чувстват добре. Цялата къща е обхваната от видеонаблюдение /без санитарните помещения и спалните/ като чрез специален софтуер на мобилния си телефон близките могат да се включат и да наблюдават по всяко време своите близки.Това още един път гарантира качествената и безопасна грижа за настанените там. Насърчава се  гостуването на близки по всяко време на седмицата и деня.

Още...


 Започна изграждането на кръговото кръстовище в кв. Младост, до магазин Лидъл. Обектът е част от инвестиционната програма на Община Габрово. Чрез реконструкцията ще бъде подобрена организацията и безопасността на движението в района и ще бъдат благоустроени прилежащите пространства. 

Въведен е първият етап от предвидената временна организация на движение в района на кръстовището, която предвижда стеснения на пътното платно, но запазва съществуващата организация на движение

Съществуващото кръстовище на бул.“Могильов“, ул.“Свищовска“ и ул.“Лазурна“ е четириклонно с висока интензивност на движението във всички направления, както и с голям на брой завиващи на ляво. Геометрията и организацията на кръстовището не е оптимална, което намалява пропускливостта му и създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Интензивността на пешеходното движение в участъка е голяма и е необходимо да се осигури безопасност на преминаване.

Предвижда се при изпълнението на кръговото движение, централният остров да бъде повдигнат спрямо пътното платно с пътни бордюри от гранит. За по-добра ориентация и насочване на автомобилното движение в правилната посока ще бъдат монтирани светещи стрелки, разположени по периметъра на кръга. Около централния кръг ще се изгради ивица от гранитен паваж, отделена от асфалтовата настилка с понижен гранитен бордюр.

Още...


 Община Габрово ще обнови материалната база на Домашния социален патронаж със средства от фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика.

 Съгласно подписания договор за сътрудничество безвъзмездната субсидия е в размер на 19 407,10 лв., а собственото финансово участие е 2 156,34 лв. Срокът за изпълнение на дейностите е до 1 ноември 2016 г.

 Строително-ремонтните работи включват подмяна на врати и прозорци, демонтаж на дървена ламперия, шпакловане, изкърпване и боядисване на стени и тавани, проектиране, доставка и монтаж на мълниезащитен приемник с изпреварващо действие за целия комплекс.

 

Домашният социален патронаж се помещава в едноетажно крило на бивше обединено детско заведение на ул. „Ивайло“ № 13 в кв. „Христо Ботев“. Там се извършва разливане на приготвена от външен изпълнител храна за възрастни хора в неравностойно социално положение.

 След пребазирането на услугата в настоящата сграда през месец декември 2005 г. в помещенията са извършвани частични ремонти по изкърпване, шпакловане, боядисване и подмяна на дограма.

 Патронажът е в структурата на звено „Заведения за социални услуги“ – Габрово с капацитет от 200 потребители, но към момента ползвателите са повече. От услугата се възползват както жители на града, така и хора от селата.

 Предстои избор на изпълнител на предвидените ремонтни дейности по реда на Закона за обществените поръчки чрез процедура по събиране на оферти с обява.

 

 


Община Габрово стартира от първи август социалната услугата „Обществена трапезария“ за хора в неравностойно положение. Дейностите се финансират чрез проект по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.

Трапезарията ще работи ежедневно до 30 април 2017 г. Към момента топъл обяд получават 58 лица от 140, подали молба. Заявления ще се приемат до запълване на капацитета от 125 места, след което резервите ще бъдат включвани при освободена бройка. Комисията за подбор е изпратила писмо до дирекция „Социално подпомагане“, която определя правоимащите, за проверка на 46 кандидати, които отговарят на условията, но не са включени в списъците.

Допустими са лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, лица и семейства с минимални пенсии – за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, с наследствени пенсии и с пенсии, несвързани с трудова дейност, скитащи и бездомни хора.

Обядът се раздава в приземно помещение зад сградата на Общината. За трудноподвижните потребители, които немогат лично или с чужда помощ да получават храната, е осигурена доставка до дома. Услугата е възложена на габровската фирма „Соня Трейдинг“ ЕООД.

Още...

Ела с колелото, пеш или сподели пътуване. Донеси си скейтборда, лентата за ходене, а защо не и еспадрилите. Вземи си китарата, любимата книжка, бележника за рисуване, шалтето или хамака. Подготви се за малко ходене със здрави обувки и раничка или пък за много „бръмчене“ в базовия лагер на работилниците. И не забравяй да си нагласиш нещо вкусно за хапване!

Ако пък имаш семейство и деца - включи се и в изследователското приключения за семейства с Академия Узана!

Няма вход - само желание да си изкараш малко по-свежо времето в този съботен ден!

Българска фондация „Биоразнообразие“ и Община Габрово в лицето на Детска природна академия „Узана“ ви канят да споделим малко време сред омайната природа на Узана! Ще има изследователски приключения и игри за семейства, еко-творчески работилници, спортни активности, пространство за споделяне на идеи и визии за природата.

КОГА?

6 август 2016 (събота) от 10 до 17 ч.

КЪДЕ?

Посетителски информационен център (Детска природна академия) + хижа „Горски дом”

ТРАНСПОРТ

* Редовната автобусна линия - в 9:00 ч. от Автогара-Габрово и в 15:45 ч. от Узана. Има и възможност за уреждане на допълнителен автобус при заявка поне 3 дни преди събитието.

* Споделено пътуване

* С колелета :)

КАКВО ВИ ОЧАКВА?

* Творчески работилници

* Семейни изследователски приключения и игри в природата

* Спортни активности за всички

* Място за среща със зеленомислещи хора и организации

… И други изненади!

Вход свободен!

 

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News