Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона
 1 

Развитието на зелената инфраструктура на гр. Габрово бе представено по време на конференцията „Зелени градове за устойчива Европа“, която се състоя на 25 октомври 2018 г. в Националния дворец на културата в столицата.

Форумът събра производители на декоративни растения, експерти по озеленяване и устройствено планиране, ландшафтни архитекти и други специалисти, които обсъждаха най-новите тенденции в развитието на зелените градове.

В специален панел, посветен на успешни примери за модерна зелена система, три български града споделиха своя опит: София, която има амбиции за Европейска зелена столица, Бургас с четири приза „Най-добър град за живеене“ и Габрово – финалист в конкурса „Европейски зелен лист“.

Ланд. арх. Илвина Илийчева от ОП „Благоустрояване“ и гл. експерт „Подготовка и управление на проекти“ Севдалина Ненкова представиха най-добрите постижения през последните десет години в Габрово. Те акцентираха върху въведените мерки за енергийна ефективност, проектът „Цветен град“, подобренията в градската среда, сектор води и управление на отпадъците, кампаниите за включване на общността и др.

Презентация на Община Габрово

Според Ари Фелдхаузен, земеделски съветник към посолството на Кралство Нидерландия в България и Румъния, урбанизацията налага създаването на зелени градове, в които хората да могат да живеят добре. ,,Всеки град е уникален и архитектите се опитват да заложат перспективи за развитие на зелени площи. София, Габрово и Бургас са сред градовете, класирани на европейско равнище. Ние в Холандия също отделяме голямо внимание на тези инициативи.“, обяви Фелдхаузен.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева определи като основен приоритет на общините привличането и насърчаването на заинтересованите страни за участие в разработването и прилагането на екологични политики. „Градовете ни имат сериозен потенциал да се превърнат в едни от зелените градове на Европа с помощта на подходящите стратегии и планиране.“, подчерта Кръстева.

 


Музеят „Дом на хумора и сатирата“ представя традиционното си есенно събитие, посветено на изкуството на карикатурата, с ново име – Карикатурен салон. Откриването е на 25 октомври, четвъртък, от 18:00 часа, зали 6 и 7, където ще бъдат показани пет карикатурни изложби, които ще останат в Музея до 31 януари 2019 г.

Петте изложби с над 200 карикатури са: Айляк карикатура, самостоятелна изложба на Ириен Трендафилов, Комунистическият манифест, самостоятелна изложба на Мартин Роусън, Арт председателство, Анимирани карикатури на Чавдар Николов. По традиция Музеят представя и Националната изложба на карикатурата с нейното 43-то издание.

Гости на откриването на изложбите в Карикатурния салон ще бъдат едни от най-известните български карикатуристи – Ириен Трендафилов, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви, Ивайло Цветков.

Посетителите ще имат възможността да разгледат всички броеве на вестник ПРАС-ПРЕС, излезли до сега. Карикатурният салон предлага съпътстваща програма от събития, която ще продължи през целия период на Салона.

Преди откриването на изложбите, на 25 октомври в Музея ще се проведе мастър-клас за карикатура с гостите карикатуристи, в който ще участват възпитаници на габровски школи по изобразително изкуство. Повече информация за изложбите и събитията в Музея на хумора и сатирата може да намерите на интернет страницата на Музея, както и във фейсбук профила на Дома на хумора и сатирата.

На откриването на 43. Национална изложба на карикатурата на 5 април тази година, Музеят на хумора и сатирата даде специалната си награда на Ириен Трендафилов, който гостува в Музея със самостоятелната си изложба Айляк карикатура. За Пловдив, от където е авторът, айляк е начин на живот, символ на свободния дух, който се пренася и в прагматично Габрово поне за кратко.

 

"МГ Аноди Интернешънъл” АД,

световен лидер в производството на аноди, търси да назначи – ЛЕЯРИ.

Предлагаме: добра социална политика и добро възнаграждение при постигнати индивидуални резултати.

 Справки: тел. 0877 145 881

Тази вечер се открива третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest в Габрово, създаден по идея на Момчил Цонев.

Първото събитие от фестивала е творческото ателие с Ива Пенчева в двора на Интерактивен музей на индустрията от 15:00 ч.

Мащабно танцово шествие на младежките групи от Габрово ще премине по централната пешеходна улица “Радецка”. Шествието започва от старата Часовникова кула в 17:30 ч. на 5 октомври, петък. В него ще се включат някои от най-добрите местни формации като Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци "Инкансабле". Шествието ще продължи по Баев мост и покрай Априловската гимназия ще стигне площад “Възраждане” пред Общината.

Още...

 1 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News