Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Да му върви на новия обект, менче с вода лисна президентът Росен Плевнелиев преди първата копка днес на обходния път край Габрово до бъдещия тунел под Шипка.

Той обясни, че започва първата фаза на изграждане на тунела под Шипка - обходен път край Габрово, който стига до мястото на прокопаване на тунела. Средствата в размер на 92 млн. лв. са осигурени, от тях 80 на сто са европейски пари по оперативна програма Транспорт. Срокът за изграждането на 23 км. трасе и един тунел 540 м. е 540 дни. Инвестицията за самото прокопаване на тунела е 150 млн. евро, той ще е дълъг 3.2 км. , а средствата са заложени като приоритет в оперативна програма Транспорт за периода 2014 - 2020 година. За мен това е достатъчна гаранция, че тунелът ще бъде построен, обяви президентът.

Той призна, че тунелът може да е в риск, ако не бъде приоритет на следващото правителство. "Но има два много сериозни гаранта - единият е президентът.  Аз съм президент до януари 2017 година. Ще се боря със зъби и нокти, тунелът под Шипка да се реализира в моя мандат. Другата гаранция е, че обходът край Габрово ще се строи с европейски пари, нормално е такива да има и за втората фаза - самият тунел", категоричен е Плевнелиев.

Часове преди консултациите с политическите сили президентът Росен Плевнелиев обясни какви са очакванията му:"Не бих искал аз да задавам посоката на бъдещите преговори между политическите сили, дали правителството да бъде коалиционно или програмно. Аз се отнасям с голямо уважение към парламентарната демокрация и смятам, че задача на политическите сили е да преценят каква ще бъде формулата, защото те носят и отговорността. Но като президент ги подкрепям в усилията им наистина да съставят правителство, това е национално отговорно. Национално безотговорно е да вървим към нови избори".

"Сигурен съм, че политическите партии ще положат всички усилия и ще се отнесат много сериозно към желанието на нацията да имаме правителство, което бързо да реши належащите проблеми. Ако трябва ще се преговаря денонощно, вероятно ще бъдат направени компромиси, но съм оптимист за изхода, защото проблемите пред нацията са ясни.  Това означава, че и решенията трябва да са ясни и да се направи правителство. Ще се търси споразумение между политическите партии, така че да има напредък. Това е съвсем реална и изпълнима цел и задача, разбира се, тя трябва да се случи в парламента", допълни той.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News