Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Кристина Сидорова  е избрана за лидер на общинската организация на БСП в Габрово. Досега тя изпълняваше временно длъжността, след като Николай Григоров стана областен управител. Тя вече е и общински съветник, след като д-р Ивайло Дончев напусна местния парламент заради избирането му в борда на директорите на болницата. Какви са амбициите на новия лидер на габровската организация, коментира Кристина Сидорова.

- Смени в ръководството на БСП в Габрово отдавна не са правени. Трудно ли пробихте статуквото?

- Въобще не става дума за пробиви или битки. Издигнати бяха няколко кандидатури, някои си направиха отвод. На финала се състезавахме аз и Миглена Пройнова. След проведения таен вот, се оказа, че за мен гласа си са дали 63 души, за Миглена -22.  След това проведохме конструктивен диалог за бъдещето на партията, имаше ценни идеи. Всички са амбицирани, готови за работа, за позитивна промяна.

- Промяната явно вече е започнала с избора на толкова млад председател?!

- Няма да се делим на млади и стари, няма да се делим на опитни и неопитни. Целта е консолидация на партията, за по-добро бъдеще на Габрово, на България. Ще работим заедно и  Миглена Пройнова, която освен всичко ми е добра приятелка. От нея съм научила и ще уча много. Предложих тя да бъде един от двамата зам. председатели. Като се съберат младостта и опита, нещата се получават.

- Промени има и в областното ръководство на партията, нали?

- Миналата седмица Марин Боевски бе избран за областен председател на БСП. Арх. Иван Николов стана председател на групата общински съветници от БСП, а Лена Енева негов заместник. В Областния съвет влизат 18 човека, представители на общинските организации от Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, членовете на Националния съвет на партията, депутатът Йордан Стойков, председателят на движението на жените социалистки, ветераните, зам.-кметове.

- Какви са първите ви впечатленията от работата на Общинския съвет, вие сте нов общински съветник?

- Не особено добри. Както казва проф. Николай Данчев, нивото е много ниско. Няма политики, има дребнотемиие, заяждане. Общинският съвет не изпълнява функциите си, а се води диалог между групата съветници от БСП и кмета, останалото е тотално мълчание на съветниците от ГЕРБ. Все пак съм участвала само в две заседание, надеждата ми е да се променят положително нещата. Лично аз като съветник, ако само за едно нещо помогна на габровци, ще смятам, че съм си свършила работата. При провеждането на срещи с хора по кварталите, се убедих, че е загубена връзката между хората и ръководството на Общината. Проблемите на габровци понякога са дребни наглед, като да бъде отрязан бора пред дома им, паднал от бурята през март, да се асфалтира улицата, да й се сложи парапет или да бъдат орязани храстите. Проблемите на хората не са толкова глобални, както ние си мислим. Хората искат просто да живеят в нормална среда. Няма на кого да се оплачат и виждат в лицето на общинските съветници хора, които могат да им помогнат. Но общинските съветници не ходят по кварталите, не се срещат с хората.

- Ами действайте, явно имате широко поле за изява в това отношение.

- Първият въпрос, който поставих пред кмета на Габрово е свързан с една детска площадка в междублоковото пространство на бул. "Трети март" и високите блокове. Там няма къде да играят децата, няма нито една катерушка или друго детско съоръжение. На хората им е обещано още през декември миналата година, че ще стане. Вече е октомври, времето застудя, едва ли ще стане и тази година.

- Нерядко хората са апатични, нищо друго не ги интересува, освен собствените им лични проблеми. Има доста места, където могат да си поставят въпросите, включително публичните обсъждания в Общината,  а и в местния парламент.

- Наистина има апатия у хората. Ами защо да си поставяме въпросите, без това нищо няма да се промени, си казват те. Не вярват, че проблемите им ще стигнат до ръководството на Общината, още по-малко, че ще бъдат решени. Не виждат смисъл да ходят и да говорят на публичните обсъждания. Чувала съм как те си казват проблемите и им се обяснява как няма как да стане. Защо да ходят?! Приемният ден на кмета е на два или три месеца веднъж. Как да се вредят?!

Нека не забравяме, че община Габрово е не само градът. Има населени места, които също имат много нерешени проблеми.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News