Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

30-годишна родилка и бебето й починаха, новороденото в габровската болница, а  майката няколко дни по-късно - в Клиниката по реанимация в Плевен. Семейството е в шок. Четиригодишната  Иванина все още не знае за смъртта на майка си и малкото си братче. Съпругът Станислав подозира лекарска грешка и ще съди лечебното заведение.

Десислава Манолова постъпила в габровката областна болница за раждане на 11 септември, защото преносвала. Терминът й бил на 9 септември, но както по-късно се установява е бил сгрешен.

Според началника на родилното  отделение д-р Анчев са й направени нужните изследвания, на нея и на плода, всичко било наред. Той лично следил бременността на жената, нямало никакви проблеми. При него тя родила и първото си дете, пак имало преносване и стимулиране на раждането. Вероятно заради това са решили да изчакат още малко.

Но на 25 септември Деси вдигала температура 38.3, лекарите обсъждали секцио. През това време тя получила контракции и родила по естествен начин на 26 септември. Момченцето се родило, според документацията " в тежко депресивно състояние и тежък аспирационен синдром. Имало е страдание на плода преди раждането". Въпреки незабавно започналото лечение със сърфактант, девет часа по-късно то починало.

 На следващия ден температурата на родилката достигнала 39.5, веднага я вкарали в реанимацията с подозрения за сепсис. Потвърдил го и скенерът. Диагнозата била разпад на белодробната тъкан и деструктивна пневмония, вследствие на скоротечна стафилококова инфекция / в момента се правят изследвания на персонала на отделението за наличието на стафилококи/.

" Включихме й три антибиотика. Помолихме за консулт проф. Радев от Клиниката по интензивно лечение и реанимация в Плевен. На място той установи, че положението е много тежко и жената бе преведена в Плевен", съобщи директорът на габровската болницата д-р Нели Савчева.

На 4 октомври Деси издъхнала в плевенската клиника. На 6 октомври е погребана в родния й град Попово. Родителите и съпругът й са категорични, че ще съдят габровската болница. По думите на Настя Манолова, майката на Десислава бременността на дъщеря й е била нормална и не е имало никакви проблеми.

"Изпратих я жива и здрава в болницата, взех я от моргата! Ще търся истината за смъртта на жена ми. Трябва да се разбере кой е виновен и да си понесе отговорността", с болка промълви по телефона съпругът Станислав. Той е Попово, докато се навършат 9 дни от смъртта на Деси.

Майка му Стефана и баща му Иван се грижат за малката му дъщеричка. "Детето ходи на детска градина, не смеем да й кажем за смъртта на майка й. Дори некролог на вратата не сме сложили. Да се върне синът ми от Попово, тогава кажем на внучката. Прекрасно семейство бяха, и двамата са завършили габровския технически университет. Деси работеше като технолог в габровската фирма Мак, а Станислав в севлиевска фирма. Имат си отделно жилище, чудесно си живееха, с голямо желание чакаха син, но не дочакаха...", бърше сълзите си Иван Савчев.

Изпълнителният директор на МБАЛ "Тота Венкова" д-р Нели Савчева обясни, че все още не е ясно какви са причините, довели до трагедията. Тя веднага е уведомила здравното министерство, поискала е проверка оттам по случая. Проверки се извършват и от Регионалната здравна инспекция, и от вътрешноболнична комисия. Докато резултатите не са ясни, тя не може никого да обвини в лекарска грешка. Мненията на гинеколозите дали преносването е причина за смъртта на бебето се разминават. Едни твърдят, че израждане на родилка с температура не е приемливо, други са на обратното мнение.

 Говори се, че Деси не си е платила за избор на лекар, затова са я оставили да преноси. Не знам, не съм говорила с нея. Но майка й лично ми заяви, че никой  и за нищо в габровската болница не са им искали пари", обясни тя.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News