Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

  

Никой няма полза от конфронтация между местната и централна власт, никой не печели от това. Трябва да се надмогне личното его и да се работи за общите интереси на региона, коментира вчера на пресконференция народният представител от Коалиция за България Йордан Стойков.

Твърдението му е по повод съмнения, че в Габрово, чието управление е от ГЕРБ, има спрени проекти от новата власт. По-точно, става дума за спрян проект на Техническия университет.

"Не само, че  никой не го е спирал по подобни причини, ясно на всички е, че един проект може да бъде отхвърлен по много други причини, но и уговарям посещение на министъра на образованието в Техническия университет през ноември", каза още Стойков.

Според него не е било нужно да се вдига толкова шум и да има толкова силен медиен отглас на проблема с бул. "Трети март". Нещата могат да се вършат по-деликатно и елегантно, смята той. В личен разговор шефът на АПИ Стефан Чайков го уверил, че реконструкцията на булеварда ще бъде завършена навреме.

Стойков похвали Габрово, че влиза в новия програмен период с голям бонус - много започнати големи проекти. В Севлиево също има, но са от по-стар период. Отворена е вече оперативна програма за региони в растеж, от които обаче от областта може да се възползва само Габрово, по същите причини, каза Стойков.

Въпреки това той не спести на колегата си Томислав Дончев забележка, че заедно с Бойко Борисов не са успели да договорят с ЕС средства за възстановяване на изостаналите региони на страната, най-вече за най-бедния в цяла Европа Северозападен район. Всички  други страни са получили европейски средства за това, и Румъния, и Италия, дори просперираща Германия успяла да договори  700 млн. за изоставащи свои провинции. И няма как да е иначе, след като Дончев признал в зала, че писал на крак в 3 часа през нощта аргументацията за искане на средства, аргументира се Стойков.

Депутатът акцентира и на основните моменти в новия бюджет - социална политика, образование, създаване на възможности за икономическо развитие, а за общините с над 25 на сто безработица ще се ползва нулева ставка за данък печалба, допълни той.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News