Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

- Наскоро бяхте избрана за областен координатор на Движение България за гражданите. Освен нова отговорност за вас, какви ще са допълнителните ви задължения?

 - Досега бях председател на общинското ръководство в Габрово и съвсем логично отговарях само за тази структура. Предстои ми да координирам дейността на организациите в Габрово, Дряново и Севлиево.  В момента сфоримираме структура и в Трявна, каквато до момента нямахме. Според устава на партията областните координатори са членове на Националния съвет, който е управителния орган на Движение българия на гражданите. В този смисъл ще бъда посредник между националната и местна политика.

 

- А какво става с общинската структура на движението, кой я оглавява?

 

- До един месец ще има общинско събрание за избор на нов председател. С колегите от ръководството сме работили в екип и така ще бъде и за напред. На който от тях бъде гласувано доверие съм сигурна, че ще го оправдае. Всички натрупаха опит и са мотивирани да работят. И  Христо Здравков, и Мая Димитрова, и Йордан Камбуров са хора с доказан професионализъм, висок морал и не на последно място са уважавани личности. Така, че нямам притеснение за бъдещето на структурата. Напротив, вярвам, че промяната ще ни се отрази  положително. 

- Има ли в Габровска област отцепници от движението, които се присъединяват към партията на Бареков. Дори да няма или да не са много, как си обяснявате този интерес към новата формация?

- Не. Към момента в областта  няма хора които са напуснали партията за да се пресъединят към тази на Бареков. Интересът на новосформираната партия „България без цензура” към  „Движение България на гражданите“, като най-голямата опозиционна извънпарламентарна сила и стабилна носеща конструкция в РБ, е обясним. Ние сме и най-младата ясно опозиционна партия. Видно е, че не сме удобни за съществуващото статукво. Случилото според мен ясно показва две отрицателни тенденции в обществено-политическия ни живот. Първата: в партиите да влизат хора неспособни да организират сами живота си, водени от амбицията партията да се „погрижи за тях”. Те възприемат партийната организация като трамплин, а не като възможност да изразиш гражданската си позиция. Естествено, кагато не получиш „подобаващ” пост искаш да смениш партията.

Втората тенденция е по интересна за мен. Статистиката от години показва ниска избирателна активност. Броят на негласувалите надвишава този на твърдите партийни електорати. Очевиден факт е, че всички поръчкови, кроткосрочни политически проекти насочват усилията си към партийните електорати, а не към негласувалите.

 Никой от тях не се бори за гласовете на хората, изгубили вяра, а откровено разцепва вече създадени партийни структури.

 Няма нищо по-лошо от разделението и от това един прохождащ политик да говори на хората класифицирайки ги единствено с партийната им принадлежност.  За мен е унизително изказването на господин Бареков: „При нас идват основно членове на  ДБГ, ГЕРБ и т.н.” Той не говори за лекари, учители, предприемачи, интелигенция… За него хората са просто „брой  гласували”, едни партийни функционери без лица.

- Каква предизборна кампания ще водите? В последната кампания за парламентарни избори Движение България за гражданите избра доста нападателна стратегия към опонентите, особено към ГЕРБ? А сега?

- Движение България на гражданите бе сформирано след президентските избори, на които г-жа Меглена Кунева участва като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Що се отнася до партията тя бе сформирана като естесвен отпор на водената от правителството на ГЕРБ политика. Това което ни обединяваше беше еднаквото ни негативно отношение към случващото се в държавата.

Тук сме вкопчени здраво в борбата за оцеляване. Когато си притиснат от невъзможността да покриеш елементарни битови сметки, не можеш да разгърнеш нито мисълта, нито потенциала си. Трагично е мечтите ти да се свеждат до това да ти платят аванса навреме.

В такъв момент е много трудно да продължаваш да вярваш в морални ценности, особено когато си свидетел на факта, че просперират основно хора без образование, без нравствени качества, без професионални умения.

Именно това провокира създаването на партията, като екип от съмишленници опитващи се да кажат: Да на нормалността!

- Кога се очаква публичното обявяване на Гражданския съвет към Реформаторския блок в Габрово?

- Най-късно в началото на април ще бъде обявен състава в присъствието на лидерите на петте партии в блока. Забавата е провокирана от това, че НПСД нямаха струтура в областта.  В момента сформират такава и задно взехме решение да ги изчакаме за да имат възможност да излъчат свои номинации.

- Социолозите не ви дават големи шансове за места в Европарламента?

 

- Социологическите проучвания от последните дни за предстоящите евроизбори имат за цел да се повлияе на онези граждани, които все още не са решили за кого да дадат своя вот. Наблюдаваме една много интересна тенденция на покачване с 0.5 % на партията на Бареков и с по 0.5 % и повече намаляване на позициите на другите по-малки партии. Прозрачността на тези проучвания е под всякакво съмнение и са крайно манипулативни в полза на партии като БСП и ГЕРБ.

- Голямо ли е разочарованието, когато загубиш изборите?

- Определено не е лесно да изгубиш. Аз съм човек, който поема ангажимент, търсейки  конкретен   резултат. Давам максимума от себе си, изисквам много от екипа с който работя и няма как да не съм разочарована, когато не постигна поставената цел. В политиката е като в спорта. Щом си загубил означава, че не си бил добре подготвен и не си бил добре концентриран.

Така, че няма какво да се заблуждаваме. Щом не влязохме в парламента това означава, че на първо място посланията ни не бяха ясни и не стигнаха до хората, тоест не сме си свършили работата.

От друга страна за партия сформирана половин година преди изборите и сътезавала се в една непрозрачна и непочтенна среда с партии, разполагащи с огромен финансов и медиен ресурс, постигнатият резултат е достоен.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News