Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Строителството на депото за твърди битови отпадъци, което ще обслужва Габрово и Трявна е в разгара си. Проектът трябва да завърши до края на година, всички срокове се спазват стриктно. Досега. Големият проблем идва не от строителите или организаторите на проекта, а от държавата, по точно от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда", която наложи финансови корекции за близо 12 млн. лв. по два от най-значимите в Габрово проекти - по водния цикъл и депото Отделно Европа спря плащането по програмата, заради недоброто й реализиране.

"Няма финално развитие на проблема с корекциите. Ние обжалваме, като сме приложили всички нужни документи. Изпратили сме искане за възстановяване на средства в размер на 942 хил. лв., но не сме ги получили. Но виждате, и в министерството и в управляващия орган има непрекъснато текучество.

Сега тече най-съществената част от строителните дейности, всички екипи са в пълна мобилизация.. Все още имаме по сметките близо 4 млн. лв. от преведения стартов аванс и продължаваме строителството на депото. Те ще ни стигнат до края на септември, усвояваме около милион на месец. Вече са завършени площадките за сепариране и компостиране. В момента полагаме изолационни екрани, които така да изолират клетката за отпадъци, че никакви инфилтрати да не попаднат в почвата. Това е най-скъпата, най-отговорна и трудоемка работа по депото.

Имаме крайни срокове, трябва да ги изпълняваме, досега всичко върви по план. Но ако не получим нужните средства за възстановяване на разходите, ще стане много сложно ", коментира Милена Гатева, ръководител на проекта.

Според кмета Таня Христова заради наложената корекция от 25 на сто по проекта, той става все по-рисков. "Въпреки успешният ход на проекта досега и въпреки голямото ни желание, жителите на Габрово и Трявна са заплашени да останат без модерна система за битови отпадъци. Ако няма реакция от държавата и не ни бъдат възстановени вложените средства по строителството на депото, има опасност той да бъде замразен. От февруари досега не са ни възстановили никакви средства, липсва комуникация, не по наше желание, с министерството и управляващия орган.

Всеки един спрян  договор го прави по-скъп, ще трябва да се изплащат обезщетения по строителните договори. Липсата на депо, което да отговоря на директивата, означава изключително висока цена за гражданите, изключително неблагоприятни ангажименти на кметовете", каза още тя

Теми с продължение
News management powered by Xpression News