Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 След проведен разговор с комисията по транспорт, информационни технология и съобщения към Народното събрание и среща с управителя на БДЖ „Пътнически превози” Димитър Костадинов е договорено възстановяване на 4 влака от 1 февруари, съобщи областният управител Николай Сираков.

"Когато има ясна цел и воля от всички страни, без значение от каква политическа принадлежност са, когато има диалог, когато становищата и направените предложения се основават на експертно мнение, доказваме, че решение може да бъде намерено дори и в трудни ситуации. Показахме как проблемът със спрените влакове обедини всички страни около развитието на региона ни”, коментира той.

Българските държавни  железници ще си получат орязаните 40 млн. лв. от годишната субсидия и така превозвачът няма са спира повече пътнически влакове и ще възстанови в разписанието вече махнатите влакове, макар и в непълен обем. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски в  петък.

Решението за изплащането на тези 40 млн. лв. ще бъде взето от правителството на 21 януари. Така ще се предотврати спирането на близо 90 влака от февруари, след като 38 вече бяха извадени от разписанието на 12 януари. "Може би няма да можем да възстановим в пълен обем тези 38 влака, които са спрени, но така или иначе ще си ревизираме това становище и ще успокоим населението", допълни той. 

Въпреки това, протестите продължават до обнародването на правителственото постановление за пускане на спрените влакове. Така ще е докато не  пристигане заповедта на директора на БДЖ, свързана с тяхното движение, съобщи шефът на жп гара Габрово Илиян Георгиев.  Габровските железничари взеха участие в протеста на гара Горна Оряховица в събота.

 Повече от 100 железничари, синдикалисти от КНСБ и граждани от Дряново, Трявна и Габрово бяха на митинга на Синдиката на железничарите в България към КНСБ, който се проведе на ЖП гарата в града в събота преди обяд. Те, заедно с още около 1000 човека казаха твърдо „НЕ на разрухата на българската железница!”.

Площадът се оказа тесен за събралите се протестиращи от цяла Североизточна България - основно от област Велико Търново, Габрово, Плевен и Русе, които изразиха категоричното си несъгласие с решението да се спрат 38 влака от 12 януари и намерението да бъдат спрени още 90 от 1 февруари.

Освен синдикалисти от Регионалния синдикален съвет на железничарите към КНСБ в Горна Оряховица, редом с протестиращите беше и председателят на СЖБ към КНСБ Петър Бунев, който увери всички присъстващи, че синдикатът ще продължи да се бори за възстановяване на движението на влаковете и недопускане на съкращения на служители от системата, както и разумна стратегия за развитие на железницата.

В декларация адресирана до Министерския съвет и Парламента, участниците в митинга поискаха да бъдат пуснати отново спрените влакове и да не се спират нови, да няма съкращения на персонал в БДЖ, както и на звена и хора в Национална компания "Железопътна инфраструктура". Те се обявиха и против приватизацията на "Товарни превози".

Над 12 хиляди са вече подписите от Североизточна България, които са събрани срещу спирането на влакове. В област Габрово те достигнаха над 2 500. Точно нашият регион се оказа един от най-засегнатите, вече цяла седмица не се движат 6 влака между Горна Оряховица и Плачковци и 10 между Царева ливада и Габрово. По този начин доста населени места остават на практика откъснати, т. к. няма алтернативен транспорт, а в останалите е затруднено предвижването на учащи, студенти и работещи.

Възстановените  влаковете са: ПВ 40131, Бяла 5,30 – Горна Оряховица 6,27-6,52 – Стара Загора 10,05; ПВ 40107, Горна Оряховица 17,15 – Стара Загора 20,42; ПВ 40108, Стара Загора 19,05 – Горна Оряховица 22,30; както и КПВ 42217, Габрово 20,55 – Царева ливада 21,25 часа.

Областният управител е предложил също така влак 40205 Горна Оряховица – Габрово да пътува по ново разписание: заминава от гара Горна Оряховица около 20:30 и пристига в гара Габрово в 22:13, като по този начин ще замести отменения 42218 Царева ливада (21:40) – Габрово (22:13) и ще даде възможност за обмяна на електромотрисния влак, обслужван от депо Горна Оряховица.

В този случай влак 42217 ще пътува от Габрово (20:55) през Царева ливада (около 21:30) до Плачковци (около 21:55), както досега пътуваше влак 42219, информират от областната администрация.

Областният управител благодари на всички депутати от област Габрово за подкрепата, но подчерта, че ще бъде напълно удовлетворен, когато бъде факт заповедта за възстановяване на спрените влакове.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News