Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

  

 

Дарина МАРИНЧЕВСКА

От 20 януари до края на март в зала 3 на Дома на хумора любителите на изящното изкуство имат възможност да се насладят на изложбата „РЕБРО АДАМОВО: клюки, илюзии, изкушения“. Както се подразбира от закачливото наименование, тя е посветена на нежния пол и разкрива Eвиното отношение към живота, съкровените женски тайни и радости: всекидневни занимания и малки забежки от сивотата на деня, спомени за миналото и мечти за бъдещето, фантазии и илюзии, любовни и майчини терзания, флиртове и ред други изкушения.

Колекцията включва 90 творби живопис и скулптура на 62 автори – 41 българи и 21 чужденци от 11 държави. Стиловете са многообразни и специфични за всеки автор, но във всички творби прозира любовта и уважението към Жената – майка, дъщеря, съпруга, приятелка, любовница – а неизбежните й слабости са интерпретирани с усмивка и добро чувство за хумор. Творците показват съвременната Ева, която живее на бързи обороти и се справя учудващо добре в този мъжки свят. Художниците сякаш са надниквали през прозореца й и са наблюдавали различните й превъплъщения през деня – грижлива майка, добра домакиня, работеща жена, забавляваща се лудетина, предизвикателна изкусителка, знаеща цената си. Тяхната героиня е онази с престилката, която простира прането, но и онази пред огледалото, любуваща се на образа си. Тя е отворила прозореца, за да види света, но и той непременно да види нея.     

„Ребро Адамово“ е портретът на перфектната Ева. Това е Тя – жената, след която си заслужава мъжът да загуби ум, нерви, време и пари, но да я спечели поне за малко и да се порадва на вниманието й. Вечната игра на флирта е показана в платната на Гоша Малгожата Коренкевич (Полша), Ласло Тенк (Унгария), Йоже Петернели (Сърбия), както и от родните живописци Васил Вълев, Николай Карамфилов, Димитър Войнов, Здравко Стефанов и др. Шумът от социалните контакти на жената е ясно изразен в картините на Мария Ганоци (Унгария), Леендерт Криенс (Холандия), Карлос-Перес Бусио (Франция), Калина Атанасова, Милена Йоич, Дария Василянска, Сюлейман Сеферов и Анатолий Станкулов, а жената-домакиня откриваме в  творбите на Румен Гашаров. Скулптурата също проследява жената в различни нейни превъплъщения – девственицата на Ставри Калинов покорява със своята невинност, Петьо Александров и Хавиер Пераса се любуват на женската грация, а пластиката на Нели Христова привлича с пламък в очите и любов в косите...

Освен наслада за очите, изложбата носи много еротичен заряд, възбужда всички човешки сетива и предполага съзерцание в интимна компания. Ето защо, Домът на хумора прави изненадващо щедро и съвсем не по габровски предложение – всеки може да посети изложбата със своята половинка, като двамата ще влязат с един билет.

Не пропускайте да се възползвате от примамливата оферта – сега е моментът да направите подарък или да си доставите удоволствие на половин цена!

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News