Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

6 млн. лв. инвестиции за нова апаратура  и ремонт на отделения в болницата

Женина ДЕНЧЕВА

Успешно започна 2015 година за габровската болница. Преди дни се получи дарение от Белгия  с 15 нови матрака за детско отделение и акушеро-гинекологичното отделение. Областната болница се сдоби и  с линейка от министерството на здравеопазването, част от голям проект на стойност 5.5 млн. лв., казва д-р Нели Савчева, директор на здравното заведение.

 

"Линейката е първата придобивка от него. Оттук нататък по проекта предстои доставката на апаратура на стойност 5 млн. лв., сред които ядрено-магнитен резонанс - ново поколение, томограф, дигитален графично-скопичен рентген, ехограф 4Д,  С-рамо, видео колоноскоп, видео бронхоскоп, два дихателни  апарата и хирургична апаратура.  Най-скъпата част от оборудването ще бъде за рентгеново отделение, другата - във функционални кабинети, за операционните зали на ортопедично и хирургично отделение.

Предвидено е и строителство и ремонт за 500 хил.лв., вече е сключен договор.  Ще бъдат подменени четирите асансьора в големия корпус.

Крайният срок на проекта е ноември", казва обяснява д-р Савчева.

" В момента кандидатстваме по проект за газификацията на болницата. Тази година приоритет на здравното министерство е финансиране на детските отделения, интензивни и реанимация. Затова и очакваме финансиране. Имаме обещание от министъра на здравеопазването и вече сме обявили поръчка за ремонт на вътрешно отделение. Ако всички тези неща се осъществят, тази година в болницата ще се инвестират почти 6 млн.", допълва д-р Савчева.

Докато доста областни болници са със сериозни финансови проблеми, някои дори пред фалит, то габровската завърши 2014 година с положителен финансов резултат и печалба.

 "За нас най-важно е да представяме добри услуги на пациентите, а не да реализираме печалба. Вместо това успяхме миналата година да осъществим немалко ремонти със собствени средства. Имаме вече напълно реновирано кардиологично отделение. Реновирано е инвазивно-кардиологично отделение, а преди това и инвазивната кардиология. Така затворихме целия цикъл. Този процес продължава три години. Вече са ремонтирани и обновени отделенията по  хирургия и ортопедия, отделението по трансфузионна хематология. Надявам се тази година това да се случи и на вътрешно отделение. Очаквам да получим финансиране от министерството за ремонт на отделението по неврология. Ако решим, че нещата с ремонта на вътрешно е решен, от големите отделения неремонтирано остава само нервно", допълва директорът на болницата.

Освен ремонтите, друг много важен приоритет е квалификацията на персонала. През изминалата година на специализация в белгийската болница в Аалс са били  онкологът д-р Илиев, пулмологът д-р Дончев, неврологът д-р Ганчева, нефрологът д-р Киров, хирургът д-р Михов, д-р Петкова, д-р Карагьозов, гастроентеролог, който се занимава с инвазивна диагностика. Предстои двумесечно обучение тази година на лекар от кардиология и ортопедия. Периодично в нашата болница гостуват и лекуват белгийски лекари. Миналата година за осми път в инвазивна кардиология беше д-р Хендрикс, в урологията д-р Фонтейн. Опитът си за дихателна реанимация и гимнастика предаде и белгийски кинезетерапвт. "Партньорството с Белгия поставя на друго, по-високо ниво габровската болница, в сравнение с останалите. Тя повече се доближава по обучение, по възможности на персонала до университетските болница, има дългосрочна програма за квалификация на персонала и обновяване на оборудването", допълва д-р Савчева.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News