Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

 

Как преодоля първите предизвикателства, месец след назначаването му областният управител, особено в борбата за връщане на спрените влакове, как се справя на отговорния пост, какъв е стилът му на работа, каква е оценката му за промените в политическата система, коментира Николай Сираков:

 

- Действително първото голямо предизвикателство пред мен като областен управител бе борбата за възстановяване на спрените влакове, срещите с протестиращите и недоволните граждани. Как съм се справил няма аз да преценявам. Важното е, че действахме бързо, координирано, съвместно. Заедно с габровските депутати настояхме пред транспортната комисия в парламента, представихме  и становищата на кметовете, заедно участвахме в преговорите с транспортния министър, с шефа на БДЖ- Пътнически превози. В интерес на истината, пред парламентарната комисия за защита интересите на хората от региона се явихме само от Габрово, като държахме генерално да се реши въпросът.

Удовлетворен съм от резултата  до този момент - от 1 февруари тръгват отново спрените влакове, поискахме възстановяването на 4, а ни възстановиха почти всички. Но това е недостатъчно, това е "гасене на пожар". По-важно е да има стратегия за развитие на жп превозите на територията на нашата област. Когато тя е факт, тогава можем да изработим и стратегия за развитие на транспорта в общините. Питате защо кротко и на топло не сме чакали в кабинетите държавата да разреши казуса? Ако кротко чакахме, ние овластените да решаваме проблема, ако гражданите не бяха протестирали, а си стояха по домовете, нямаше да има пуснати отново влакове.

- Какъв е вашият стил на работа с кметовете /неведнъж е имало търкания между губернатора и градоначалниците!/, с различните институции, с неправителствените организации?

- Опитвам се да бъда диалогичен, разбирам се с кметовете, защото техните проблеми са ми ясни, добре контактувам и с народните представители. Провеждам серия срещи с ръководителите на тъй нар. териториални единици, като МВР, пожарната служба, болницата, предпочитам аз да ходя на място при тях. Ще имам приемни дни във всички общини. Искам да бъде полезен, да помогна там, където нещата зависят от мен. Това е важно и за мен, защото аз се опитвам да преосмисля дейността на областния управител. Смятам, че децентрализацията като реформа би трябвало да засегне и областните управи. Добре е те да станат по-малко на брой, може би да отговарят на регионите за развитие, но да имат властови и финансов ресурс, чрез които стратегически да управляват процесите. Но си давам сметка, че е нужен голям административен капацитет, който сега не е наличен. Това е една реформа, която би отнела много време. Ясно е, че не й е времето точно сега да се извърши.

А иначе смисълът да има областен управител е в това, той да свежда до местната власт политиките на държавата, да следи и контролира за тяхното изпълнение. От друга страна, трябва да е наясно с потребностите на местната власт и на общността в населените места и да ги свежда до централната власт.

- Удобен ли е столът на областния управител?

 - Рядко сядам на него, непрекъснато съм в движение. Чувствам се много добре на тази длъжност. Защото заварих една много добре подредена администрация, добре разписани правила и процедури. И най-важното, те просто се спазват. Доволен съм от служителите и ми е приятно да работя с тях. Затова работата ни върви леко, оперативките са кратки и ползотворни, защото всеки си разбира от задълженията.. Мисля, че толкова бързо се разбрахме с колегите от областната администрация, защото и аз дойдох от администрация, макар и общинска. Работата на служителите се облекчава, защото не е нужно дълго да ми обясняват процедурите.

На този пост имам възможност да разгърна моята страст да помагам на хората да виждат по по-различен начин нещата, през които преминаваме, обикновено ги наричаме проблеми.

 Приех като положителен знак, че в първия работен ден на тази година бяха отпуснати средство от фонд "Солидарност" на Европейската комисия за над 200 хил. лв. за възстановяване на щетите от водното бедствие през юни миналата година в Дряново, Трявна и Севлиево. Така да се каже, годината започна на пълно

.- В кабинета имате три икони, те ли ви пазят?

-  Аз съм православен християнин. Вкъщи и на работното си място винаги  имам кътче с икони, където да се помоля. Денят ми започва с молитва "Отче, наш",  запалвам си една църковна свещ  и започвам работа.

Навремето, през 2010 г. преди да се кандидатирам за кмет ми препоръчаха, ако спечеля изборите да ми върви, да е открит пътят ми, да се помоля в църквата на трима светци - Георги, Мина и Николай Чудотворец. Послушах я и се помолих в църква да стане това, което е най-добро за мен. Интересно е, че на откриване на кампанията ми подариха икона на Св. Мина, а когато встъпвах в длъжност като кмет -  иконата на Св. Николай Чудотворец и иконата на Св. Георги. Така, че тези на които се помолих се събраха при мен, като икони. И оттогава те са винаги с мен, независимо къде работа. Вярвам, че те ме пазят, водят, закрилят.

- Верояно действително ви закрилят, защото кариерата ви върви нагоре плавно, без трусове и напрежение - секретар на общината, зам. кмет, кмет, председател на местния парламент. Сега областен управител, и то във време, когато повечето общини и институции са оглавявани от представител на ГЕРБ. Остава ви само депутат и нагоре! Късметлия сте!

- Какво значи късметлия? Късмет означава когато обстоятелствата работят най-добре за нас, но обикновено ние логически не разбираме как са се подредили те. И викат, еди- кой си има късмет, дадено му е от Господа, роден под щастлива звезда. Аз мога да кажа каква е тайната. А тя е, че ние сами си посяваме това, което искаме да ни се случи с тъй нар. кармичен мениджмънт - нашите действия, думи и мисли пораждат отпечатъци в нашата вътрешна памет. Ние можем да управляваме тези отпечатъци, тези кармични семена, можем да създадем това, което желаем. Само трябва да имаме търпение, защото може да мине доста време, докато те покълнат. Обикновено не го правим осъзнато, не го контролираме. Но можем да се научим да го правим осъзнато, да си създадем план. Ако искаме нещо, трябва да го отработим и да нанесем отпечатъка в ума си. Един прост пример. Искаме да имаме собстен дом, но не какъв да е, а топъл и комфортен. За да се случи това, трябва да помогнем на някой друг да има дом, да има комфорт и топлина. Можем например да помогнем на колегата да има комфорт в работата - виждате, че в стаята му е студено, пуснете му климатика,  налейте му чаша топъл чай. Можем да помогнем на някой бездомник да му е топло, като го подпомогнем. Вечер, преди да заспите трябва да затвърдите този отпечатък  в ума, за да слезе до сърцето. Казваме си: Колко е добре, че помогнах на колегата, като го стоплих с топъл чай. И това създава моят топъл дом. Как добре се погрижих за колегата, като му намерих нова клавиатура за компютъра, за да му е комфортно да работи - така си създавам комфортен дом. Мислим си, колко добре е, че свързах приятел с банка, която да му отпусне изгоден итотечен кредит. Така си посявам семето да имаме собствен дом. Така всяко едно от нещата, които искаме, го даваме първо на другите.

- Къде ви беше най-трудно и напрегнато от изброените 5 длъжности, които сте заемали?

- Всяка една от тези работи си имаше своите трудности, но и своя чар, във всяка една от тях съм се чувствал по различен начин. Най не се усещах полезен като председател на местния парламент, нещата там са канализирани се случваха, дори и без моето участие. Най-вдъхновен за работа бях като секретар на Община Габрово. Беше началото на дейността ми в публичния сектор, имах желание да променя работата на административните процеси. Мисля, че се получи, но не се гордея с този си период. Не съумях по най-добрия начин да освободя дадени хора от администрацията. Понякога се налага да се разделим с някой, не защото е лош служител, а защото неговите умения не пасват точно на това, което се очаква от неговата длъжност в момента. Можеше да освободя служителите по друг начин, можеше да се погрижа за бъдещето им. Опитах се, дори някои намерих работа във фирми, но мисля, че ако сега се върна в този период, бих го направил по друг начин.

- Хайде, малко за политика. Преди година вие имахте смелостта да препоръчате повече смирение, промяна, катарзис на вашата партия ГЕРБ. Не знам дали те са се вслушали в думите ви, но това май вече се случва?

- Не само ГЕРБ, но всички политически партии преминаха през период на трансформация, други се прегрупираха, трети сменят ръководствата си, търсят своя път. В ГЕРБ също текат подобни процеси. И ако отначало ГЕРБ бе една еднолична партия, то сега вече излиза от този си образ. Най-голямо доказателство за това бе предложението за преговори с другите партии за съставяне на правителство, направените компромиси. Вярвам, че катарзисът ще стигне докрай и тази партия ще съумее да се промени. Но аз съм оптимист и за другите партии. Някои, които сега влязоха в парламента не знаеха точно какво да правят, не напипаха пулса, защото нямаха опит, но започнаха постепенно да намират своето място. Партиите лека-полека започнаха да долавят, че се заражда нещо ново. Още не знаем какво е, но сме убедени, че старите методи не работят, постепенно започваме да намираме нови. А те са ясни и прости: работим заедно. За да постигнем на една единствена цел - израстването на България.

- А дали е истинска тази промяна у политиците или го правят само да оцелеят те и партиите им?

- Има такива, които се опитват с всякакви средства да се задържат в политиката. Ако промяната е от сърце, те ще останат. Ако не успеят, те ще си отидат. Така политическата система ще се самопречисти. За да има правилни политики, трябва да има правилни политици. Забелязали ли сте, когато даден политик по различни причини бъде поставен на неподходящо място, вълната го изхвърля след време. И обикновено той завинаги напуска политиката. Така е с изгрялата и бързо "изгоряла като бенгалски огън" България без цензура. Както обикновено народът постъпи мъдро, изпрати надалеч нейният лидер /всъщност той май сам се отказа от собствената си партия/, без шанс да се върне отново в политиката на България.

- Другата ви прогноза бе, че идват нови политици, които ще са по-умни, толерантни, смирени, духовно израснали, случва ли се вече това?

- Не съм имал предвид, че ще дойдат едни духовни хора, които по цял ден се молят и медитират. Говоря за духовност в начина на мислене и на постъпките, а това стана, ако се спазва ценностната система. Има една много хубава мисъл на Далай Лама: "Трябва да бъдеш готов да промениш целта си, но не променяй ценностите си! "

Целта можеш да я стигнеш, а можеш и да не я стигнеш, но винаги трябва да се върви към целта. А начинът по, който го правим е ценностната ни система. Много от политиците вече имат нова  ценностна система. А тя не е нещо абстрактно, а съвсем простичко, като десетте Божи добродетели. Припомням само първите няколко- не кради, не убивай, съхранявай и бъди щедър. И най-важното - решението, което се взема, трябва да удовлетворява всички. Ако това не се получава, трябва да се търси ново нестандартно решение, което да успее да удовлетвори всички. Ако и това се окаже невъзможно,  то тогава трябва да се убедим, че решението е добро за по-голяма част от хора. Аз се стремя да спазвам това правило, от най-малките, до най-големите решения.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News