Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Утре се организира национален протест на българските лекари, подкрепен и от общопрактикуващите, пред Министерството на здравеопазването. В него ще участват и представители на Габровска област, съобщи председателят на регионалната структура на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и член на УС на Българския лекарски съюз д-р Пламен Панов.

Миналата седмица и в Габрово, както в много други градове, личните лекари протестираха, като не приемаха пациенти. Създадена бе добра организация. Четири кабинета в двете бази на Диагностично-консултативен център 1 обслужваха потърсилите лекарска помощ, затова нямаше изнервени пациенти.

Какво точно искат личните лекари?! Въобще не става дума за пари или увеличаване заплащането им, а за необходимостта да се засили акцента върху доболничната помощ, коментира д-р Панов.
"Искаме реформа. Такава иска и здравното министерство. Само, че пътищата за реализирането й са различни. Ние смятаме, че доболничната помощ трябва да се натовари с повече дейност и функции. Затова бюджетът на здравната каса трябва да се преосмисли, да се насочи една по-значителна част към доболничната и специализираната помощ. В други държави доболничната помощ получава между 25 и 30 на сто от общия бюджет за здравеопазване. У нас той е 7- 8%. Между 15% и 20% би бил приемлив вариант, чрез който да се постигне засилване на ролята на доболничната помощ. Такава голяма хоспитализация, каквато имаме в България, не е обичайна за развитите държави, чиито модели и ние използваме в здравната си система. Трябва да се промени съотношението при финансирането на доболничната и болничната помощ", казва още той.
За да изчезнат опашките пред кабинетите на личните лекари, трябва да се намали административната им натовареност, бумащината, писането на толкова много документи от лекарите. Въвеждането на електронни рецепти много би облекчило лекарите и те ще имат повече време за пациентите, смята д-р Панов.

Пръстовият отпечатък не е приемлив вариант, тъй като удостоверява, че пациента е бил в кабинета, но нищо повече. Въвеждането на електронна здравна карта на пациента би улеснило много ситуацията. Чрез здравната карта един лекар вижда цялото здравно досие на пациента, от какво е боледувал, кой и с какво го е лекувал, в какви здравни заведения е лекуван. Пръстовият отпечатък служи само за идентификация, но не дава тази информация, допълва д-р Панов.

Непрекъснато се говори напоследък за увеличаване броя на направленията, но според неговите сметки нещата не са толкова розови, както се представят.

"Казват 600 000 направления повече тази година. Прекрасно! Ако се приеме, че в страната живеят около 6 -7 милиона, излиза, че увеличението на човек е 0.1! На човек няма и едно направление повече", възкликва той.

Другото нещо, което ще създаде хаос и неразбории е предлаганият нов начин за изписване на лекарствата. Личният лекар трябва да изписва на рецептата химическия състав на медикамента, а не както сега, името му. Пациентът отива в аптеката и сам или с помощта на фармацевта трябва да избере кое точно, от примерно 20-30 лекарства с такъв състав в аптеката, да вземе.

"Не сме съгласни. Защото личните лекари носим отговорност за лечението на пациентите, как така други ще ни определят конкретния препарат, с който ще ги лекуваме. Това се прави вероятно с цел икономия на средства за медикаменти. Но няма гаранция, че в аптеката ще ти предложат най-евтиното лекарство, пък и такава ли е целта, да лекуваме с най-евтиното. Съгласни сме здравната каса да определи напълно безплатните лекарствата от всяка група. Разбира се, качеството няма да  е  точно като оригиналния препарат, но пациентът ще знае това и ще избере. Още повече, пациентите нямат само едно заболяване, особено възрастните, вземат още доста други медикаменти. Личният лекар трябва да прецени в какво взаимодействие са те. Как да разбера това, като не знам какво точно лекарство ще му дадат в аптеката. Там вероятно ще се създаде напрежение",  коментира още д-р Панов.

Засега това предложение е оттеглено, но има съмнения, че когато протестите заглъхнат, отново ще поискат личните лекари да изписват лекарства според химическия им състав.


  

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News