Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

В събота  от 18 часа в Габрово ще се вихри поредния весел, пъстър, провокативен карнавал. Шествието по традиция започва в 18 часа. То ще бъде водено от габровския глашатай Ранката Барабанката и макет на бащата на карнавала Слави Бонев. Започва от пресечката на бул.“Априлов“ с ул. „Райчо Каролев“, покрай пл.“Възраждане“, по ул.“Брянска“ и ще завърши до новото кръгово кръстовище до Консултативна поликлиника.

В карнавалната фиеста тази година ще дефилират близо 2000 участника, над 60 картини, ще има 5 оркестъра, 2 кукерски групи, хайдути от Търговище, група от училището по Сценични изкуства – Пловдив и гримьори от Варненския свободен университет. На разположение на всички ще има два безплатни гримьорски пункта пред сградата на библиотека "Априлов - Палаузов".

Акцентът на веселбата ще е бракосъчетанието на Рачо Ковача с новоизбраната му годеница Павлина Дамянова. Това свещенодействие естествено ще извърши отчето, в чиито образ ще се превъплъти областният управител на Габрово Николай Сираков. Младоженците, кумовете, оркестърът ще бъдат на специално озвучена платформа. Покрай нея танцови състави ще вият хора, ще пеят жълтешките баби, а калесниците ще черпят наред с ракия, и то истинска, с бонбони и прясно опечени хлябове.

Знае се, че на 10 май избрахме годеница на Рачо Ковача, който от толкова работа, няма време да се ожени. За избора имаше строги критерии, но най-важните бяха да има габровска душа - сиреч да е пестелива, паметна, усмихната, скромна, да изкарва пет лева, да харчи десет и останалите да ги спестява, да знае как се готвят охлювени черупки и как се слага канелка на яйце, да умее да играе хоро по терлици. Победителката още не е минала под венчило и освен с всичките си безспорни качества спечели журито с искреното признание: "Много искам да се омъжа!"

 Мотото на карнавала "Няма такава държава, има такъв град", чийто автор е графика Теодоси Балабанов, е оценено от друг известен габровец Теди Москов, като гениално. То от своя страна е сериозна провокация към друг талантлив габровец, сценаристът и режисьора на карнавала Иван Минчев.

"То е провокирано от абсурдната държава, в която живеем. Неслучайно главният герой, човекът, който управлява държавата, непрекъснато ни поднася изненади. В картината на габровския карнавал той ще  се появи като няколкометров Спайдърмен, с буквата Б. на гърдите. Той е човекът, който може да лети, да прави чудеса, човекът който може всичко. От едната му страна е г-жа Винеткова, с тоалет, съшит от винетки и г-н Еврофондов, с костюм, обсипан с европейски звезди. И разбира се, вярното му куче-пазач Ц.Ц.

Целият пейзаж ще бъде озвучен с любимите на Бойко Борисов шлагери, като „Батальонът се строява“ и др.", споделя Минчев.

Веднага след тази незабравима композиция е картината с Реформаторския блок. Той представлява една полуразрушена сграда, а от  счупените прозорци се показват героите на РБ. Радан Кънев почти е излязъл от сградата, теглен от Местан, затова пък Росен Петров се опитва да влезе в нея. Там е сивият кардинал Даниел Вълчев, Меглена Кунева, която чака подкрепа от Ципрас, а също и Найден Зеленогорски с надпис "Плевен, основен град на републиката,"разказва сценаристът.

Доган от кабинета си в сараите командва, дори казват, управлява държавата, без да се появява публично. На стената зад гърба му са окачени и задраскани  портрети но политици, които са паднали от власт, като Местан, например. Сложен е портретът на новия лидер Карадайъ, който изпълнява волята на Доган.

Не са забравени и световни политици. С цялото си величие ще се появи Владетелят на света Владимир Путин, яхнал земното кълбо, стиснал го здраво между двата си крака. Земното кълбо леко намигва с изкривена усмивка. Зад него върви политикът на годината Ангела Меркел, с каска и бронирана жилетка, въпреки, че мигрантите са издигнали плакат на арабски "Ние те обичаме, Меркел!"

След тях е картината на  проф.Божидар Димитров, който за голяма наша радост откри първата обществена тоалетна на пътя между Плиска и Преслав, на която личат градежи от различни епохи. Самият професор е натопил крака в голям геран, а хората си наливат жива вода от него. Докато някоя фирма не се е сетила да я бутилира и продава.

"Оттам ми дойде и идеята за новите български паметници, които ни гледат странно със светещ поглед. В стара книга за Габровско прочетох, че в нашия край се е подвизавал и Крали Марко, в района на Градище през 14 век. Увековечаваме този исторически факт с паметник на героя със светещи очи и мустаци. Такава е тенденцията ни да увековечим и увеличим мащаба на нашите герои до такава степен, че като ги видиш, да се стреснеш. А да не говорим, че хора със слаби нерви, биха могли да свършат и нещо друго“, шегува се Минчев.

Естествено, по дългогодишна традиция, най-голямо любопитство и струпване на фотоапарати и камери, предизвиква отрязване опашката на котката. Прави го обикновено кметът, чийто преобразяване на карнавалите досега е изключително сполучливо. Какво ще бъде сега, малцина посветени знаят. А самата котка ще бъде дегизирана с подходящ, екзотичен костюм, близък до джунглата, свързан с  Годината на маймуната. Край нея ще подскачат 40 симпатични маймунки - малки дечица. Зад нея е картината "Планетата на маймуните", в която е издигнат плакат "На маймуни ни направихте!"

В сценария на карнавалното шествие са засегнати не само регионални, но и национални въпроси. Като този за позволеното количеството сварена ракия. Някой все се опитва да я намали, да я разреди, да я забрани. Но българинът без нея не може, защото тя ни е последният отдушник, спасител в трудни моменти. Та на карнавала ще се появи весела и жизнерадостна група, видимо почерпена, но много щастлива! На карнавала специално е поканена и д-р Радева, станала известна чрез крилатата фраза на човек, на когото правят забележка, че пие от 9 сутринта. "Мен д-р Радева ми е забранила да пия вода", е отговорът му!

Илюзионистът от Габрово Йордан Белев на специална платформа ще покаже всякакви фокуси и чудесии, под надслов „Държавата се държи на магия“. 

Изключително абсурдни картини, част от ежедневието на всички нас, също ще намерят място в карнавалното шествие, допълва Иван Минчев. „Една такава картина е със слоган: „Да надминем Македония по бутафорност“, защото знаем, че те са първенци в това отношение.

Специална картина е отделена и на схемата за купуване на шофьорски книжки в ДАИ, там  са куфарчетата с пари, носени от девойки. Включен е и местният „герой“ от ДАИ, участвал активно в раздаването на книжки, а неговият екип ще предлага своите услуги на гражданите. Държавната автомобилна инспекция /ДАИ/ е преименувана на ДАЙ!

"Ученици от  Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ ще представят картината как в България се организират избори, визирайки събитията от миналата година след местните избори, разиграли се в столичната зала "Арена Армеец". Зад железни решетки се виждат уморените, гладни, измъчени хора, предаващи чувалите с бюлетини. Затворени за 48 часа, те пишат по стъклата "SOS", "Гладни сме", "Позор".  Отвън пазят полицаи с палки. Изборният кодекс, наречен Психотрилър, стои там, разпънат на кръст", казва още Иван Минчев.

Любимата картина на режисьора е как Имперският струнен оркестър от Санкт Петербург, който от 1918 г. е заточен в Сибир, сега пристига специално за карнавала в Габрово с „последните негови живи участници“.

"За първи път в част от карнавалното дефиле ще бъдат включени личности, пред които се прекланяме. Няма да иронизираме, а напротив – със съвсем сериозно отношение ще се отнесем към хората, имащи принос към развитието на Габрово“, коментира  кметът Таня Христова.

Ще видим  фигурите на Васил Априлов, Ран Босилек, Пенчо Семов, Кристо и други известни личности. А също така и Радой Ралин, свързан с Габрово с крилата си фраза "Светът е оцелял, защото се е смял".

Коментаторските пунктове ще са 5, разположени по цялото трасе. Водещи в официалната трибуна ще бъдат популярните гласове на БГ Радио – Симо и Богдана, а в района на хотел „Балкан“ – Наско и Лора. 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News