Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Да посетим Етъра в почивните дни 3 - 6 септември е добра идея и вероятно ще е незабравимо преживяване. Над 120 майстори са заявили участие в XIV Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър”. Освен многообразие от изделия на народните занаяти, организаторите са предвидили богата фолклорна и танцова програма. А спектакълът с фолклорни елементи на ансамбъла на Нешка Робева е веднага след официалното откриване на 3 септември, събота, от 11:30 часа.

 

Проявата е под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева. Организатори са Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър”.

Международният панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър” е музеен продукт, а не е предназначен само за забавление и това го отличава от останалите . Върху това акцентира на пресконференция днес доц. Д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър”. Тя отчете силната конкуренция, наложена през последните години от нововъзникващи прояви с подобен характер в отделните райони на страната.

„Няма да допускаме занаяти, които не са съобразени с традицията и ще се стремим все повече да разширяваме международното участие”, каза доц. Димитрова. Тя поясни, че има стриктни изисквания всеки предмет, представен на Панаира, да бъде изработен според старите технологии и от материала, характерен за дадения период.

В Майсторската надпревара, която е една от най-атрактивните прояви по време на Панаира има много сериозно участие на български и чуждестранни занаятчии. Девет вече са потвърдили, че ще се включат, като между тях са Annelies Tajman-Bergisch от град Девентер, източна Холандия и Aurelia Casaru от Румъния, Олехандра Пренко от Украйна.

Майсторската надпревара тази година е „Тъкане на колани „на кори”.

Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство.

Според регламента на състезанието, участниците трябва да изработят два предмета. Един задължителен – точно копие на колан, тъкан „на кори” и един предмет по избор. Резултатите от състезанието се обявяват по време на традиционната „Вечер на майстора”, която тази година е на 5 септември. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка” и правото да направи изложба-базар в ЕМО „Етър” през следващата година.

В отделните прояви по време на XIV Международен панаир на традиционните занаяти ще се включат над 120 майстори от страната. Чуждестранното участие тази година е на занаятчии от Украйна, Беларус, Сърбия, Македония, Русия, Алжир, Судан, очаква се потвърждение и от представител на ЮАР.

Акцент тази година се поставя върху тъкачеството. Майстори от страната ще представят различни техники, а 92-годишната Стойна Кръстанова ще покаже своя изложба.

На 2 септември, петък, от 11:30 часа в Изложбената зала на музея ще бъде открита изложба-базар „Дърворезба” на тревненския майстор Антон Николов – победител в Майсторската надпревара "Дърворезба" през 2015 г.

Антон Николов е наследник на традициите на тревненските.

Фолклорната програма на 3 септември, веднага след откриването на Панаира, е със специалното участие на трупата на Нешка Робева. През всеки от дните на събитието състави от цялата страна ще покажат богатството на българския фолклор. Много популярната сред младото поколение формация „Тъпани и гайди” ще представи една по-съвременна интерпретация на българското народно творчество.

ХII Международна научна конференция „Традиционните занаяти - минало, настояще и бъдеще" започва в 12:30 ч. на 2 септември, петък

В 43-те доклада участниците във форума - музейни, научни работници и краеведи, ще представят свои задълбочени проучвания. Чуждестранните участници в Конференцията тази година са осем, от които четирима от Румъния, по един от Македония и Сърбия, и двама от Холандия. Те ще се представят със седем доклада.

XIV Международен панаир на традиционните занаяти се отличава нова рекламна визия, която предшества цялостната визуална промяна на представяне на ЕМО „Етър”. Избран е специален шрифт, с който да става изписването на името и абревиатурата на музея, до края на годината се очаква да бъде готово новото лого. Международният панаир на традиционните занаяти също ще придобие разпознаваемост от такъв характер, а дори грамотите, които се издават за участие в него, имат своя графична специфика.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News