Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

  

За съжаление тази предизборна кампания се опитва да заобиколи важните въпроси. Темите за икономиката, за доходите и за растежа са подменени от компромати, синтетични сензации. Чуваме викане, а не говорене. Шум, а не думи. Виждаме само мъгливи образи, вместо данни. Убеден съм, че въпреки кресчендото на надвикванията и оргията на празните обещания, можем да си кажем много, коментира водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев.

 „Често по време на кампанията ме питат какво ще обещая. Знам, че днес е модерно да се рисуват чудеса, но аз няма да се включа в този пленер. Днес мога да обещая само, че ако работим заедно, ще има резултати. Мога да обещая, че ако сме умни и бързи, ще има много възможности, които да се използват. И наред с всичко казано в сферата на икономиката и инфраструктурата, голямата цел е да събудим предприемаческия дух и да влагаме енергията си в работа. Защото благосъстоянието зависи не от късмета, не от държавата или от общината. Благосъстоянието зависи от сърцето, ума и ръцете”, каза още той.

Според него реалната възможност пред страната ни, при съхранена стабилност е икономически растеж от 4 на сто годишно. Останалото са фантасмагорични обещания и пълна утопия.

 „При адекватно използване на европейските пари, при съхраняване на разума, стабилността и балансирания бюджет, ако държавата тежи по-малко на бизнеса и ако няма големи катастрофи, реалната възможност пред България е растеж на икономиката от 4 или малко над 4 на сто годишно. Други пътища няма. Единствената другата възможност е теглене на кредит от държавата, но тя е  неморална спрямо децата ни и тяхното бъдеще", допълни той.

 По думите му кредит би могъл да се вземе единствено за образование и инфраструктура, защото тези, които ще връщат дълга, ще имат полза от тях. „Иначе за страна, в която работят 2,1 милиона души, а живеят 7 милиона, в която производителността на труда е половината от европейската, в която БВП е едва 45 на сто от средното за Европа, да говорим, че за 1-2 години ще станем по-богати и то на база преразпределение на пари от държавата, е пълна и тотална утопия”, каза още Дончев.

Той беше категоричен, че до 2020 г. европейските пари ще останат основният стимулатор на растежа и инвестиционен ресурс, затова на национално ниво трябва да има екип, който да може професионално, бързо и безопасно да управлява тази сложна система. По думите му всеки загубен ден от тази година може да нанесе щети, от които страната ще страда до 2020 година. Той припомни, че към момента 60 на сто от всичко, което се строи, е с европейски пари. Само в Габрово влизат над 200 млн. лв. по проекти на Общината, а за цялата област, по всички проекти сумата достига 400 млн. лв. С европейски пари ще се строи и обходният път на Габрово, и тунелът под Шипка, припомни Дончев.

Той обаче уточни, че европейските пари не са панацея и че те могат да бъдат „добавката към

 

горивото, което да кара двигателя да работи по-добре”. Според ниго пътят за постигането на голямата цел - нови работни места, заетост и по-високи социални плащания, минава единствено през растеж на икономиката и инвестиции. Според Томислав Дончев за постигането на тази цел трябва да се съхрани финансовата стабилност и ниската данъчна тежест.

 „Бизнесът трябва да диша. Преди държавата да реши как да му помага, трябва да реши как да не му пречи”, каза Дончев. Той обясни, че това може да стане с редуциране на регулаторните режими и намаляване на административната тежест по отношение на бизнеса. Дончев се ангажира и с бързо възстановяване на ДДС на изрядните фирми - в едноседмичен срок. Като решение на другата голяма болка на бизнеса – квалификацията на работната ръка, той предложи въвеждането на дуалната система, която осигурява тясна връзка между икономиката и образованието и при която учениците от горните курсове се обучават по специалността си в предприятията чрез стажове и професионални практики.

В дискусията с Томислав Дончев в Габрово участваха близо 200 души. Основните теми, които вълнуваха участниците в срещата, бяха свързани с изграждането на тунела под  Шипка, мерките за стимулиране на малкия и среден бизнес, начините за преодоляване на безработицата и стимулиране на заетостта в областта.

„Икономическият алгоритъм за по-добро бъдеще на Габрово не е по-различен от този, които е предписан на национално ниво”, заяви Томислав Дончев. Като най-важни условия за развитието на областта той открои небходимостта от проява на разум, спазване на стабилност, подобряване на инфраструктурата,  наличие на добре работещи публични институции. По думите му сериозен потенциал се крие и в мерките за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на селищата в областта като една от сферите за стимулиране на бизнеса и привличане на инвестиции. Според Дончев най-голямата битка трябва да бъде за преодоляване на отрицателните демографски характеристики. „Това ще е войната на столетието, не само за нашия регион, но и за страната, че дори и за Европа – войната за привличане и задържане на квалифицирани хора”, каза Дончев. Той уточни, че в тази битка няма готови алгоритми, а трябва да търсят новите решения, макар и спорни.

 „Примерно в стремежа за привличане на млади специалисти, защо да не се строят и предлагат жилища, под наем, на ниски цени”, предложи Дончев.

По отношение на заетостта в габровска община той уточни, че броят на безработните е около 2000 души, от които младежите са около 300. По думите му дори само с една нова инвестиция, с една нова фабрика, броят на безработните може да бъде значително редуциран – с една трета или дори наполовина. Дончев представи и някои данни, касаещи икономиката и инвестициите в областта, като цитира Национания статистически институт. Те сочат, че размерът на преките инвестиции в Габровска област за 2011 г. възлиза на 271 милиона евро. В габровска община те са 105 милиона евро, като през 2009 г. са били 76 милиона. Дончев добави още, че отчетената печалба от предприятията на територията на областта възлиза на 150 млн. лева, а реализираната печалба за община Габрово е 80 милиона.


Коментари (2)
Страници:  1 
Sanctiones or individuals. As Quotes Chimp may discuss in more depth, several coverages supply fundamental although maybe not all inclusive protection within the message of the plan. It could often be got for extra cash, if added safety is required. The further components of protection are called sanctiones in house/injury insurance and individuals in lifestyle and medical insurance. They'll be recored in the resolutiones site, whenever they've been bought.
от Arnie на 20:25:30 01/03/2014
Me and this article, sitting in a tree, L-R--AE-N-I-N-G!
от Helen на 05:11:07 29/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News