Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

  

 Женина ДЕНЧЕВА

Габрово е един от кандидатите за Европейска столица на културата през 2019 г. и с приемането на стратегия за развитие на културата става втория град  в България след София, който има дългосрочна визия за развитието на този сектор. Стратегията за развитие на културата до 2024 година бе приета от Общинския съвет миналата седмица. Защо на Габрово е нужна културна стратегия, коментира председателят на местния парламент и бивш зам. кмет по култура Николай Сираков:

"Стратегията е изключително интересна, за разлика от доста други скучни, формално написани стратегии. Нестандартни са начините, по които се предлага да се развива културата. Винаги съм казвал, че културата е мощно рекламно средство за изграждане образа на един град и да го представиш пред външния свят, било то в страната или в чужбина. Крайната цел на един добър културен продукт е да създаде качествена среда, привличаща и хора от града, и инвеститорите.

Няма да посочвам детайлите на стратегията, но уточнявам, че тя стъпва върху онова, което има в Габрово като културени продукти, като потенциал, но те са останали в рамките на града, макар и с междунородно участие. А ние искаме да станат международни. Става дума за карнавала, фестивала на комедийния спектакъл, биеналето, Смешен филм фест. Стратегията иска да развие този потенциал, да се превърне в основен гръбнак за развитието на културата в нашия град. От друга страна, да се създадат нови ниши, характерни и атрактивни за Габрово. Например, музеят на модерното изкуство на името на Кристо, център за дизайн - тук е имало подобни традиции, на през последните години са прекъснати. Освен това Габрово се оказва един от градовете в страната с най-много бази на културните институции, дори повече отколкото в Пловдив.

Имаме възможност да развиваме резидентни услуги - да предоставяме място за творци, които да идват, да творят там известно време. Първо на габровци ще покажат създадения културен продукт, а после в  страната, дори в чужбина.

Можи би най-важното в стратегията е формата на управление, мениджмънта. Става дума за управление на културния продукт на града, а не на институция по институция. Това може да стане чрез определено звено, организация, която да управлява процесите, хората и ресурсите в културния живот.

Другото важно нещо е, че Габрово е един от малкото градове, в който културният продукт се самоиздържа, т.е. изкарва пари. Това е много добре и с един съвмеренен мениджмънт, може да се отвори градът навън. А там има много пари. Пари за култура има, и то не само в България. Друг е въпросът дали ги привличаме в Габрово. И ги използваме за създаването, рекламирането и удължаване живота на културните продукти в града.

За мен това е една нова форма. Дали е идеалната? Вероятно не! Но е едно хубаво начало, начертава основната посока. Ще се спазва ли тя, ще видим в бъдеще. Вярвам, че тази културна стратегия ще бъде оценена по достойнство, а културните институции в града ще приемат безспорния факт, че когата живеем в един глобален свят, трябва да сме отворени към към този свят.

 Другото важво - да се вижда нашият културен продукт навън  и да допускаме външни хора да работят тук. Стига с този криворазбран местен патриотизъм. Хайде, стига сме се притеснявали, че някой софиянец ще дойде да управлява някоя институция. Мнозина заминават за София, защото там условията са други, хората мислят по друг начин. Защо тогава не позволим на тези другомислещи да дойдат тук. Трябва да сме отворени и да приемаме новото, а след това да започнем да отричаме. Ние искаме младите да не бягат от Габрово. Искаме светът да дойде тук, ама ако може чужди да не работят тук!

При създаване на културната стратегия е установено, че един от най-големите проблеми на Габрово е демографската криза, градът намалява. Ако искаме да задържим младите хора, или да ги върнем, да ги привлечем отвън, трябва да работим със средствата, с които комуникират младите хора. Най-важното, трябва да им създадем стил и начин на живот. И те не са само пари!

Знам, вече има коментари, че софиянци са създали културната стратегия на Габрово, че сме им дали един куп пари. Макар в разработването на нашата стратегия са работили и много габровци, имаше спорове, дискусии. Всеки в корпоративния свят знае, че най-скъпо струват идеите. Следващото по-скъпо нещо е стратегията...

Повтарям, този град, ако иска да се развива, трябва да бъде отворен! В културата, образно казано, трябва да прокараме тунела, с който габровци ще се отворят към света! Иначе оставаме назад, живем си тук с местния патриотизъм и Габрово наистина започва да прилича на село!


Коментари (2)
Страници:  1 
Reduce the maximums. By tallying to take less complete safety, QuotesChimp lower the sum total out of pocket threat the business takes by coveing you. That, then, enables them to decrease your current premium.
от Aileen на 20:00:42 01/03/2014
Great hammer of Thor, that is powfreully helpful!
от Juan на 21:13:16 28/01/2014

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News