Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

30-годишна родилка и бебето й починаха, новороденото в габровската болница, а  майката няколко дни по-късно - в Клиниката по реанимация в Плевен. Семейството е в шок. Четиригодишната  Иванина все още не знае за смъртта на майка си и малкото си братче. Съпругът Станислав подозира лекарска грешка и ще съди лечебното заведение.

Десислава Манолова постъпила в габровката областна болница за раждане на 11 септември, защото преносвала. Терминът й бил на 9 септември, но както по-късно се установява е бил сгрешен.

Според началника на родилното  отделение д-р Анчев са й направени нужните изследвания, на нея и на плода, всичко било наред. Той лично следил бременността на жената, нямало никакви проблеми. При него тя родила и първото си дете, пак имало преносване и стимулиране на раждането. Вероятно заради това са решили да изчакат още малко.

Но на 25 септември Деси вдигала температура 38.3, лекарите обсъждали секцио. През това време тя получила контракции и родила по естествен начин на 26 септември. Момченцето се родило, според документацията " в тежко депресивно състояние и тежък аспирационен синдром. Имало е страдание на плода преди раждането". Въпреки незабавно започналото лечение със сърфактант, девет часа по-късно то починало.

 На следващия ден температурата на родилката достигнала 39.5, веднага я вкарали в реанимацията с подозрения за сепсис. Потвърдил го и скенерът. Диагнозата била разпад на белодробната тъкан и деструктивна пневмония, вследствие на скоротечна стафилококова инфекция / в момента се правят изследвания на персонала на отделението за наличието на стафилококи/.

" Включихме й три антибиотика. Помолихме за консулт проф. Радев от Клиниката по интензивно лечение и реанимация в Плевен. На място той установи, че положението е много тежко и жената бе преведена в Плевен", съобщи директорът на габровската болницата д-р Нели Савчева.

На 4 октомври Деси издъхнала в плевенската клиника. На 6 октомври е погребана в родния й град Попово. Родителите и съпругът й са категорични, че ще съдят габровската болница. По думите на Настя Манолова, майката на Десислава бременността на дъщеря й е била нормална и не е имало никакви проблеми.

"Изпратих я жива и здрава в болницата, взех я от моргата! Ще търся истината за смъртта на жена ми. Трябва да се разбере кой е виновен и да си понесе отговорността", с болка промълви по телефона съпругът Станислав. Той е Попово, докато се навършат 9 дни от смъртта на Деси.

Майка му Стефана и баща му Иван се грижат за малката му дъщеричка. "Детето ходи на детска градина, не смеем да й кажем за смъртта на майка й. Дори некролог на вратата не сме сложили. Да се върне синът ми от Попово, тогава кажем на внучката. Прекрасно семейство бяха, и двамата са завършили габровския технически университет. Деси работеше като технолог в габровската фирма Мак, а Станислав в севлиевска фирма. Имат си отделно жилище, чудесно си живееха, с голямо желание чакаха син, но не дочакаха...", бърше сълзите си Иван Савчев.

Изпълнителният директор на МБАЛ "Тота Венкова" д-р Нели Савчева обясни, че все още не е ясно какви са причините, довели до трагедията. Тя веднага е уведомила здравното министерство, поискала е проверка оттам по случая. Проверки се извършват и от Регионалната здравна инспекция, и от вътрешноболнична комисия. Докато резултатите не са ясни, тя не може никого да обвини в лекарска грешка. Мненията на гинеколозите дали преносването е причина за смъртта на бебето се разминават. Едни твърдят, че израждане на родилка с температура не е приемливо, други са на обратното мнение.

 Говори се, че Деси не си е платила за избор на лекар, затова са я оставили да преноси. Не знам, не съм говорила с нея. Но майка й лично ми заяви, че никой  и за нищо в габровската болница не са им искали пари", обясни тя.


Коментари (5)
Страници:  1 
You must get prepared for the project by studying up to possible of what you're buying, before QuotesChimp might be an intelligent consumer. To do this, you'll need thorough details about the multitude of coverage you're going to get, info about different businesses that promote this sort of policy contract, together with eventually, they should receive a the insurance can be bought by you choose the
от Lorene на 19:27:23 01/03/2014
I had no idea how to approach this beonfe-orw I'm locked and loaded.
от Susant на 11:40:26 28/01/2014
Като винаги няма виновен лекар а само почернено семейство.Срамота е в тази гнусна държава да страдат невини.Не сме опитни зайчета,тези лекари само се водя такива на документ не и на практика.Всеки те гледа в рацете да дадеш нещо ако ли не никой не ти дава и чаша вода.Апсурда е жалък.Засрамете се.ами ако беше се случило на вашите семейства господа лекари-какво правим тогава?
от Cvetelina на 16:37:54 10/10/2013
Никога няма лекарска грешка.Всички последствия са за потърпевшия.Жалко че нещата са необратими.
от Веселинова на 11:54:08 09/10/2013
При такива случай винаги има лекарски грешки и самата доктор Савчева го знае няма какво да се оправдаватНека се намери виновника и да бъде наказан а не помилван както винаги
от Венета Петкова на 09:56:00 09/10/2013

Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News