Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

  

Мариана ДИМИТРОВА

Предстои наново да се подаде апликационна форма в частта обход на Шипка и автомагистрала Люлин, тъй като все още не са уточнени параметрите на националното съфинансиране, информира областният управител Николай Григоров. От миналата седмица той е избран за член на комитета по наблюдение на оперативна програма "Транспорт" на заседание на Северен централен район.

"Основният приоритет за следващия програмен период, който "изяжда" 2/3 от бюджета на ОП "Транспорт" за България е лот 3 на автомагистрала Струма в частта й за Кресненското дефиле. За съжаление останалите проекти трябва да се вместят в остатъка от бюджета. Голяма част от тях са във фаза идеен проект, за разлика от проекта за тунел под Шипка, което означава, че той не може да бъде спрян. Той е в петте приоритета на оперативната програма, които ще бъдат финансирани от ЕС – те са с готово проектиране, по тях се работи, вложени са средства. Смущаващо обаче е решението, което очакваме от Върховния административен съд по отношение трасето на Шипка.

В него се дава един месец срок на страните – тези, които го обжалват и тези, които защитават проекта в лицето на МОСВ, да приложат допълнително писмени бележки към аргументите си. Очаква се до края на ноември да има окончателно решение на ВАС. Ако бъде уважена жалбата на жалбоподателите (Световният фонд за дивата природа и физически лица от Габрово), трасето, което в момента се изпълнява за 3 и 4 етап и за самия тунел, на практика това означава проектът да се върне назад с няколко години. Това няма да спре неговата реализацията, но тя ще се проточи напред във времето", коментира областният управител.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News