Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 

Мариана ДИМИТРОВА

През тази година в бюджета на министерството на регионалното развитие са осигурени средства за изготвяне на оценка на съответствието на проект за възстановяване на надградената част на стената на язовир "Христо Смирненски". За целта са предвидени около 350 хил. лв. От областната администрация в Габрово припомниха ситуацията около надграждането на язовирната стена. Съоръжението е изградено през 60-те години на миналия век. В края на 90-те г. и началото на 21 в. бе извършено надграждането на язовирната стена. Обектът обаче все още не е актуван. През 2010 г. бе установено, че има пукнатини във вертикалната част на бетонната стена. Комисия установи, че там има сериозни проблеми. От министерството на регионалното развитие е възложено изготвянето на технически проект за довършване на надграждането на язовирната стена и въвеждането в експлоатация. Строителната конструкция на язовира няма и Акт 14, по тази причина той не може да се завирява в пълния си обем.

През есента на миналата година бе изготвен проект за възстановяване на конструкцията, а през тази година вече в бюджета на министерството на регионалното развитие са предвидени средства за довършване на язовирната стена и пускане в експлоатация на надграденото съоръжение. Очаква се да бъдат подготвени тръжните книжа за избор на изпълнител през следващите седмици, а договорът за изпълнител на обекта трябва да приключи в рамките на тази година.

До края на този месец предстои да бъдат обявени и средствата за борба с безводието на двете ВиК-дружества в Габровска област, съобщиха от областната администрация.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News