Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

"БДЖ допуска една фундаментална грешка. Няма как да закриваш линии и да развиваш дейност. Ами, да бяха закрили всички линии, така щяха да си спестят всичките 180 милиона субсидия. Щом държавата дава тези пари, значи от БДЖ се изисква и нещо повече. Големият проблем е, че откъснатостта на Северна и Южна България заради спиране на влаковете, води до икономически загуби на фирмите. Това нарушава и общинските транспортни схеми, които са съгласувани с жп разписанията. Меко казано, е смешно на 1 декември да обявиш спирането на влаковете от 1 януари, без съгласуване с общинските ръководства, без дебати. Знам, че някои линии са губещи, но в разговори с общинските и областни ръководства можеше да се намалят линиите до такава степен, че да не пречат на нормалния живот и работа на хората", коментира вчера на пресконференция депутатът от БСП Кирил Добрев по повод спрените влакове в страната.

"Още на заседание в транспортната комисия стана ясно, че 40 млн.лв. не достигат, те са взети от субсидията на БДЖ, но са оставени като капиталови разходи за подмяна на оборудването. Макар да не се казва на глас, влаковете технически не могат да бъдат обслужвани, защото няма достатъчно технически пригодни локомотиви, няма и резервни. Това е другата причина за спиране на влаковете. Тогава от БСП защитихме тезата, че субсидията е необходима, от ГЕРБ мълчаха, при положение, че бе ясно какво ще се случи. Пак се връщаме към принципа от преди четири години проба-грешка. Аз съм за това нормалното съществуване и график на железниците да се запазят. Ако трябва някои да се съкратят, но има жизнено необходими линии, и за Габрово, и за Дряново и Трявна, особено за Плачковци. И се надявам това да се случи след обсъждането с областния управител и колегите-депутати", каза още той.

 

Отсега БСП се готви за местните избори. Формулата на успеха е обединяване на лявото пространство. Подобни заявки вече има и от АБВ. Не само механичното обединяване на БСП, АБВ и Движение 21 гарантира победа, но така ще се мотивират левите хора да гласуват за тях, каза Кирил Добрев. Иначе изгледите за успех не са много големи, прогнозира той.

В Габрово вече са били обсъждани няколко кандидатури за кмет. Но номинациите трябва да бъдат сериозно обсъдени, да минат през различни нива, докато станат факт. Той не спомена имена, но уточни, че ветрилото на избора на конкретно име ще бъде доста широко.

Общинските съветници от БСП имат намерение да предизвикат дискусия за приетия план за градски транспорт, дело на неправителствена организация. В проекта се предвижда премахване на тролейбусния транспорт. Държим да чуем мнението на габровци трябва ли да се откажем от екологичния транспорт. Имаше формално обсъждане в края на миналата година в Общината, но то бе в работно време и нямаше никакво гражданско присъствие, допълни Кристина Сидорова, общински съветник и лидер на БСП.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News