Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

  

Мотото на бюджет 2015 година е "Устойчив растеж". Бюджетната рамка е размер на 34 352 698 лв., съобщи кметът Таня  Христова

Стойността на държавната субсидия за делегираните дейности е 15 485 782, а за капиталови разходи - 1 643 800 лв.За образованието са заделени 11 554 296 лв., за социални дейности и социално подпомагане - 2 548 845 лв., за чистота - 3 802 450 лв., като 1.6 млн. лв. са предвидени за купуване на нова сметосъбираща техника.

 Акцентите на бюджет 2015 са финализиране на двата големи проекта - за водния цикъл и депото за твърди битови отпадъци, като тази година се пускат в действие двете нови пречиствателни станции - за питейна и за отпадни води.  Предстои поставяне на финалният слой асфалт и маркировка на новото кръгово кръстовище до Консултативна поликлиника и озеленяване на района. Започва благоустрояването и обновяването на парк Маркотея,  същото ще се случи и на ул. "Дунав". След като улицата бъде готова, там ще се оформи красива и удобна крайречна зона. Предвиждат се търгове за право на строеж на жилищни сгради, магазини в този район.

Другите приоритети са свързани с реконструкция на спортни площадки в училище "Христо Ботев" и благоустрояване на дворните пространства в детска градина "Перуника". А също така преустройство на бившата детска градина до ДКЦ в Дневен център за деца и младежи с увреждания. Предвидени са и внедряване на мерки за енергийна ефективност в спортен комплекс "Христо Ботев" - в залите по акробатика, лека атлетика и бокс.

С бюджетни средства ще бъде изградена и стена за урни в градските гробища. През годината ще се разраства и зелената инфраструктура в града, ще се озеленяват нови площи по съвместният с Тун проект "Зелен град".

Съществено място сред акцентите на бюджета е финализиране на  подготовката на инвестиционните проекти за периода до 2020 година. На 7 февруари ще се подаде проект за енергийна ефективност по Норвежката програма. Предвидени са още благоустрояване на парк Баждар, зоната около Шиваров мост и Източна улица. С особена важност за Габрово е проектът за интегриран градски транспорт, по който се очакват нови автобуси, с което основно ще се обнови автобусния парк на фирма "Общински пътнически транспорт", ремонт на автогарата и оформяне на нови паркоместа около нея.

Подготвят се проектни предложения за реконструкция на Дома на културата, която вече е започнала. А също така внедряване на енергийна ефективност в училище "Св.св. Кирил и Методий" и превръщане сградата на Радион Умниковото училище в център за извънкласна работа на деца

Достатъчно средства са предвидени и за достойното отпразнуване от 115-годишнината на Габрово, на редица културни и спортни изяви.

Според кмета Таня Христова от 2009 година досега 2014 година е била най-силната в строителството и финансовата усвояемост - 42 014 323 лв. е безвъзмездна помощ с европейско финансиране. Отсега на нататък финансовият ресурс по проекти и програми ще бъде по-малък, предупреди тя.

Снимка Кметът Таня Христова и нейните заместници


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News