Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Бивша детска градина се превръща в дневен център за деца и младежи с увреждания. Обектът, част от Инвестиционната програма на Община Габрово, предвижда цялостно преустройство на сградата на бившата детска градина, намираща се на бул. Трети март до ДКЦ - 1, за да задоволи нуждите на деца и младежи с увреждания. Съгласно договора, сключен с изпълнителя, сградата ще бъде изцяло завършена до края на текущата календарна година.

С изпълнението строително-монтажните работи по проекта ще се осигури постигането на всички изисквания, съответстващи на Наредба № 7 от 15 декември 2004 г,. за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради. След приключване на преустройството обектът ще отговаря на енергиен клас В за енергопотребление.

Ще бъде осигурена достъпност за хора с увреждания като е предвидено изграждането на асансьор от нивото на терена до двата горни етажа, плюс допълнителен страничен вход с рампа.

На първия етаж ще бъдат обособени помещения за дневно пребиваване на две групи от по 10 деца в едната и младежи в другата. Предвидени са занимални с кът за почивка, санитарни възли, отделение за рехабилитация, сензорна стая, кабинет за работа с родители, помещения за  персонала. В другото крило на сградата, на същото ниво, ще има помещения за деца с двигателни увреждания със занималня и спалня, разделени с остъклена стена за визуален контакт, със самостоятелен санитарен възел. Там е предвидена и стая за социален педагог. В близост до входа има помещение за колички.

На втория етаж са обособени занималня и спалня за 10 деца с ментални увреждания и прилежащите към тях стаи за помощен персонал, за изолиране на деца с агресивно поведение до отминаване на кризата, както и санитарни възли. Тук ще бъдат разположени кабинети за психолог, логопед и социален работник. Две големи помещения са предназначени за занимални с музика и изобразително изкуство.

За пребиваващите в дневния център ще се доставя храна от кухня – майка. За целта на двата етажа ще има обособени разливочни.

Цялостното преустройство включва ремонт на покрива, топлоизолационни системи по фасади, подмяна на старата дограма с нова от алуминиеви профили със стъклопакет, вътрешни преустройства с довършителни работи – настилки, облицовки, мазилки, бояджийски работи. Предвидени са изцяло нови ел, ВиК и ОВ инсталации. Предвижда се газификация на сградата и слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване. В дворното пространство се оформя и детска площадка със съоръжения, съобразени с потребностите на децата.   

 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News