Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Мариана Димитрова

-        Преди дни бяхте преизбрана за председател на общинската организация на БСП за мандат 2016-2020 г. В каква насока ще работите и какви ще са приоритетите ви за този 4-годишен период?

-        Само да уточня, че предният ми мандат беше две години, тъй като бях избрана на извънредно заседание на конференцията, поради това че председателят Николай Григоров се оттегли поради несъвместимост, когато пое поста областен управител. Според нашия устав има несъвместимост между заеман пост в държавната или общинската власт и в партията. През септември 2013 г. бях избрана за председател, за да довърша мандата и всъщност сега това ще бъде моя първи цял мандат. Ще продължим да работим в няколко направления - засилване влиянието на БСП в общността, спечелване доверието на възможно най-голям брой от нашите съграждани. Знаете, че на последните избори не получихме най-добрия резултат. Ще продължим да показваме, че нашите идеи за справедливост, за солидарност са безалтернативни и всъщност ние предлагаме по-добрата програма и по-добрите неща за габровци. Целта ни е да спечелим предимно работещите, активното население, тъй като се оказа, че там БСП има най-малко влияние.

-        На 7 и 8 май ще бъде конгресът на БСП за избор на нов председател. Смятате ли, че е необходима промяна в ръководството на партията? И ако да, в каква насока трябва да е тази промяна?

-        Номинациите, които се издигнаха от нашата партийна организация показват, че има нагласа за промяна като се започне от това, че досегашният председател Михаил Миков има много малко номинации. Хората искат ново лице, техният избор е между Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Те са носители на нова промяна, нова енергия в БСП. Това е мнението на габровската организация, това е и моето лично мнение - че имаме нужда от промяна в посока повече енергия, повече доверие в ръководството на партията и събуждане на организацията, тъй като в момента начинът, по който изглежда БСП очевидно не е привлекателен за масата от хора.

-        Тази година предстоят и президентските избори. Ще работите ли активно за тях?

-        Да, много зависи от ръководството, много зависи от политиката, която ще провежда - дали ще търсим широка лява единна кандидатура за президент, която да има реален шанс да спечели президентските избори или ще се явим с 3-4 кандидатури в левия политически спектър, което ни обрича неминуемо на загуба.

-        Визирате партиите АБВ и Движение 21?

-        Да, те са вече наш конкурент.

-        На местно ниво те успяха ли да дръпнат много от членската ви маса и симпатизантите?

-        На местно ниво единици отидоха в структурите на тези две партии, но все пак са конкуренция в лявото. Надявам се с тях да имаме общ път, а не паралелни кандидатури. Още повече, представители на АБВ уважиха нашия форум в Габрово - на конференцията ни присъства областния и общински председател Тошко Тодоров. Смятам, че само с единодействие в лявото, ние ще имаме успех. Хубавото е, че имаме приятели в Европейския парламент. Получихме поздравителен адрес от най-младия член на групата на социалистите Момчил Неков, с който имаме добро сътрудничество. През тази година имаме няколко съвместни идеи, които се надявам да осъществим. Едната е конкурс за ученици от цяла Габровска област, като наградата ще е посещение в Европейския парламент. Надяваме се на по-късен етап да направим и национален център в Габрово на нашите представители в Европарламента, за да може да имат реален достъп нашите съграждани до работата на евродепутатите.

-        В последните месеци набира скорост и една нова идея - за възстановяване паметника на Бузлуджа?

-        Една от задачите, по която ще работим и приемаме по-скоро като кауза е подкрепа на всякакво ниво за проект за ремонтирането и оправянето на паметника на връх Бузлуджа. Това е тема, която вълнува абсолютно всички членове на БСП. Проектът на Дора Иванова бе представен по покана на Момчил Неков и в Европейския парламент. Народният ни представител Кирил Добрев подкрепи проекта като закупи четири от снимките, които ще бъдат изложени в офиса и са наистина невероятни. Призовавам всеки, който може да окаже подкрепа, тъй като идеята за създаването на музей в паметника на Бузлуджа, който се оказа че е един от най-големите идеологически паметници в света, е страхотна, привлича много туристи и тъй като е в близост до Габрово, е само плюс за нашата община. Има опция, ако този монумент стане паметник на културата от национално значение, да се кандидатства за европейско финансиране. Възстановяването на паметника е една от основните каузи, които подемаме, особено в навечерието на 125-годишнината на партията, още повече, че тази година ние сме домакини на тържествата на Бузлуджа.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News