Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

За първи път кръг от Балканския шампионат по екстремно Ендуро ще се проведе у нас, и то в Габрово, от 13 до 15 май. Очакват се над 100 състезатели.  Той ще бъде символично озаглавен “Гората на страха”, което предсказва кошмарния терен. С подготовката на трасето се е заел мотоклуб "Екстрийм - Тойота Венци".

 "За публиката най-интересни ще са квалификациите на пистата край Донино, недалеч летището Междене, от 15 часа на 13 май.  Състезанието и финалът ще са на Узана. Трасето в Донино е в гората, природата е създала достатъчно препятствия,  но се налага да поставяме и допълнителни. Моята помощ се изразява най-вече в идеи как да изглежда трасето, виждал съм не едно по състезания в чужбина. Иначе там вече бръмчат багери и други тежки машини, за да са по-тежки изпитанията за състезателите", обяснява Теодор Кабакчиев, състезател по мотоциклетизъм - ендуро от мотоклуб "Екстрийм - Тойота Венци".

Той е отличен с приза Спортист на годината на Габрово за 2015 година. Успехите му на национално и международно ниво са впечатляващи. В спортните среди е представян като най-добрият български ендуро състезател. Тео е само на 18 години, учи в Националната Априловска гимназия. Въпреки многобройните си ангажименти в спорта и училище, успява 2-3 пъти седмично да тренира из габровския балкан, защото също ще участва в шампионата.

Какво е това Ендуро обяснява за непосветените Теодор: " Ендуро на английски значи издържливост. Състезанията са предимно в гората, минават се много препятствия, стръмнини, дерета с вода. Маршрутът се записва на джипиес и се дава на всеки състезател. Трасетата обикновено са дълги до 30 км., дават ти около 5-6 часа да го преминеш. Дължината на трасето не е решаваща, може да е малка, но то да е изключително трудно. Ако не успееш за това време, отпадаш.  В голямото състезание в Австрия, например, от 2000 състезатели, завършиха 5.  Състезателните дни обикновено са три, първият е за квалификация на състезателите, той е най-зрелищен за публиката. Подреждат се изкуствени препятствия по трасето - гуми, дървета, камъни, трасето е затворено, вижда се всеки състезател как кара. Другите два дни са за набиране на точки от състезателите, там много отпадат, докато се стигне до финала. Иначе всички състезатели си плащат такса за участие, мнозина си остават само с квалификациите."

Усещанията в този красив и атрактивен, но опасен спорт са неповторими. "Адреналинът и тръпката са големи. На състезания правя всичко възможно да се концентрирам, да се абстрахирам от всичко останало. Най-важното е да си изключително внимателен, няма неопасен участък по трасето, навсякъде дебнат изненади. Важно е и да си спокоен, да не допускаш грешки, да избягваш паданията. В Ендурото се набляга на техниката, трябва да владееш мотора на ниски скорости по стръмни склонове. Макар, по-екстремните трасета да не позволяват много висока скорост, до 30 км/час, риск има, и то немалък. Да паднат се случва и на най-добрите, навяхвания, счупвания не са рядкост", допълва Тео.

2015 година е много успешна за Теодор Кабакчиев. Той е първи в националния шампионат по Ендуро, първи в Балканския шампионат по екстремно Ендуро и 26- ти в световното състезание „Ерзберг Родео“  в Австрия.  Интересно е, че това състезание не е по възрастови категории, мъже и младежи се състезават заедно.

 Миналата година през август Тео спечели първенството с маршрут Шипка - Слънчев бряг - Шипка с обща дистанция от цели 700 км за два дни, участваха 40 състезатели. Затова и младият състезател бе определен за Спортист на годината в Габрово за 2015 година.

Любопитно е как  спортните медии отразяват участието му в състезанията в Австрия. "Теодор Кабакчиев постигна най-големия успех, завоюван от българин в най-известната екстрийм ендуро надпревара „Ерзберг Родео“. Теодор се класира на 26 място във финалната кулминация на състезанието, славещо се с най-предизвикателните трасета, най-стръмните наклони, най-непреодолимите препятствия, които поставят на пределно изпитание и състезатели и мотоциклети. Кулминацията на “Ерзберг Родео” е едно от най-трудните еднодневни офроуд състезания в света. Участниците имат четири часа, за да преминат през 23 контроли, разположени по 23- километровото супер тежко трасе в подножието на Алпите. Четири часа, изпълнени с пот, болка и дори безнадеждност, защото теренът, през който преминават мотоциклетистите, е неимоверно труден. "

Успешно започна и тази година за Теодор. "През март 2016 година три трофея от едно състезание завоюва българският ендуро талант Теодор Кабакчиев. 18 годишният състезател от Габрово триумфира в първия кръг от Източноевропейския шампионат за 2016-та, който се проведе в Себис, Румъния. Състезателят на „Екстрийм Тойота Венци" (КТМ 300 EXC) донесе и трето място на България в отборното класиране за първия кръг от Източноевропейския шампионат по ендуро", пишат спортни журналисти.

И за още доста негови спортни  успехи и победи може да се прочете и чуе.  Но никъде не става дума какъв е всъщност Теодор, какво е ежедневието му, какви са стремежите, мечтите му.

Въпреки завидните си спортни успехи, той е скромен и сдържан, никак не си пада по интервютата, макар вероятно ще го съпътстват в живота и кариерата му години напред.  Ако питаш самия него кой е Тео, ще каже лаконично, че е ученик от 11 г клас, с изучаване на английски и немски, в Националната Априловска гимназия. Ще спомене, че от малък се е запалил по моторите, покрай баща си започнал да се състезава и печели още 10-12 годишен. Това естествено го мотивирало,  сега тренира усилено, ходи по състезания, вече има международен лиценз и участва в международни състезания. И толкоз. Ако малко повече настояваш, ще сподели, че обича училището си и е много благодарен на учителите, които проявяват разбиране за отсъствията му покрай състезанията. Но той пък успява да залегне после над учебниците и да навакса изпуснатото. При това е отличник, получава цели 25 лв. стипендия за това. Дори му остава време да участва в олимпиади по английски и се справя много добре.  

Още не е решил какво ще следва, догодина по това време ще е абитуриент. Не е определил и в български или чужд университет ще продължи образованието си. В едно е убеден обаче, няма да се отказва нито от спорта, нито от ученето.

Ако питаш някоя девойка за него, тя ще възкликне, че е красавец, висок, мускулест, синеок, с руси коси,  истинско гадже мечта! Сърцето му обаче е заето, май!

Тео е всичко друго, но не и копие на немалко млади хора, чието единствено стремление са чалгата, алкохола и лесно изкараните пари. Макар, че Тео също обича да се забавлява с приятели и съученици.

Ако питаш по-възрастните, с положителност ще кажат: Момче за пример!

Може би най-близо да неговия вътрешен свят са приятелите.

"Тео много ме впечатлява, рядко съм срещал толкова целеустремен, умен, борбен млад човек. При него има една подреденост, последователност, които той неотлъчно следва. Вероятно, защото спортът възпитава самодисциплина, воля. Тео не обича да губи. Но не е типичният спортист, нито типичният отличник. Независимо, че е много скромен и рядко говори за себе си, мисля, че той е по своему уникален. Тео прави много за името на Габрово. Според мен той върви по много успешен път, върви го по собствен начин. Ако продължи така, в бъдеще ще успява, и ще успява, и ще успява!," прогнозира неговият приятел, фотографът Радослав Първанов.

Той е заснел Тео в уникални пози от състезания и  сега от тренировките му за балканския шампионат.

снимки Радослав Първанов


 


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News