Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Според стари народни представи годината се дели на лято и зима. Зимата започва от Димитровден, а лятото от Гергьовден. Народът казва „Свети Димитър носи зимата, а Свети Георги – лятото”. По древна традиция на този ден се извършват различни обредни действия, за да бъде измолена богата реколта и здраве за хората и домашните животни. Голяма жизнена сила народът приписва на гергьовската вода. Дъждовен Гергьовден предвещава добра и плодородна година.  

Не случайна е и поговорката „Всяка капка гергьовска водица е златна жълтица”.Широко разпространено, особено сред жените, е обредното търкаляне на голо по гергьовската роса за здраве, хубост и плодовитост.        

Програмата на Етъра на 6 май

10:00 ч. – 16:00 ч. Подсирване на прясно сирене и биене на масло от овче мляко

Особено интересна ще бъде възстановката на правене на сирене. Това ще се случи в мандрата на ЕМО "Етър", където може да се види как се "бие масло" от овче мляко и как се подсирва овче мляко за сирене. 

В миналото на Гергьовден задължително се е правело прясно сирене, което се е смятало за лековито. Парченца от него се запазвали през цялата година и се давали, ако човек заболее. 

Последната такава мандра в Габровско е съществувала до средата на 70-те години на миналия век и се е намирала на Узана в местността Карамандра. Повечето хора са забравили днес, че основните млечни продукти в миналото са били правени от овче мляко.  

11:00 ч. – 12:30 ч. Обредно замесване и изпичане на гергьовски хлябове в пещ

11:00 ч. – 16:00 ч. Шиене с гайтани

13:30 ч. – 15:00 ч. Обредно замесване и изпичане на гергьовски хлябове в пещ

08:30 ч. – 18:00 ч. Гергьовски люлки и кантар

Програмата на 7 май

11:30 ч. – 12:30 ч. Фолклорен танцов ансамбъл „Трявна”, НЧ „Пенчо Славейков 1871” 12:30 ч. – 13:15 ч. Фолклорна група при НЧ „Отец Паисий-1922”- село Богатово

08:30 ч. – 18:00 ч. Гергьовски люлки и кантар

 

 

Обичаите и обредите на Гергьовден са свързани със зелената растителност и водата, с овцевъдството и скотовъдството, с омесването на обредните хлябове и празничната трапеза.

За Габровско е характерно рано сутринта стопанинът да закичи със зелена букова клонка портата, къщата, кошарата, обора, колата и ралото. Такава клонка се забучва и в нивата, градината, лозето, бостана и ливадите, за да може живителната енергия на разлистеното дърво да се прехвърли върху тях.

Връзват се гергьовски люлки, окичени със зеленина. На тях е добре всеки да се полюлее за здраве, най-вече момите и момците които „се либят“. Освен люлка, на зелено дърво се окача и кантар, на който всички минават за да се претеглят. Ако човекът е наддал на тегло от миналия Гергьовден, това е добър знак, годината  за добра и здрава година, ако е отслабнал – е на лошо.

Използвана е информация от книгата „Календарни обичаи на балканджиите”, чиито автор е доц. Ангел Гоев, дългогодишен етнограф в ЕМО „Етър”


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News