Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

ДФА „Габровче” кани децата на Габрово на празничен концерт, посветен на Деня на детето – 1 юни.

Музика, песни, танци, викторина с награди, много настроение, изненади за публиката и „на добър час на абитуриентите” предвижда концертната програма на Детския фолклорен ансамбъл, с хореограф Лъчезар Захариев.

Синоптичната прогноза принуди организаторите да се подсигурят и концертът ще се проведе в зала „Възраждане”. Датата е 01.06.2016, началният час – 18.00, а входът е свободен!

На 1 юни, Ден на детето, възрастни без придружаващи ги малчугани няма да бъдат допускани до музейния детски кът в ЕМО „Етър”. Развлеченията, които екипът е подготвил, са напълно безплатни.

От 11:30 ч. на разположената наблизо сцената ще се изяви Детски фолклорен ансамбъл „Сборенка”, който идва в музейния кът „Открий какво умееш”, за да представи част от своята програма.

Малчуганите от публиката също могат да покажат талантите си. Всяко дете, което има желание, може да се качи на сцената, да рецитира стихотворение или да изпее любима песен.

Подгответе се добре! Вярно е, че „Гугъл” знае всичко, но не е лошо да поговорите със своите дядо и баба. Така ще сте сигурни в успешното си участие в конкурса за броилки, скоропоговорки и гатанки. Водещата Натали знае стотици, но може да се опитате да я изненадате, все нещо може да й е убягнало.

Децата, които посетят музеен детски кът „Открий какво умееш”, ще научат игрите от времето на своите баби и дядовци. Оказва се, че много от сегашните подрастващи знаят как се играят „Рибар и рибки” и „Отвори, кральо, порти”, но някой показвал ли Ви е колко много „Челик” прилича на американския бейзбол?

От 2 до 5 юни, в часовете между 10:00 и 17:00, гостите на ЕМО „Етър” могат да се включат в обучения, свързани с традиционни занаяти и домашни занятия.

2 - 3 юни

Басмаджийство, пирография, рисуване върху керамични съдове.

4 юни

Рисуване върху бръшлян, в обучението ще се включат преподаватели от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

4 - 5 юни

Грънчарство, басмаджийство, пирография, рисуване върху керамични съдове.

4 - 5 юни

Традиционни детски игри на поляната до Музейния детски кът, в които ще се включат децата от Народно читалище „Просвета 2015” в кв. Етъра.

Информация за занаятите и занятията:

Басмаджийство е художествено печатане върху текстил, което се осъществява посредством специални дървени калъпи-щампи изработени от дърворезбар, както повелява традицията. Занаятът е съществувал в Габрово със сигурност още в началото на ХІХ век. Басмаджия – от тур.д. басма – натискане, отпечатване, печатан плат – наименованието сочи умение, чието име косвено разкрива влиянието на европейския внос върху местното производство чрез щамповани тъкани наричани „басма”. В предходните столетия местните печатани с шарки платове се наричали „ясма” (от турски, платнар, щампар), а специалистите – ясмаджии. Употребявани са за покривки, кърпи за глава и др.

Рисуване върху бръшлян или „писан бръшлян” е умение на тревненските зографи. Някога тревненските зографи изписвали бръшлянов лист и го закитвали в косите на съпругите си, за да са по-красиви. Тъй те показвали своя усет за красота и изящество.

Рисуване върху керамични съдове. Като основна част от керамичното изкуство са се утвърдили два метода за декориране на керамичните изделия – пластичен  (изработване на пластична украса)  и декориране чрез оцветяване.

Пирографията или „рисуването с огън”. Използвано е в миналото за украсяване на дървени предмети чрез обгаряне още от овчарите . Чрез нажежени на огъня ножове и шишове те нанасяли прави и криви линии, кръгчета, клонки и растения върху дървените изделия. Така се украсявали кобилици, лъжици, геги и др. Нов начин на украса на дървото е пирографирането с бензинов апарат, заменен по-късно (1921 г.) с електрически. Първоначално рисунъкът бил чернобял, а после изображенията се оцветявали с различни цветни бои. Мотивите, използвани при пирографирането, най-често са заимствани от украсата на народните тъкани, везби и облекла.

Традиционни детски игри се разглеждат като част от традиционната двигателна култура. Голяма част от тези игри са с песен и танц. Такава е например "Кральо Портальо". В зависимост от това кои са участниците в детските игри те се разделят на три дяла. Първо – само за момичета. Второ - само за момчета. И трето - смесени игри. Има игри за навън и домашни, къщни игри. Така разпределени игрите имат и свои характеристики и специфики. Голям дял от игрите на момичетата са съпроводени с песен и танц – най-често наловени на верига или в кръг. Игрите на момчетата, като например челик, прескочи магаре, бъз-з-з, гоненица, изработват мъжки умения като тичане, борене, скокове, мятане и пр. Важна характеристика при тях е състезателното начало. Смесените игри са по редки. Обикновено момчетата участват в игрите на момичетата или в игрите, които са дошли в детския репертоар от старинните обредни игри, какъвто е случаят например с Кральо портальо и др. В основата им е разиграването на мотива за улавяне, избор и пр. на момиче от момче. С други думи, проиграва се повествувателно изреждане всеки да бъде избран, ударен, “оженен”.

За да няма сърдити, преди започването на играта децата се изпитват: с „наричане”, с „надхващане”, на тояга и т.н. Един от най-обикновените начини за изпитване е чрез специални стихчета – броилки, които децата си измислят и сега.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News