Габрово ДНЕС
Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Golden Years днес празнува една година от създаването си. Къща за гости, малко хотелче, уютно място за отглежданe на възрастни хора, както и да наречеш красивата къща "Златни години"/ Golden Years / в габровското село Яворец, все ще е вярно. Само не и дом за стари хора, няма нищо общо с познатите подобни институции, с не много добра слава.

Не е и хоспис, макар да се приемат хора с увреждания или недобно здраве. Всъщност става дума за приемна грижа в домашна среда за възрастни хора.

Просторната къща "Златни години" в планинското селце, непосредствено под борова гора с чист въздух и спокойствие, разполага с 5 спални помещения за по двама човека, трапезария, всекидневна,  стая за персонала, външно барбекю.

Там хората си живеят като в собствен дом, имат всичко нужно, прекрасни битови условия, здравословна храна, приготвена от изобилието на съседната зеленчукова градина, огромен, с красиво оформена растителност, двор за разходки. Най-вече уют, домашна обстановка и топлина, в прекия и преносен смисъл. За възрастните хора се грижат двама социални асистенти, три домашни помощници, един наставник и един сътрудник по социални дейности.

Възрастните хора могат да живеят в "Златната Къща" постоянно, може за месец или два.

Ако близките им трябва да отидат в командировка за няколко дни или на почивка за седмица, спокойно могат да ги настанят там. И да бъдат спокойни, че ще се чувстват добре. Цялата къща е обхваната от видеонаблюдение /без санитарните помещения и спалните/ като чрез специален софтуер на мобилния си телефон близките могат да се включат и да наблюдават по всяко време своите близки.Това още един път гарантира качествената и безопасна грижа за настанените там. Насърчава се  гостуването на близки по всяко време на седмицата и деня.

"За тази една година  създадохме уют, топлина и спокоен живот на 9 възрастни и болни хора, двама от които се обслужват в собствените им домове. За съжаление трима от тях вече не са между живите...Ние сме едно голямо семейство и желанието ни е то да се разширява още повече и повече", каза на тържеството по повод годишнината собственичката на къщата и автор на идеята за създаването й Ралица Братованова.

"Желанието ни е помогнем да бъде преодоляна изолацията на възрастните хора, да повдигнем духа им и да ги окуражим в ежедневието им. Да им помогнем самостоятелно и пълноценно да посрещат потребностите си, а когато това не е възможно, става с наша помощ и подкрепа. При нас водещ е индивидуалният подход, целта е възрастните хора да се чувстват уютно, като в собствен дом, въпреки трудностите, които срещат в ежедневието си", допълни тя.

Ралица, малката й дъщеричка и 95-годишна дама, живееща в къщата, духнаха свещичката на празничната торта.

А представители на   Клуба за народни танци „9/8 БГ“ към народно читалище „Априлов – Палаузов създадоха много настроение на всички с прекрасните си изпълнения.


Коментари (0)
Страници:  1 
Все още няма публикувани коментари
Добавете коментар...
Вашето име: [Вход (по избор)]
Вашият E-Mail:
 
Ако не можете да прочетете кода, опреснете страницата, за да получите нов.
Код за потвърждение:
Вашият коментар тук:
Теми с продължение
News management powered by Xpression News