Новините от Габрово и региона
 1 2 3 

 Мариана ДИМИТРОВА

-          Г-жо Михнева, каква според вас беше отминалата година за бизнеса?

-          Поредната трудна година, за съжаление, защото надеждите бяха съвсем други. Имаше един период, в който имаше надежда за излизане от кризата, който "благодарение" на политическата обстановка оптимизмът много бързо спадна. Всяка година Търговско-промишлената палата прави изследване на общественото мнение, на бизнес-климата. Долу-горе резултатите са такива: последните изследвания, които прави БТПП в края на миналата година, показват съвсем мънички надежди за по-добро бъдеще. Но бизнесът се научи да бъде безкрайно предпазлив, защото при нас повлия не толкова икономическата криза, отколкото политическият риск към настоящия момент. Непредвидимостта на политическата обстановка води и до свиване на бизнеса и го кара да отлага по-нататъшни инвестиции. И това е съвсем нормално. Ако искаме нещо да се случва, трябва да имаме и нормална политическа обстановка. Имаше положителни моменти и неща, които преди това безкрайно много тормозеха бизнеса – възстановяването на ДДС, задълженията на държавата към бизнеса. Да, това беше една глътка въздух, но става въпрос за текущи дейности, а не за намерения за инвестиции.

-          Във връзка с това, което споменахте, как стои въпросът с чуждите инвеститори?

-          Аз лично не знам през миналата година някой чужд инвеститор да е дошъл при нас. Факт е, че имаше запитвания, но си останаха само на това ниво.

[readMore}

-          Доста фирми от Габровска област имат износ и за Европейския съюз, освен за азиатските пазари. Отпуши ли се пазарът за износ към европейските страни?

-          На фона на големите градове, в които има енергетика, Габровска област въпреки всичко стои добре. Нямаме огромен спад на производство. Областта стои добре, благодарение на това, че ние изнасяме над 50 процента от продукта, който произвеждаме в региона. Основен партньор ни е Европейският съюз. Затова винаги съм казвала, че каквото се случва в Европа, много бързо влияе и на икономиката в Габровска област поради тази причина. Това е една от причините габровската икономика да стои все пак на повърхността. Другата причина е, че имаме фирми, които изнасят за страни незасегнати от кризата – Арабския свят, бившите съветски републики, които за разлика от много други, имат растеж по 7-8%. Периметърът на износ на Габровска област е доста голям и това крепи експортно ориентираните ни фирми.

-          Наскоро излезе един доста тревожен факт, че през последните 6 години Габровска област се е стопила с 20 000 души. Как се отразява това на работната ръка, на кадрите?

-          Едно от основните задължения на палатата е представянето и промотирането на региона. До към 2003-2004 г., това, което изтъквах като основно преимущество на Габровска област, са добре подготвените и налични кадри. Много бързо след 2004 г. запозна процеса на намаляване и изтичане на добре подготвените ни кадри. Този факт, заедно с демографската ни криза – Габровска област стои на първо място по лоши показатели на демографията си, доведе до много бързо намаляване на кадрите, които са необходими за нашите предприятия. Ако някой има възможност да направи едно изследване на работната сила в нашите предприятия, ще види, че основните работещи в производството са над 40 години. Да не говорим за машиностроителните предприятия, в които работят стругари, фрезисти и т.н., хората са близо до пенсионната и над пенсионната възраст. Ние нямаме подновяване на кадрите в този бранш и там проблемът е най-голям. Дори да имаме безработни, те не желаят да се обучават за такъв тип професии и този проблем не е от вчера. А 50 на сто от производството ни в региона е машиностроене и техническа промишленост, което предполага точно такива кадри. Това е един от основните проблеми на Габровска област. Трябва да измислим какво правим, защото след 10 г. тези хора, които са около и над пенсионна възраст няма да ги има в предприятията. Какво ще се случи тогава?! Първата версия е, че нашите предприятия са подновили машинния си парк и нямат нужда от такъв тип кадри, което е много малко вероятно. Втората версия е – намаляване обема на производството, заради липса на кадри.

-          Миналата година част от бизнеса разчиташе да оцелее и чрез финансиране по европейските програми. В момента каква е ситуацията?

-          В началото на тази година започва нов програмен период за европейските програми и 2014 г. според мен няма да бъде кой знае колко плодотворно. И съвсем нормално, тъй като това е първа година на програмния период. Трябва да минат всички процедури по утвърждаване в Европейската комисия, да се направят новите изменения, нови наръчници. Тоест най-оптимистичният вариант за старт на програми, свързани с бизнеса е последното тримесечие на 2014 г. така че очакванията на бизнеса не би трябвало да са кой знае колко големи по отношение на инвестиционните мерки за увеличаване на конкурентоспособността на икономиката. Иначе явно ще стартират тип "меки" мерки като обучения, за които не се изисква голяма подготовка или се повтарят мерки от старите програми. Сега ще стартират мерките, свързани с младежката безработица.

-          Предвид тенденциите, които очертахте, какво бихте пожелала на бизнеса?

-          Пожелавам му да работи в нормална обстановка, да има шанс да планира бъдещето си. Защото, има тенденции, че 2014-та ще бъде година на излизане от кризата. Пожелавам и в България това да се случи.

Габровските общински съветници вече ще получават около 450 лв. възнаграждение за свършеното в местния парламент. Сега възнаграждението им е 200 лв. Предложението ще бъде внесено на следващото заседание на ОбС.

Повишението не е самоволно, според закона за местното самоуправление те имат право на заплащане в размер на 70 на сто от средната брутна заплата на общинската администрация през последното тримесечие. Последните няколко години те не са се възползвали от това свое право, защото по време на управлението на ГЕРБ  с решение възнагражденията бяха намалени почти на половина. В момента всички общински съвети в страната връщат старото положение за въпросните 70 на сто.

В различните градове заплащането е различно, в зависимост от големината им. Затова и в София то е над 1000 лв., обясни Николай Сираков, председател на Общинския съвет.

Макар, че той няма да се възползва от увеличението /то не важи за председателите и ще продължава да получава малко над 1300 лв., което представлява 90 на сто от възнаграждението на кмета/, одобрява промяната. "Щом като общинските съветници вземат решения за инвестиции за милиони, нормално е да получават по-добро възнаграждение", коментира той.

 Женина ДЕНЧЕВА

Габрово все още е далеч от обявяване на грипна епидемия. В края на миналата седмица са отчетени 129 заболявания на 10 000 жители. За да се говори за епидемия, техният брой трябва да е 373. Всекидневно се следи за заболелите, особено в училищата, обясни д-р Татяна Велиславова, началник на противоепидемиологичния отдел в Регионалната здравна инспекция.

В Севлиевско над 30 на сто от учениците в Първо  ОУ “Христо Ботев” и НУ "Св. Св. Кирил и Методий" са болни, затова е те са пуснати в грипна ваканция от 24 до 28 януари. Грипна ваканция е обявена и за възпитаниците на училището в севлиевското село Шумата, там заболеваемостта била 31 на сто.

От Регионалната здравна инспекция информират, че са доставили на всички медицински центрове, включително и на личните лекари, безплатни антивурисни препарати. Те са осигурени от здравното министерство.

Става дума за "Тамифлу" и "Реленца". Те бяха масово използвани при пика на свинския грип преди няколко години. Оказва се, че тази зима в страната върлува пак свински грип, другият грипен щам, от който боледуваме в момента, е също от тип А - H3N2.

Добрата новина на фона на грипната вълна в страната е, че и срещу двата щама от тип А можем да си купим ефикасния и евтин антивирусен препарат ремантадин, който струва не повече от 5,60 лева и не е задължително да даваме по 30 лв. за тамифлу и реленца. Те се дават на най-тежко болните безплатно, но само по преценка на джипитата. Ремантадинът обаче бори само щамове от тип А и не беше ефективен миналата година, когато преобладаваше грип от тип В.

 Ако заболеваемостта върви така, се очаква тази седмица да стане 160-170 на 10 000 души, но едва ли ще бъде обявена епидемия. Възможно е да се размине, както през последните две години, предполага д-р Велиславова.

Още...

 

 

ЕТАП 1

 

ПОЛАГАНЕ НА ПРОВОДИ

·         ул. Просвета - водопровод; прогнозно завършване на участъка: 15.03.2014 г.

·         ул. Зорница и ул. Вишеград - водопровод; прогнозно завършване на участъка: 28.02.2014 г.

·         ул. Златарска - водопровод; прогнозно завършване на участъка: 30.04.2014 г.

·         ул. Свищовска- водопровод; прогнозно завършване на участъка: 15.02.2014 г.

 

ЕТАП 2

 

ПОЛАГАНЕ  НА ПРОВОДИ

·       ул. Орлово Гнездо - водопровод; прогнозно завършване на участъка: 16.03.2014 г.

·       ул. Скобелевска - водопровод; прогнозно завършване на участъка: 31.03.2014 г.

·       ул. Братя Миладинови,  ул. Антим Първи - канализация; прогнозно завършване на участъка: 28.02.2014 г.

·       ул. Брянска – водопровод; прогнозно завършване на участъка:  10.03.2014 г.

·       резервоар Баба Зара – изграждане на връзка

 [ReadMore]

  ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НАТИЛКИ

 

·       ул. Македония - тротоарни плочи; прогнозно завършване на участъка: 25.02.2014 г.

·       ул. Орловска - тротоарни плочи; прогнозно завършване на участъка: 20.03.2014 г.

 

ЕТАП 3

 

ПОЛАГАНЕ  НА ПРОВОДИ

         ул. Радецка – водопровод; прогнозно завършване на участъка: 28.02.2014 г.

         път кв. Етъра – водопровод; прогнозно завършване на участъка: 31.03.2014 г.

         ул. Капитан Дядо Никола и бул. Столетов - водопровод, в участъка от ул. Йосиф Соколски и ул. Коста Евтимов - прогнозно завършване на участъка: 31.03.2014 г.

         ул. Китка – водопровод; прогнозно завършване на участъка: 31.01.2014 г.

         ул. Тодорчета – канализация; прогнозно завършване на участъка: 31.03.2014 г.

 

 

Повече подробности на сайта на проекта: waterprojectgabrovo.eu.

 

 

 Времето в община Габрово е облачно, с лек снеговалеж. Температурата на въздуха, измерена от общинската МТО станция, е минус 9°С, влажността на въздуха е 88 %. Снежната покривка, измерена в централна градска част, е 18 см.

Проходът Шипка е  проходим при зимни условия. Температурата на въздуха там е минус 13°С, снежната покривка - 30см. Пътната настилка е  почистена и опесъчена, видимостта е добра.  Забранено е движението на МПС с обща маса  над 10 тона. Снежната покривка на Узана е 20 сантиметра, температурата на въздуха  е  -5 С °. Духа лек вятър, пътищата са почистени.

Няма лишени потребители и населени места без ток. Общински пътнически транспорт покрива вътрешните градски и междуградските линии. Хлебозавод „Габрово”, “Топлофикация” и ВиК Габрово изпълняват нормално своите задължения.

ОП ”Благоустрояване” почиства и опесъчава градската улична мрежа с цялата налична техника. 

Още...

 Кметът Таня Христова внесе 5 проекта, очакващи одобрение и финансиране от публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и развитие на регионите“. По нея са предвидени общо 500 000 000 лв. в държавния бюджет и целта й е да се обезпечи допълнителен финансов ресурс за регионите. Общата стойност на подадените от Габрово предложения е 19 894 000 лв.

1. Въвеждане на енергоспестяващи мерки в системата за улично осветление на гр.Габрово

Проектът предвижда демонтаж на съществуващите, доставка и монтаж на нови енергоспестяващи осветителни тела. С изпълнението му, общата консумация на осветителите в системата ще стане малко над 280 kWh, при текущи 398 kWh, което означава повишаване на енергийната ефективност с почти 30 %. Последното гарантира икономия на публични средства в размер над 200 000 лв. годишно. Изпълнението на проекта включва и рехабилитация на съществуващата кабелна мрежа, което значително ще намали загубите и аварийността, от там и ежегодните разходи за електроенергия и поддръжка. Рехабилитацията включва разкриване и възстановяване на дефектирали кабелни трасета и подмяна и обезопасяване на монтираните върху стъбловета за улично осветление разпределителни кутии.

Изпълнението на настоящото проектно предложение ще окаже голям социален, икономически и инфраструктурен ефект върху развитието на града и живота на населението. Проектът ще доведе до безспорни ползи за града по отношение на сигурността, безопасността на движението в градската среда, качествено нов функционален и естетически облик на уличните и алейни мрежи. Повишаването на енергийната ефективност на системата за улично осветление в гр.Габрово ще позволи насочването на средствата от реализираната икономия на електроенергия в други важни за развитието на общината дейности, при запазване на данъчните нива. Последното, непременно ще се отрази благоприятно върху бизнес климата, както и инвестиционния интерес към региона.

2. Дом за стари хора с. Враниловци

Още...

Днес приключва набирането на проекти по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ и съгласно Постановление на Министерски съвет за условията, реда и критериите за избора на проекти и програми и прозрачно изразходване на средствата от държавния бюджет.

През тази седмица ръководството и експертите „Регионално развитие” на Областна администрация проведоха работна среща с кметовете на общините Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна, по време на която всички те заявиха готовността си да подготвят в срок апликационните форми. 

 В бюджет 2014 г. на Република България за тази публична инвестиционна програма са заложени средства в размер на 500 млн. лева като 350 млн. лева от тях са за общините. Областният управител обясни пред кметовете и техните представители, че Програмата има за цел да обезпечи допълнителен финансов ресурс за регионите, като се финансират проекти извън допустимите за кандидатстване по оперативните програми. Съгласно приетото постановление и допълнителните разяснения той представи и механизма, по който ще се процедира.

По време на срещата бяха дискутирани конкретни проблеми, които биха възникнали при изпълнението на проекти. Част от въпросите получиха отговор от областния управител, а другата част бяха отправени към Междуведомствения съвет.

По думите на ръководителите и на четирите общински администрация днес в Областна администрация се очаква да се получат най-малко по два проекта от община .

 „Всички имаме опит в разработването на проекти и знаем колко време отнема това, надяваме се с тази инвестиционна програма сроковете да се съкратят и резултатът да е видим за хората по-бързо, защото именно това е важното - хората да усещат бързия ефект от това което се случва”, беше заявено по време на дебата.

Още...

 Утре ще се разбере кой ще оглави регионалната структура на Държавна автомобилна инспекция. След масовото уволнение на всички досегашни началници на ДАИ в страната, бе обявен конкурс. На габровския от тримата кандидати, до последния тур са стигнали уволненият досегашен началник Венцислав Генов и Фьодор Леонтиев, като разликата е само една точка.

"В сряда ще се разберете кой ще спечели конкурса. Професионалистът Генов, който е работил немалко в инспекцията или бившият лидер и общински съветник от БСП Леонтиев?", зададоха риторичен въпрос депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев и Цветомир Михов на пресконференция днес.

По повод политическите чистки в държавата и областта Михов сподели друг, още по-драстичен случай с поредната смяна в Габрово. В края на миналата година в приемната си той получил сигнал от гражданин за готвена смяна в Музея на образованието, като досегашната директорка Мая Карагьозова трябвало да бъде отстранена, а на нейно място да бъде сложен Олег Цонев, от изборната листа на БСП. Тя е претърпяла операция, но вече се е възстановила и била на работа, информирал гражданинът. Имало натиск към дългогодишната директорка сама да се оттегли, сочел още сигналът.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

Д-р Веселин Димитров, който е работил 32 години в системата на здравната профилактика, от които повечето като директор на здравната инспекция в Габрово, и досега известна като ХЕИ, след две уволнения, отново е неин ръководител. Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева от 11 декември 2013 година д-р Димитров е  назначен за директор на Регионалната здравна инспекция до провеждане на конкурс.

През всичките тези години той е насъбрал много поводи за гордост от добре свършена работа, но и доста разочарования, обиди и огорчения.

"Най-много ме огорчи ситуацията през 2011 година, когато се сляха РИОКОЗ и Регионалния център по здравеопазване и бе проведен конкурс за директор. Не бях огорчен толкова, че не спечелих конкурса /нямаше и как, тъй като разбрах, че тогава управляващите категорично били против, има го и документирано в здравното министерство!/, а от събитията след това. Почти всички колеги, които не бяха избрани тогава за директори, станаха заместници, или поне останаха в системата. Само аз и колегата от Кюстендил останахме на улицата. По-късно разбрах, че избраният за директор д-р Петър Стефанов е поел ангажименти да не оставам на работа в инспекцията. Защо и от кого, няма да коментирам. Завел съм съдебно дело за това, колегата от Кюстендил също, той стигна дори до Страсбург.

Една година бях на борсата. После работих в служба по трудова медицина с много ниско възнаграждение. Понесох много щети, емоционални и финансови, от поредното си несправедливо отстраняване.

"Работил съм винаги в областта на профилактиката. Почти целия ми трудов стаж е минал тук, в инспекцията. Без въпросните три години, когато насилствено бях отстранен от нея.  Не съм бил все директор, бил съм на различни длъжности - и началник трудова медицина, в здравния и епидемиологичния отдел. Започнал съм на 1 декември 1982 г. по разпределение, тук взех специалност. Можех да се издигна както се казва, да намеря по-престижно място в столицата, след успешна квалификация в Москва, но предпочетох да остана в Габрово. През 1984 г. бях изпратен от министерството на здравеопазването на едногодишен курс от Световната здравна организация в Москва, бяхме представители на 11 европейски страни. Положихме изпити накрая и получихме международно признати дипломи по социална медицина и организация на здравеопазването.

Отделно имам българска диплома по тази специалност и втора специалност трудова медицина. Имам няколко сертификата от министерството на здравеопазването по здравна политика, икономика в здравеопазването, организация на медицинската и профилактична дейност.

Казвам всичко това, не да се хваля, а да отговоря на някои злонамерени мнения в сайтове и във форуми, че съм завършил някакво си съкратено курсче в СССР", разказва д-р Димитров.

Още...

 1 2 3 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News