Новините от Габрово и региона
 1 2 3 

  

Звездите на X Factor Пламен, Иво, Невена и Траян ще пеят за габровци в Новогодишната нощ. От Общината отправят покана към всички, които са решили да изпратят 2014 и да посрещнат 2015-та в Габрово, да се включат в празника.

Срещата е в 22:45 часа на 31 декември пред Спортна зала „Орловец”.

За празничното настроение след полунощ ще се погрижат музикантите от оркестър „Габрово.

"Новата 2015 година ще посрещнем по традиция с български хора и празнични илюминаци" са казва в поканата на Община Габрово.

Във връзка с провеждането на Новогодишния концерт на 31.12.2014г. „ОПТ” ЕООДосигурява автобус по направление Русевци – Автогара – ДХС – Инструмент, с часове на тръгване от Русевци – 22.15 и 23.30 и с часове на тръгване от Инструмент – 22.45 и 23.50.

 Женина ДЕНЧЕВА     

Макар и избран от 25 МИР в София,  народният представител Борис Станимиров от Реформаторския блок, е свързан политически и емоционално  с нашия регион, има  габровски корени. На парламентарните избори през 2013 година той бе водач на листата в Габрово. Сега депутатите от Реформаторския блок отговарят за различни региони, където нямат излъчени народни представители. Той естествено си е избрал габровския.

.

- Излиза, че имаме още един, пети депутат?

- Да, нека хората от Габровски регион знаят, че в Народното събрание имат още един представител. Нека избирателите на Реформаторския блок също да се чувстват представени в парламента, ще се постарая максимално пълноценно да осъществявам това представителство. Срещнах се и с областния управител и го уверих, че градът и областта могат да разчитат на мен за всички специфични за Габрово теми. Могат да ме смятат за част от габровската парламентарна група, надявам се в нея да няма партийно разделение.

- Реформаторите говорят за нов вид политика, как я реализирате на практика?

- Като участници в управлението ще направим всичко възможно да променим видимо нещата, така че  хората да усетят промяна. Промяна  в модела на политиката, промяна във взаимоотношенията между гражданите и администрацията, а също така и хората на политически длъжности. Тази промяна започва през голяма прозрачност и диалог с хората, през пълна публичност и отчетност на нещата, които се вършат на всички нива в държавното управление. С ясното съзнание, че хората имат правото и трябва да имат възможността да получат всичката информация в реално време. И с идеята, че бюрократичната машина трябва да работи  за хората, а не да се явява пречка за тях. Този е начинът да се промени бизнесклимата. А той ще даде стимул на инициативата на гражданите и ще даде възможност за излизане от икономическата дупка. Казвам дупка, защото казусът КТБ на практика представлява една дупка. Ние приехме бюджет, коригиран за 2014 г., който създава дефицит от 3.7 процента. Задачата ни за догодина е да върнем дефицита до 3 процента, за да може да постигнем целите които сме си поставили - европейския банков механизъм, надзорните механизми и еврозоната.

- Каква е цената на компромиса, за да  влезе Реформаторският блок в управлението?

Още...

 

Мариана ДИМИТРОВА

- Г-жо Михнева, наскоро работодателски и синдикални организации излязохте с обръщение към правителството, в което сте посочили исканията на бизнеса. Какви са очакванията?

- От година и половина работодатели и синдикати се обединиха, нищо че на пръв поглед имат противоположни интереси с цел къздаване на общи искания към правителствата, това е трето в рамките на една година, за да покажат посоките, в които те биха искали да се развиват социално-икономическите дейности в страната. Това обединение показва, че нещо не ни е наред в обществото. Нормално работодатели и синдикати обикновено да седят на противоположни позиции по част от темите, тъй като едните защитават интересите на работодателите, другите – на работниците. При тази нестабилна политическа обстановка и видим спад в икономиката, за тях беше по-важно да се обединят и да посочат накъде трябва да се върви. Виждаме, че след създаването на правителството и стартирането отново на тристранния диалог, нещата донякъде си отидоха на мястото. Синдикатите, от тяхна гледна точка, искаха увеличаване на минималната работна заплата, спиране на нарастването на стажа за пенсия. Тук вече работодатели и синдикати са на противоположни позиции. Работодателите са против качването по принцип на минималната работна заплата.

- Работодателски организации изказаха мнение, че увеличението на минималната работна заплата няма да засегне администрациите, защото никой от служителите там не получава такова възнаграждение, а по-високо. А най-вече реалния бизнес, частния сектор и е възможно да се стигне до съкращаване на работни места, а дори и до фалити?

- Да, това е становището на Българската търговско-промишлена палата. В началото на декември имаше съвет на председателите, на който всички изразиха мнението си. Ако някой се вгледа в структурата на заплатата, ще види че тя е коренно различна. Имаме отрасли, в които имаме двойно повече средната работна заплата, отколкото например хотелиерство, ресторантьорство. Там обикновено са най-ниските заплати. Едно е да качиш с 40 лв. заплатата в ресторантьорството, друго е например в енергетиката, защото разликата е съществена. Становището на работодателските оргазации е заплата да се покачва браншово, на база на изработеното. С това повишение на минималната работна заплата ще се увеличи сивия сектор.

Още...

  

По - различен вариант за коледни и предновогодишни фирмени тържества предлага новият хотел-ресторант Мак в Габрово. Неслучайно слоганът му е "Почувствай разликата!" Освен, че всичко в обзавеждането е ново, стилно, дизайнерско, домакините предлагат изискано меню по избор и много изненади.

Гаранция за оригиналността, качеството и красивия дизайн на ястията е името на главния готвач Николай Кадиев, носител на много национални кулинарни награди.

Той може да направи чудеса от дивеча, доставен от сертифицираното предприятие за дивечовото месо в Лъгът, Севлиевско, което е пълна гаранция  за качество и безопасност. Клиентите на ресторанта казват,че никъде в Габрово, а и извън него, не са яли толкова вкусни телешки стекове и други телешки специалитети, а чужденци са впечатлени от виенските шницели.

Разбира се, клиентите могат да изберат всичко останало от дългото меню от атрактивни предястия, свински и пилешки специалитети, седем вида риба, домашен хайвер, агнешко с горски гъби, шашлици. Само салатите са 15 вида.

Излишно е да се коментира качеството и разнообразието на напитките.

При групови посещения, при фирмени и семейни тържества, офертата е твърде атрактивна, намаленията си заслужават.

Професионален диджей се грижи за доброто настроение на гостите, а те могат да покажат своите умения в караокето.


Засега  по-малкият ресторант приема от 40-60 посетители, но отсега от хотел "Мак" правят оферта за абитуриентите балове в строящия се в момента ресторант със 100 места.

За посрещане на новата 2015 година не е предвидена специална програма, но затова пък изборът "Мак" е идеален вариант за хората, които обичат вкусната храна, спокойствието, изисканата обстановка и обслужване. Вече има заявки за новогодишната нощ.

Печеливш вариант е гостуване в хотел-ресторант Мак и в останалите празнични и почивни дни - предлагат се отстъпки за пакети за уикенд, за три и повече дни, като закуската е включена в цената. И още - грижа, внимание, рум сървиз, поръчка по избор за обяд и вечеря. И най-вече спокойствие, топлина, уединение!

 Новият председател на Общинския съвет в Габрово Лена Георгиева е инженер по образование. Работила е 10 година като конструктор в Института по уредостроене и навигационна техника към "Импулс".

След това 17 години е работила в Бюрото по труда в Габрово, от които 11 началник отдел "Активна политика на пазара на труда". Омъжена, с две дъщери.

 

Женина ДЕНЧЕВА

- За кратко време ви се наложи да сте не само общински съветник, но и председател на групата съветници от ГЕРБ, веднага след това и председател на Общинския съвет. Как приемате тази нова отговорност?

- Промените се случиха съвсем закономерно вследствие избора на г-н Добромир Проданов за народен представител и по-късно назначаването на г-н Николай Сираков - за областен управител. Мисля, че за последните три години, през които съм общински съветник, натрупах достатъчно опит, като взаимоотношения с общинската администрация, като взаимоотношения с колегите от различните парламентарни групи. Особено много ми  помогна фактът, че бях председател на комисията по административно обслужване, обществен ред и сигурност и член на комисиите по култура, по здравеопазване и социални дейности. Осъзнавам цялата поета отговорност и считам, че ще съумея да се справя.

- Осъзнавам колко сериозна и отговорна е работата на председателя на Общинския съвет, дори само заради процедурите, които понякога са доста сложни и комплицирани. Вероятно не е много лесно да овладееш всички тънкости?

- Да, така е. Работата на председателя на Общинския съвет е важна и отговорна. Той е човекът, който осъществява връзката с общинска администрация от една страна, от друга страна трябва да координира работата на самия Общински съвет и на комисиите в него.

Още...

  Женина ДЕНЧЕВА

"Няма значение колко е голям един град. Важното е друго - дали градът има цел, дали има посока, дали има енергия и дали има хора, носители на енергията. Като габровец аз се гордея, че нашият град има цел, има посока и енергия! Знам, че каквото и да направя, няма да е достатъчно за родния ми град. Въпреки това се радвам, че тук хората ме срещат не като човек, дошъл на гости, а като човек, който се е върнал вкъщи", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Той успя да присъства, макар и само за час-два на коледното парти на кмета Таня Христова за хората на бизнеса, институциите, администрацията, културата.

"2014 година не беше лека за никого, имаше бедствия, имаше порои, имаше жертви. На габровци през тази година предизвикателствата също не им бяха спестени. Но със сигурност предизвикателствата са ни направили по-силни. Не е толкова важно какво се е случило, а какво ще се случи. За да се случи то, зависи от всички вас. Така, че бъдещето е такова, каквото го изковем. Дай Боже, 2015 година да бъде по-добра", допълни той.

На кмета Таня Христова той подари специално една стара книга, на 120 години, "Историята на град Габрово и габровските въстания" на братя Гъбенски, от която може да се почерпи мъдрост, сила, вдъхновение.

 

 ""През 2015 година ще отбележим 155 години от обявяването на Габрово за град. Съвсем не малко време, в което сме заявявали и продължаваме да заявяваме смело амбициите и идеите си и сме били и продължаваме да бъдем тези, които водят, а не тези, които следват. Затова посветихме следващата година на цифрата 155", обяви Таня Христова.

Тя връчи грамоти на най-заслужилите през отиващата си 2014 година. Най-напред награда за дързост получи човекът, който макар да не е от Габрово, се прослави с габровската си предприемчивост и находчивост - един от шефовете на фирма Мак, Георги Бижев. Той не само управлява едно модерно, съвременно текстилно предприятие, но и построи прекрасен седеметажен хотел до него. А тъкмо от такъв хотел Габрово отдавна има нужда.

"Вече 14 години работя в Габрово, много се гордея, че вече притежавам званието габровец," сподели Георги Бигжев.

Още...

 Тунел от Шипка все пак ще има, въпреки редица публикации напоследък, че правителството не е включило проекта за тунела в  оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 година.

Днес на пресконференция на кмета Таня Христова, областния управител Николай Сираков и народния представител Цветомир Михов, бе показан официалния документ на програмата, която е внесена в Европейската комисия лично от вицепремиера Томислав Дончев, след като е била приета от Министерски съвет. На преговорите с комисията са били уточнени точните параметри.

Според този документ приоритетните проекти за периода 2014-2020 година са  автомагистрала "Струма, лот 3 "Благоевград-Сандански", автомагистрала "Хемус" - от Ябланица до разклона с път Е-85 "Русе - Велико Търново" и тунел под Шипка.

В одобрения документ е записано точно:"фаза ІІ от проект "Обход на Габрово с тунел под връх Шипка" с дължина 3.22 км. и още 4 тунела с дължини 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Индикативната стойност на проекта е 100 млн. евро".

"Такива са фактите, точни и ясни. Не желая да се политизира въпросът, да се говори кое правителство, коя партия са осигурили европейското финансиране на тунела. И най-после да приключат спекулациите ще има или няма да има тунел под Шипка," категоричен е Михов. "

Автомагистрала "Хемус" е не по-малко важна за нас от тунела", допълни той. Михов отхвърли твърденията, че тунелът ще се строи, ако останат пари от магистрала "Струма".

Окончателният вариант на оперативната програма е разгледана и в парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, съобщи още Михов. Той припомни, че има избран изпълнител и е осигурено финансирането на строежа на околовръстния път на Габрово. Работи се по изпълнението на проекта, който трябва да приключи през май 2015 година.

Вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски ще направят лично инспекция на околовръстния път до седмица-две, стана ясно от думите на народния представител.

Още...

  

Мариана ДИМИТРОВА

С жълти монети от 1 и 2 стотинки габровецът Пейо Делчев плати месечната си сметка за вода от 34.70 лв. Кантарът показал, че "жълтурите" тежат точно 5.4 кг. Сумата е начислена за 15 кубика вода.

"Изплащането на дължимата сметка е един мой личен протест срещу ВиК и най-вече срещу това, което става с габровската вода. В касовата бележка има начислена такса и за пречистване на вода, а всички знаем каква мътна вода пихме и какви неясни обяснения бяха дадени за това. Крайно несериозно беше обяснението, че проливният дъжд е размътил язовира. Смятам, че трябваше да се намеси принципалът на дружеството в лицето на държавата и Общината и габровци да бъдат компенсирани по някакъв начин. Категорично не съм съгласен и с високите цени на водата в Габрово. Третото нещо, за което изказвам своето несъгласие и протест е това, че на гражданите се начисляват загуби. Живея в блок с 4 входа, съседите ми и аз нямаме течове. По никакъв начин не мога да предотвратя тези загуби, а плащам за тях и се чувствам безсилен да ги спра. Такива загуби се начисляват на всички габровци и всеки плаща пропорционално – колкото повече вода си изразходил, толкова повече загуби ти се начисляват. Като потребител искам да плащам само изконсумирана от мен вода. Това са трите ми протеста – мътната вода, която плащаме, загубите, които плащаме и изключително скъпата вода в Габрово", обясни Пейо Делчев.

Още...

Във връзка с изпълнение на дейности по водния цикъл на 16.12.2014 г. /вторник/, в рамките на работния ден, мостът Игото ще остане затворен за автомобилно движение в двете посоки. Транспортната достъпност за централната градска част и пазара ще се осъществява през Баев мост двупосочно до площад „1 май 1876“ и еднопосочно по улици „Шипка“ и „Орловска“ до Музей „Дом на хумора и сатирата“. Община Габрово се извинява за причиненото неудобство. Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерството на околната среда и водите. Повече подробности на сайта на проекта: waterprojectgabrovo.eu.
 1 2 3 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News