Новините от Габрово и региона
 1 

Окръжният съд в Габрово ще гледа в сряда дело за нахлуването на мъж с такси в сградата на Община Габрово. Районният съд осъди Людмил Шенков на 2 години лишаване от свобода – условно, с 4 години изпитателен срок, за хулиганство, противозаконно унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Сега той обжалва.

На 2 март 2013 г. около 5 часа сутринта на пл.”Възраждане” той е проникнал със собствения си лек автомобил през главния вход в сградата на Община Габрово, паркирал го във фоайето и запалил превозното средство. Като по чудо автомобилът не се е взривил, а служителите на сектор СОД успели бързо да загаси пламъците.
Собственикът на автомобила, 37-годишен мъж от Габрово, бил задържан на 100 м от инцидента в района на театъра, докато се придвижвал пеша.

 Половин година преди това Шенков е работил като таксиметров шофьор към местен превозвач. След като лицензираната фирма извадила автомобила му от списъка с превозните средства с право да извършват таксиметрови услуги, той продължил да работи незаконно с таксито си. Бил е санкциониран от Държавната автомобилна инспекция, която спряла автомобила му от движение. През октомври 2012 г. габровецът  блъснал умишлено с колата си техен служебен автомобил. Последвала санкция по административен ред.
През декември 2012 г. срещу него е заведена преписка за разбитите стъкла на административната сграда на автогарата в Габрово.

За последното си нарушение през март миналата година, Шенков е признат за виновен, че противозаконно унищожил входни врати и механизъм за автоматично затваряне на врата и повредил преграда от тръбна конструкция за допуск на граждани, с което на Община Габрово са причинени щети в размер на общо 2 342,80 лв.

Людмил Шенков е осъден да заплати на Община Габрово обезщетение за имуществени вреди в размер тази сума, заедно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата.

 

Мариана ДИМИТРОВА

Временно изпълняващият длъжността директор на Природен парк "Българка" е подкрепял решенията на ГЕРБ в Севлиево в качеството си на общински съветник  в местния парламент там, заяви депутатът от БСП Йордан Стойков.

Той изказа своето становище по въпроса как ще коментира назначаването на Али Алиев и последвалите от това протести на природозащитни организации:

"Познавам добре г-н Алиев. Той е от общински съветник от Севлиево и председател на местната структура на ДПС. Али Алиев е един от коректните партньори на ГЕРБ в Община Севлиево. Направих си труда да проверя – 99 % от гласуванията си в Общинския съвет той е подкрепял становищата на ГЕРБ. Освен това той е председател на постоянна комисия в ОбС – Севлиево, избран благодарение подкрепата на партия ГЕРБ. Така че БСП няма отношение към назначаването му за временно изпълняващ длъжността директор. Колкото до законосъобразността на решението за назначаването му на тази длъжност, в закона за администрацията е записано, че при действаща фирма с предмет на дейност, аналогична на държавната дейност, не може да бъде назначавано едно лице за държавен служител. Според мен решението е спешно провеждане на конкурс, до който обаче да бъдат допуснати неправителствените организации и широки граждански структури, за да могат да проследят законосъобразността на проведения конкурс за управител на парк "Българка". Скорошното провеждане на конкурс ще предотврати по-нататъшните спекулации относно назначаването на г-н Алиев за временно изпълняващ длъжността директор на парка", каза Йордан Стойков.

Още...

 "Да назначиш човек, уличен в злоупотреби в дърводобива за директор на природен парк е, като да пуснеш вълк да пази кошарата", коментира депутатът Томислав Дончев

 

Женина ДЕНЧЕВА

Скандалът с назначаването на севлиевския ДПС лидер Али Алиев за заместващ директор на природен парк Българка - Габрово продължава вече седмица. Не само заради моралната страна на проблема - той е назначен на мястото на титуляра Мая Радева, която е в болнични след катастрофа, но и заради факта, че Алиев има своя фирма за дърводобив и транспортен бизнес. Третият смущаващ факт е, че изведнъж БСП и ДПС заговориха за директорски конкурс в парка, независимо, че Радева е на този пост след спечелен конкурс и е сред основателите на парка, а оценката за дейността му е много добра.

Едва ли някой се съмнява кой ще спечели новия конкурс?! Дори следващият шеф на парка да не е точно Алиев, заради скандалните разкрития около личността му в почти всички национални и местни медии, то пак ще е от ДПС, твърдят осведомени. Според еколозите от “За да остане природа в България” от два месеца се говорело, че Алиев ще е новият директор. Хапката е твърде апетитна. Освен необятните гори на парк Българка, там се  изпълняват и три европроекта за над 10 млн. лв.

Те припомнят, че по подобен начин  бе уволнен директорът на национален парк Централен балкан и  наскоро бе назначен лидерът на ДПС в Габрово Христо Башев. Неотдавна бе отстранен шефа на парк Сините камъни в Сливен и назначена Фатме Мустафова. Сменени бяха и директорите на парковете Странджа, Шуменско плато и Рилски манастир, както и на националните Рила и Пирин.

Проверка в Търговския регистър сочи, че временният шеф на парк Българка  е собственик на ЕТ “Бара Али Алиев”. Фирмата се занимава с дърводобив и транспортен бизнес. Тя е включена в списъка на длъжниците с неуредени публични задължения в размер на 32 851 лв. От 2001 до 2008 г. Алиев е бил зам.-директор на Държавно горско стопанство - Севлиево, но е бил отстранен заради съмнения за незаконна сеч. С негов автомобил е превозвана незаконно придобита дървесина. По случая е водено и дело срещу Алиев, но не е осъден.

 Освен лидер на ДПС, Али Алиев е общински съветник, той бе четвърти и в листата на изборите през 2013 г. Преди последните местни избори се появи сведение, че Алиев е бил е агент, секретен сътрудник на Държавна сигурност, с псевдонима Виктор.

Още...

Николай Григоров: Като габровец искам моят кмет да бъде достоен човек, а не доносник, който ходи в Брюксел да “топи” държавата, защото не е минало на неговата

 

От всичките 28 областни градове, Габрово, Пловдив и Благоевград, където управлява ГЕРБ не са получили нито от лев по инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, одобрена от правителството. Общините получават 289 млн. лв., като най-облагодетелствани са средни и малки общини.

За Габровска област са одобрени едва 5 проекта. 381 079 лв. се отпускат за основен ремонт на част от улична мрежа на Трявна; център за рехабилитация и интегриране на хора с увреждания чрез физическа култура и спорт Дряново – 754 317 лв.; ремонт на улици "Люляк", "Шипка" и "Синчец" в с. Градница - 50 000 лв.; ремонт на улици "Хр. Иванов" и "Крайбрежна" в с. П. Славейков - 50 000 лв.; ремонт на улица "9 септември" в с. Ряховците - 50 000 лв.

Ситуацията коментира народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев:

"Отделни общини вземат по 5, 6, 7 и повече милиона, села получават милиони за улици, тротоари и чистене на дерета (любима дисциплина още от времето на тройната коалиция), а за цялата Габровска област отпусканите пари са милион и 400 хил. Сигурно и другите области имат нужди, но защо нуждите на Габровско се подценяват?

 Колкото до Община Габрово, това си е наказателно мероприятие, т.е. габровци да си опичат акъла, какви ги вършат особено по избори….Тъжно, нагло и недалновидно в крайна сметка. Ефектът ще е обратен. Първо, аз тази работа няма да я оставя така.  Имаме показателен случай - два града с еднакви проекти с европейско финансиране - на Враца държавата помага за асфалтиране на улиците с 7 млн. лв., а Габрово, което на всичкото отгоре е значително по- напред в реализацията на проекта за водния цикъл, трябва да направи същото със собствени средства.  Сигурен съм, че колегите от Европейската комисия ще се заинтересуват от това. Поздравявам Севлиево, Дряново и Трявна за одобрените проекти. Радвам се, че пари влизат в нашата област, макар че сравнено с отпуснатите на други места, това са трохи.

Още...

Община Габрово няма да получи нито стотинка от 500-те млн. лв. по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Одобрени са 4 проекта на останалите три общини от областта на обща стойност 4.8 млн. лв., един процент от общата сума, отредена за инвестиционния растеж на общините. Кметът на Габрово Таня Христова /ГЕРБ/ обясни, че всички представени от града проекти не са идейни, а имат техническа готовност. "И няма причини и критерии, по които те да не бъдат одобрени, освен че са подадени от община Габрово", коментира тя. И даде пример с Враца, която получава над 7 млн. лв. за асфалтиране на улиците след подмяна на водопроводната мрежа, а Габрово, който също реализира воден проект - нито стотинка. "Този случай ще представя като лоша практика в ЕС. Няма да се посвеня да използвам високата трибуна на комисиите, в които участвам в Комитета на регионите. Мисля, че Европа трябва да знае какво се случва в България и в частност в един град, който се бори наистина да намери своето достойно място на картата на Европа", допълни тя. Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев коментира, че разпределението на средствата от фонда е подигравка. Правителството наказва Габрово заради резултатите от последните избори /ГЕРБ убедително спечели там/. Ще информирам ЕК за това неравнопоставено третиране, закани се той. От ГЕРБ - Габрово поискаха оставката на областния управител Николай Григоров /БСП/, който не е защитил проектите на Габрово пред междуведомствената комисия. "Работата на опозицията е да ми иска оставката, моя работа е да не я давам", коментира той. И обеща по други програми да търси пари за региона.

 Женина ДЕНЧЕВА

 

.- Ще има ли през 2014 г. други, освен евроизборите?

- Извънредни парламентарни избори тази година не трябва да има, защото тези, които ще дойдат на власт трябва да имат време да се подготвят. Трябва да се подготвят и избирателите, да си привлекат такова правителство, каквото желаят. Ако сега предизвикаме избори, те пак ще бъдат белязани от гнева, недоволството и агресията. Така е било през целия преход, винаги избирахме политическа сила, не защото я харесваме много, а за да накажем предишната. А когато се фокусираш да наказваш някой друг, ти привличаш наказание за себе си. Затова сме недоволни и гневни на целия преход.

Лично аз не одобрявам сегашните протести. Ако протестиращите свалят властта по насилствен начин, ще стане по-зле за страната. Ако някой манипулира напрежението на протестите, то ескалира, има сблъсъци между различни групи, кръв, ще се стигне до смяна на правителството. Така както стана през 2013 година. Ако вървим по този път, дори правителството да се смени сега, то следващото няма да бъде задълго. Защото то пак ще бъде правителство, родено от агресия. Така както се роди сегашното правителство. Следващото ще изкара по малко и от това.

- Не виждам какво толкова може да се промени за година или две и не вярвам всички да станем дотолкова мъдри и добри, че да си изберем правилното правителство?

-  Вярвам, че ще се появи маса от хора, които мислят по различен начин и ще вземат властта с позитивни средства. Когато тази маса хора се увеличи, тогава ще настъпи качествена промяна в държавата. Има индикации, че тази маса хора нараства в момента. Недоволството, което цари сега в обществото, прочиства политическата система. Хората искат вече чисти хора, светли хора, тези които вдъхновяват другите да работят, а не само да ги управляват. Затова пак казвам, че не е подходящо тази година да има избори. По-добре е хората да се приберат от улицата, вече променени, трансформирани, осъзнали, че едно ново правителство трябва да бъде рожба на едни хармонични взаимоотношения.

- Значи това правителство ще си изкара мандата?

Още...

 Музей на индустрията, обновени експозиции и модерна инфраструктура са част от придобивките, с които ще посрещнем новия туристически сезон напролет. До месец ще бъдат открити новите обекти от мащабния проект на Община Габрово, в който са включени едни от най-атрактивните и популярни места на културно-историческото наследство в региона. Възстановка на събитие от народния календар, тематична конференция и организирани посещения са сред планираните официални инициативи, информира Миглена Въгленова, експерт „Публичност и визуализация“ в Общината.

Интегрираният проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура в община Габрово включва общо десет обекта. Финансирането е на обща стойност 6 195 596 лева по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. 

"Стойността за обновяването на 10-те обекта е над 6 млн. лв., включително и музея. Подчертавам още веднъж това", уточнява зам. кметът Климент Кунев, който пряко отговаря за реализирането на проекта, по повод недоброжелателни коментари, че са пръснати 6 млн. лв., за да се покаже замиращата индустрия на Габрово в новия музей.      

Най -голямата изненада за туристи и габровци ще е Интерактивният музей на индустрията, първи по рода си на Балканите. Той се помещава в изцяло реконструираната сграда на бившия исторически музей. В него са включени над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през епохите на индустриализацията, социализма и съвремието. Отбелязан е приносът на местните индустриалци и видовете промишленост, прочули града. В подземния етаж е оборудван малък, но модерен киносалон, където туристите могат да разгледат Габрово и околностите от птичи поглед в десетминутен триизмерен филм.

Новият музей е напълно готов, експозициите са подредени, обучени са петима млади хора по специалностите  „Екскурзовод” и „Аниматор в туризма”, които ще работят в музея на индустрията. За да отвори официално врати той, се чака само съгласувателно решение от Министерството на културата, допълни Кунев.

Още...

 1 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News