Новините от Габрово и региона
 1 2 
 "И преди години работите ни вървяха добре, но истинският пробив дойде след купуване и инсталиране на CAD/CAM софтуер на фирмата DELCAM. Работим с професионалните версии на Power ShapePro, PowerMILL, както и със SoldWorks Professional", обяснява зам. управителят на габровската фирма Алфрида Пеев- ЕООД. Велин Пеев. "Така успяхме да постигнем максимална ефективност и бързина в производствения процес на инструментална екипировка. Най-важното е, че се съкрати времето за разработка на 3D моделите, за конструиране на инструментите, за изготвяне на техническа документация, за машинна обработка и за други спомагателни процеси при работа. В резултат на всичко това увеличихме производителността, ефективността, сложността на изделията и бързината на изработката им. Съответно съкращаването на времето за реализиране на изделията, а това доведе до по-голяма производителност, ефективност, повече приходи", допълва той.Още...
 Днес, 1 юли, от 9 часа в зала "Възраждане" в Габрово започва изнесена проява на комисия по образование, младеж, култура и научни изследвания на Комитета на регионите на Европейския съюз. Темата на форума е "Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионална конкурентоспособност и привлекателност". Целта на събитието е създаването на платформа за открито обсъждане на предизвикателствата в процеса на интегриране на културния и творческия сектори в регионалните и местните стратегии за развитие, както и конкретизиране на възможностите за финансиране със средства от Европейския съюз. Събитието ще бъде открито от кмета на Община Габрово Таня Христова и министъра на културата Петър Стоянович.Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

Тежък пленум предстои тази вечер на БСП, където ще се обсъдят изборните резултати от евровота и ще се начертаят стратегии за предсрочните парламентарни избори. "Защото изборните ни резултати са, меко казано, тревожни. ще търсим причините и пътищата за подобряването им. Досега никоя от партийните организации не е  искал оставки. Макар че веднага след изборите цялото Изпълнително бюро искаше колективно да си подаде оставката. Тя не се прие", казва Кристина Сидорова, лидер на БСП в Габрово.

Нейната лична позиция за голямата загуба от ГЕРБ е:" В Габрово имаше силно изразен мажоритарен вот за водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев. Нека не забравяме, че той е габровец. А Габрово си уважава хората. Освен това, въпреки усилията на народният представител Йордан Стойков и областния управител Николай Григоров нещата, които правителството направи за Габрово, не се усетиха, така както в други области. Има неща, които не се харесаха на габровци. Става дума за малкото средства от фонда "Региони в растеж", финансовите корекции на европроектите. Политическите назначения в града, особено това в природен парк "Българка", последвалите скандали, също оказа негативно влияние. Затова мисля, че в Габрово имаше наказателен вот срещу политиката на правителството.

Освен това БСП в Габрово не е в кондиция. Да не се правим, че не го виждаме, нашите послания не стигат до хората, не можем да докажем, че сме добрата алтернатива.

Не успяхме да мобилизираме нашите хора, които за пореден път показаха, че европейските избори са далеч от тях, от техния живот, от техните проблеми. Мисля, че за парламентарните избори, те ще се мобилизират, както винаги досега. Още повече, правителството направи в национален мащаб доста положителни неща през годината си на управление. На последния парламентарен вот имаме над 7000 гласа, надявам се това да се повтори.

Затова не съпоставям двата вида избори. Надявам се, до предстоящите избори БСП в Габрово да бъде малко по-стабилна и излъчваща сила".

Още...

  

Женина ДЕНЧЕВА

Парите за изпълнение на двата големи европейски проекти - по водния цикъл и депото за твърди битови отпадъци свършват в края на юни. Прекратено е възстановяване на изразходения ресурс от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Европа ни наказва със спиране на парите по проектите. По депото с наличните средства може да се работи още месец и половина. Това е агония, която трябва да спре, изрази тревогата си кметът Таня Христова.

"В Габрово продължаваме да работим и по двата големи проекта с ясното съзнание, че в момента, в който се изчерпи финансовия ресурс, ще трябва да пристъпим към спиране на изпълнението на строителните договори. Правим всичко възможно да приключим безпроблемно с договорите за поставяне на новата ВиК мрежа, тъй като те са в своята финална фаза. Всички  строителни фирми проявяват ангажираност и продължават работят, включително и асфалтират", допълни тя.

Докога ще продължи това, обаче кметът не може да каже. "Единственото, което мога да обещая, че ще направя всичко възможно да се възстанови нормалният ритъм на европроектите. В противен случай, цената ще бъде много по-голяма. Ако спрем договорите, всички фирми ще започнат да искат обезщетение за пропуснати ползи. Засега няма проблеми с изграждането на кръговото до Консултативна поликлиника, париите са осигурени", обясни тя.

 Ако държавата в лицето на финансовия министър не предприеме адекватни действия, за да продължат европроектите в общините, повечето от тях ще пристъпят към прекратяване на договорите за безвъзмездна помощ по тях. Това означава недоизградени пречиствателни станции, депа за битови отпадъци, стотици километри разкопани улици в цялата страна, се казва в декларацията на част от кметовете на ГЕРБ, включително и на кмета на Габрово.

Тя обясни, че миналата седмица е получено съобщение, че възстановявяне на средствата за вече извършените строителни дейности ще бъдат възстановени от държавния бюджет до края на следващия месец. Но това не успокоява Общината, защото не е скрепено с акт на Министерския съвет или изявление на министъра на финансите или премиера.

Още...

 

 

Мариана ДИМИТРОВА

Парите са необходими за съфинансиране на интегрирания проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда

Община Габрово ще кандидатства за дългосрочен инвестиционен кредит в размер на 1 400 000 лева от Фонда за органите за местно самоуправление в България – ФЛАГ. Парите са необходими за собствения принос на Общината за реализирането на интегрирания проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на Габрово. Зелена светлина за това дадоха общинските съветници на заседанието, проведено преди дни.

Припомняме, че проектът е с продължителност 24 месеца и обхваща четири обекта плюс още един допълнителен – реконструкция на кръстовището на Консултативна поликлиника, реконструкция на ул. „Софроний Врачански”, благоустрояване на Шести участък, благоустрояване на парк „Маркотея”. Допълнителният обект е благоустрояване на зелена площ по ул. „Брянска”, която е непосредствено продължение на реконструкцията на кръстовището на Консултативна поликлиника. В момента се изпълняват строителни дейности по реконструкцията на ул. „Софроний Врачански”, по благоустрояването на Шести участък, реконструкцията на кръстовището на Консултативна поликлиника и благоустрояване на зелените площи по ул. „Брянска”. Очаква се през юли да стартират и дейностите по благоустрояването на парк „Маркотея”.

В момента кръстовището на Консултативна се преобразува в кръстовище с кръгово движение, като спрямо пътното платно се повдига централният остров, а целта е по-добрата организация на движение.

Вече видна за габровци е и реконструкцията на ул. „Софроний Врачански”, която до скоро се използваше за паркиране и проходимостта й бе почти невъзможна. Сега тя се превръща в крайречна пешеходна алея, оформят се паркоместа, изгражда се и детска площадка.

В напреднал етап са и дейностите по благоустрояването на старинната част от града - Шести участък. Там дейностите включват пресъздаване на физическата среда на възрожденските улици, демонтиране и връщане на Априловата чешма на автентичното й място, реставриране на чешмата Гунин кладенец, пресъздаване на старинно улично осветление, благоустрояване и озеленяване, създаване на удобства за отдих на пешеходци, изграждане на зона за игра в близост до Дечковата къща и др.

Още...

 Обстановката на територията на община Габрово след обилните валежи е нормална. Няма пострадали хора. Валежите през последното денонощие нанесоха щети на пътната инфраструктурата, съобщават от Община Габрово.

Аварийните екипи на Община Габрово продължават разчистването от наноси на настилките в селата Гъбене, Новаковци, Стойчевци, Колишвци. В село Армените е пропаднала подпорна стена, която предстои бъде възстановена. В село Гъбене има нарушена пътна и тротоарна настилка.

През почивните дни аварийно-възстановителните работи ще продължат, както и дейностите по възстановяване на проводимостта на деретата в селата Гъбене и Новаковци, които излязоха от леглата си след валежите.

Нивото на реките Янтра, Синкевица, Паничарка и Овчарка е в рамките на нормалното. Нивото на язовир „Христо Смирненски“ продължава да се понижава. Количеството на падналите валежи през днешния ден е само 3,6 литра на кв.м. Под наблюдение остават всички 11 хидротехнически съоръжения на територията на община Габрово, както и активните свлачищни райони.

Поради паднала скална маса върху железния път, вследствие на обилните валежи през вчерашния ден, не се осъществява движение на влакове в участъка между гарите Царева ливада и Габрово. За пътниците от отменените влакове е осигурен превоз с автобуси между двете гари по разписанието на влаковете.

 Заради огромните щети, нанесени от пороя вчера движението през проходът Хаинбоаз е преустановен и е пренасочено през прохода Шипка. Около 200 м от асфалтовото покритие на пътя през Прохода на  през публиката са изровени и натрошени. По направление юг-север движението се осъществява през Котелския проход.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

 

- Имайки предвид политическите игри, увъртания, номера на управляващите, все повече хора се питат ще има ли все пак предсрочни избори?

 

- Ще има. Не, че всички ги искат, но просто друг изход от ситуацията няма. Без промяна на формулата на управление, без воля, без експертиза България ще продължи да вегетира, а не да се развива. А и колкото и да е трудна раздялата с властта, тук вероятно имаме и облекчение. Защото, очевидно е, че в няколко сектора (енергетика, здравеопазване, европейски фондове), катастрофата е пълна и никой не знае вече какво да прави.

 

- БСП много трудно ще сдаде властта, очаквате ли нови изненади от Сергей Станишев?

 

- Партията минава в режим на оцеляване, а лидерът в режим на трудоустрояване, дали тези режими някъде се пресичат…не знам. А иначе, г-н Станишев не престава да ни изненадва. Като правило неприятно.

 

- Какви са вариантите за срещата на политическите сили при президента във вторник?

 

- Няма много варианти. Изборите вероятно ще бъдат ранната есен и то не защото на някоя политическа сила, така и е удобно, а защото така е най- удобно за хората. През лятото едни са по плажовете, други са на полето…опита да ги накараш да гласуват (и то евентуално задължително?!) си е цинизъм и провокация към гражданското търпение.  Другото по което трябва да се намери минимума съгласие е служебното правителство. Вярно е, че това е правомощие на Президента, но  е добре около служебния кабинет да няма драматични политически спорове. И без това ситуацията е нажежена. Добре е да се обсъдят 1- 2 неща, които настоящото правителство обезателно трябва да направи в малкото останало му време. На първо място да се изясни, какви щети заплашват България във връзка със „засекретения“ хаос с „Южен поток“ и какво може да се стори за да се излезе от тази ситуация. След това, а може би преди това, необходими са спешни мерки за възстановяване на плащанията по „Околна среда“.

 Още...

 

Женина ДЕНЧЕВА

- Защо, според вас, се стигна до политическата криза? Правителството така се бе окопало, май се канеше да изкара цял мандат, съюзът между ДПС и БСП изглеждаше непоклатим. Резултатите от евроизборите ли са причина или нещо друго?

·                                 - Резултатът от евроизборите беше използван за повод да се даде началото на края на това управление. Причините според мен са по-дълбоки, свързани с кризата в Украйна, построяването на Южен поток, геополитическата битка, в която по принуда участваме. В момента България е една от фронтовите държави и нашата евроатлантическа ориентация беше поставена под въпрос.

- Как си обяснявате реакцията на ДПС след евроизборите, разривът с БСП?

·                                 - Колкото и да съм критичен към ДПС, трябва да кажа, че когато възникнат подобни въпроси, тази партия отговаря непоколебимо в полза на Европа. Вероятно кафето в Кърджали е планирано и подготвено далеч на Запад, но то вече дава резултат. Разделителната линия някак се промени за една година, БСП и ДПС се оказаха от различните й страни. В този смисъл, политическата криза в страната ни е неизбежна. Прегрупирането е голямо, оставката на правителството е въпрос на време, сметки и технология.

- Оценката ви за поведението на Сергей Станишев - от нощта на евроизборите досега?

- БСП и председателят й Станишев са в паника, защото виждат, че позицията им на безусловна подкрепа на Русия не среща желания прием сред българските избиратели. Нещо повече, изолацията, в която влиза БСП се вижда от мнозина. Това означава отдалечаване от властта, невъзможност да се прокарва политиката на Москва, липса на комисионни, влияние, загуба на сила. Вероятно Станишев ще бъде жертван в битката за Народно събрание, където ще обере за последен път негативите от загубата, и едва тогава ще бъде сменен. Идва момент, когато е възможно БСП да се раздели на социалдемократи и комунисти, като от две такива партии, нашия политически живот отдавна има нужда.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

Макар, че не влиза в преките му задължения, областният управител Николай Григоров огласи част от констатациите на извършения в природен парк Българка одит. Целта му е по-голяма прозрачност, за да бъдат информирани гражданите за извършените нередности, коментира той.

Одитът обхваща периода  от началото на 2008 до края на  2013 година. Обобщено, според одиторите има нарушения при финансовото управление на европейски проекти, има не съответствия със законите, с правилата и процедурите на Министерството на околната среда и водите. Има нарушения при сключване на договорите и някои обществени поръчки, имало йерархическа зависимост при назначаване на хора по проектите, иначе казано участвали роднини, членове на един и същи семейства и т.н.  Най-често нарушенията били при изготвяне плана за управление на парка.

Според Григоров има опасност при това положение част от европейските средства да не бъдат възстановени, или още по-лошо - изплатени от бюджета, който ще бъде ощетен. Но той не се ангажира с конкретни цифри за нанесени щети, не употреби и думата злоупотреби на бившето ръководство.

Друг е въпросът, че всички европроекти и процедурите по тях са контролирани и проверявани от управляващия орган на оперативната програма - МОСВ. Защо от там не са забелязали нередностите, на този въпрос г-н Григоров не отговори.

Той за пореден път коментира, че парк Българка се е управлявал непрозрачно, през последните години. Затова е доволен, че е обявен конкурс за нов директор в началото на август. Нещо, за което той винаги е настоявал.

 

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News