Новините от Габрово и региона
 1 2 

Женина ДЕНЧЕВА

- Надделява мнението, че тази предизборна кампания бе твърде вяла, кротка, безинтересна, да не казвам скучна?

- Определено предизборните кампании са доста по-кротки вече. Мисля, че минахме периода на компроматите, оплювките, черния пиар. Сега нещата са по-умерени. Все повече партии и политици го осъзнават. Разбраха, че хората, избирателите нямат потребност от това. А и ситуацията сега е различна. Как да надъхваш озлобление  срещу опонентите, като виждаш какво става по южната ни граница. Едни хора бягат от трагедията, загубили близките си, домовете, имуществото си...

Предстои период, когато предизборните кампании ще бъдат позитивно, приятно, дори вдъхновяващо време, когато всички политици от различни партии, с различни идеи тръгнат сред хората и си говорят, обсъждат как могат по-добре да се случат нещата, какво още може да се направи за града, за населеното място. Аз съм убеден, че ако не следващата, поне по-следващата кампания ще бъде такава.

- А възможно ли е да има някаква предопределеност, предполага се кой ще спечели, особено в Габрово, и другите партии, особено по-малките, се включват без да влагат голям ресурс, без да участват в дебати, ей така, да се знае, че ги има?

- Може и да има нещо такова, но на мен много ми се иска да не е така. Защото няма да има нови идеи, нови дискусии, нови предизвикателства. Някои смятат, че кампанията бе вяла, защото липсва интригата, липсва черния пиар, жълтата журналистика. Не е така. Но има нещо друго, питаме се защо е безинтересно? Защото не сме се научили да го направим интересно, но и позитивно. Знаем как да го направим негативно, но това вече не върви. А като се изправим един срещу друг, обикновено обсъждаме какво някой не е направил.

Ако в града имаше телевизия, с положителност щеше да има предизборни дебати. Въпреки това трябваше да се организира дебат, дори ако трябва и на площада. Като инициатор е не политическа сила, а обществото чрез някоя неправителствена организация. Дебат не означава да убеждаваш другите в своята правота и да омаловажаваш идеите на другите. А всички кандидати да изложат своите виждания за продължаващото развитие на Габрово. И хората да си изберат някой от тях. Защото кметът е важен, той е човек на властта, най-високият пост в местната власт.

- Щеше да е любопитно, ако петте дами, които се надпреварваха за кметския пост, се бяха срещнали и дебатирали. Само фактът, че вече толкова представителки на нежния пол в Габрово се включиха в кампанията, е впечатляващ. Случва се за пръв път в Габрово!

- Действително щеше да е интересно, можеше да се чуят различни гледни точки, да излязат различни  провокативни теми, които да помогнат на кандидатите да доразвият идеите си за просперитета на Габрово. Макар да съм скептичен за смисъла на такъв дебат, виждайки поведението на повечето претенденти, и от двата пола, от които не чух нищо позитивно. Все за проблеми говориха един месец, но решение не даваха. Опитваха се само да омаловажат направеното досега. Не виждам защо е толкова страшно да се изправиш и да кажеш: Този човек е управлявал града досега, той е направил това, и това, и това. Предлагам аз да надградя направеното, затова оттук нататък трябва да се направи това, и това, и това. Защо нас, българите, ни е страх да признаем, ако някой е успял в нещо. Ако пък се появи някой по-добър, който да го продължи, дай му шанс да го направи. В името на дадена кауза! Но егото ни е много голямо!

Аз също cъм за участието на жените в управлението. Светът е толкова взривоопасен, че ако не бяха жените, досега Третата световна не да е започнала, а да е свършила! Балансът се дължи предимно на жените, които все повече навлизат във властта.

 - Преди време вие прогнозирахте, че ще настъпи положителна промяна в политиците, те ще станат носители на позитивното, съзидателното, ще бъдат истински лидери, които ще водят към по-добро хората. Дали не настъпва това време?

- Мисля, че сега сме в преходен период, когато това ще се случи. Политиците, които са носители на стария модел политика излязоха от живота ни. Навлизат нови лица, нов тип политици. Не всички от тях намират верния път, не всички улучват верния тон, не всички успяват по разбираем начин за обяснят собствените си идеи, но преходът е започнал. Новите политици имат позитивно отношение към нещата, подходът им е различен. Добър пример в това отношение е евродепутатът Андрей Новаков, който е в Брюксел на мястото на Томислав Дончев и отговоря за нашия регион. Той не е от Габрово, но много често е тук, хората започват да го опознават. Когато е в Брюксел, той непрекъснато ни изпраща информация какво се случва там, а темите ни на разговор при среща  са какво е направил, какви нови идеи има. Той е най-младият член на Европарламента. Все повече такива млади хора проявяват желание да се включат в политиката. За мен няма значение от коя партия са, дай Боже, да ги има във всички партии. Винаги ще има ляво и дясно в политиката, два различни модела на политика - на натрупване на капитал и на разпределение на капитал. Това са нормалните цикли в живота.

Това отдавна е известно. "На мъжете с високи добродетели дайте висок пост, а на тези с много постижения - пари", е казал Сайго Такамори, японски държавник (1827 - 1877). Трябва да избираме лидерите си не толкова според способностите им, а според  добродетелите им. Лидерът на първо място трябва да е добродетелен човек. Значи на този, който е с развити добродетели и на практика ги прилага в живота си, трябва да дадем висок пост. А този който има много способности, на него му трябват пари, за да развива способностите си и да има постижения.

Ако трансформираме тази японска мъдрост в нашата реалност, трябва да разграничим политиците от бизнесмените. Минава времето, когато бизнесмените стават политици, време е вече те да излязат от политиката. Защото бизнесът има способности, гони постижения, на него му трябват пари, за да го прави. А политикът е на върха, той управлява хората, той е властта, затова му трябват добродетели.

Още...

Мирослав Семов, чиято кандидатура за кмет е подкрепена от ГЕРБ, получава доверието на 41.22% от гласувалите в община Дряново и отива на балотаж на 1 ноември срещу досегашния д-р Иван Николов, чиито резултат е 29.81%. Трети резултат постига Детелина Кьосова от АБВ - 22.36%.

В Трявна също ще има балотаж. Първи е досегашният кмет Драгомир Николов, издигнат от коалиция "Възрожденска Трявна" - 21.99%. Втори е Дончо Захариев, кандидат на ГЕРБ - 19.73%.

В Севлиево ще има балотаж между досегашния кмет д-р Иван Иванов - 44.97% от ГЕРБ и Йордан Стойков от Коалиция "Избирам Севлиево" - 26.47, Ердоан Узунов, ДПС - 3.26%,  Тодор Ганчев, РБ - 3.25%, Народен съюз, Недко Златев - 12.41%.

В новосформираните общински съвети превес има ГЕРБ. В Севлиево - 11 съветника от ГЕРБ, 7 - от БСП, 4 от ДПС, Народен съюз, патриотите и местна коалиция - по двама.

В Дряново, който има най-малкият Общински съвет /13 човека/ ГЕРБ има 4 съветника, Коалиция за Дряново - 3, БСП -2, АБВ  и партия на зелените - по двама

Женина ДЕНЧЕВА

 Третият в страната, след Бургас и Стара Загора, резултат спечели ГЕРБ в Габрово със своя кандидат Таня Христова. За нея са гласували 68.18 на сто жители на областта, с 11 на сто повече, отколкото на изборите през 2011 г. /57.67 на сто/.Тя е и жената-кмет в страната с най-висок резултат на местните избори в неделя. Първата дама на България, както я нарече неин колега на пресконференция днес.

"Искам да благодаря на всички габровци! На тези, които ме подкрепиха с глас, с усмивка, с добри пожелания, с цветя, но и с критика, тревога, с въпроси. Сърдечно благодаря и на всички, които не ме подкрепиха, защото те ме провокираха за нещата, които трябва да се случат в Габрово. Без излишна скромност, заявявам, че този резултат е много добър. Това трябва да е повод за гордост на всички габровци, че нещата, които заедно правим, са правилни, макар и много трудни понякога. Вярвам, че пред Габрово има хоризонти и успехите предстоят, каза Таня Христова в първото си предизборно изявление.

"Не приемам победата като главозамайване, а като отговорност и ангажимент. Дай Боже да реализираме нещата, които ще радват габровци. Габрово се нуждае от повече публичност и информация, от повече инвестиции в самочувствието на хората. Един от елементите, който демотивира всеки от нас е когато нещо хубаво се случва близо до нас, но ние не знаем за него. И неслучайно много повече ни харесват, когато дойдат отвън, отколкото се харесваме ние тук. Общината трябва да става все по отворена и все по-мобилна", допълни тя.

На въпрос на в. Габрово ДНЕС какво означава и с какво я задължават тези 11 процента разлика в резултата й от миналите избори1 тя отговори:"Тези проценти говорят за правилността на пътя, по който сме поели заедно с габровци. Винаги съм казвала, че един кмет нищо не може да направи сам. Нещата се случват, когато има енергията, екипността, подкрепата, и разбира се, упоритостта и експертността. Защото не е достатъчно само да искаш, а и да можеш. През последните години показахме най-важното, а то е, че можем и да убедим габровци в правотата си. А това съвсем не е лесна задача. Ще продължа да изпълнявам поетите ангажименти с цялото си сърце и умения. Дай боже, да разчитам на още по-добър екип и по-мотивирана администрация. Защото работата е изключително много. Няма да е лесно, но този мандат ще бъде важен и различен за габровци. Иска ми се онзи дух, за който понякога носталгично говорим, да бъде почувстван от хората, които живеем тук. Ако сме различни в гледните си точки, но единни в желанието да развиваме Габрово можем да успеем".

Значително по-ниски са резултатите на останалите кандидати за кмет.  Кандидатът на лявата коалиция "БСП, НДСВ, ПБС,КПБ -АЛТЕРНАТИВА ЗА ГАБРОВО" Лена Енева получава доверието на 15.89%. За Пенчо Ботев от ПП АТАКА са гласували 3.94%. Светлозар Тодоров, кандидат на АБВ е с резултат 3.22%. Пепа Сомлева от Будно Габрово получава доверието на 2.48%. Татяна Няголова от НАРОДЕН СЪЮЗ - 1.76%. Анета Русинова от ДВИЖЕНИЕ ЗА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ - 0.88%.

Още...

Габрово е сред първите, които внесоха своята инвестиционна програма за финансиране на проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. /ОПРР/. В рамките на първия възможен срок пред Управляващия орган е подаден за одобрение списък с пет основни и четири резервни проектни предложения, които е предвидено да бъдат реализирани през новия програмен период.

Заложените проекти са многократно подлагани на обществено обсъждане. Те са свързани с подобряване на градската среда, образователната, социалната и културната инфраструктура, мерки за въвеждане на интегриран градски транспорт и енергийна ефективност. Съгласно изискванията, кметът на общината сформира работна група с представители на общинската и държавната администрация, неправителствения сектор, Общинския съвет, малцинствени групи, бизнес организации, граждански сдружения и други. С помощта на участниците – общо 48 лица, бяха определени приоритетните обекти, които очертават инвестиционната програма.

Намеренията на Община Габрово са през 2016 г. да стартират обектите от градската среда, в които е включено благоустрояване на парк „Колелото“ с прилежащи квартални пространства и част от центъра на града, реконструкция на кръстовището при Шиваров мост и благоустрояване на междублокови пространства – левият участък от бензиностанция OMV до моста, Източна градска улица – в частта от пресечката на ул. „Орловска“ с ул. „Дунав“. Паралелно с тези обекти ще започнат и дейностите по въвеждане на енергоспестяващи мерки в основните училища „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, както и преустройство на бившето училище „Радион Умников“, което ще се превърне в център за работа с деца.

През 2016 г. се планира да започне реализацията на проекта за интегриран градски транспорт на Габрово, който ще се изпълнява в рамките на три години. За периода 2016 – 2018 г. е заложено да бъдат изградени и рехабилитирани социални жилища за групи в неравностойно положение.

Още...

 

- Г-жо Христова, вече не е тайна, че Вие трудно се съгласихте да се кандидатирате за втори мандат, защо?

- Успяхте да ме изненадате. Наистина ли и тази тайна около мен вече е разбулена? А сега сериозно на въпроса Ви: за мен всеки, който се впуска в надпреварата за управлението на Габрово, се изправя пред изключително трудно и отговорно решение. Всичко останало би било несериозно и безотговорно.  Да си кмет не е просто възможност да смениш професията си, а припозната мисия. Между другото, с този въпрос ме карате да се замисля защо няма специалност „кмет“ в нито един университет по света. Сигурно защото и най-добрият професор не може да зададе въпросите вместо хората, които живеят в един град, както и да оцени справедливо получените отговори. А и на такъв изпит трудно можеш да препишеш без да те „хванат“. Заради това и подобно решение никога не е лесно – вчера, днес, утре.

-  Защо все пак приехте?                          

- Защото съм убедена, че идеите и решенията, които аз и екипът ми имаме, ще продължат да променят и развиват Габрово. Осъзнавам, че след динамиката на изминалите четири години и след всичко, което направихме, залогът и очакванията към нас са още по-големи. Знам, също така, че следващите години за Габрово ще са изпълнени с много предизвикателства, но и с много нови възможности. И ще си призная, че най-важното, което ми дава сила, енергия и увереност, че вървим по правилния път, е подкрепата на хората. Без нея нищо не може да се случи.

-  Какво Ви взе и какво Ви даде кметският стол?

- Знаете ли кое, според мен, е най-ценното качество за един кмет? Да обича хората. Защото иначе няма как да разбереш какво ти казват с усмивка или с критика, а понякога и с безразличие. Да имаш огромно количество енергия и да си готов да я раздаваш безрезервно. Да успяваш да разкриваш и мобилизираш най-добрите качества на хората в екипа си, за да бъдеш добър ръководител и да взимаш ефективни решения. Когато си кмет, се налага да си едновременно обединител, арбитър, дипломат и готов в голяма степен да се лишиш от личен живот.

- Кой е урокът, който няма да забравите от изминалите 4 години?

- Този, който ни даде силата на природата и ни напомни за най-важните неща.  

- Коя е най-голямата грешка, която отчитате през изминалия мандат?

- Трудно ми е да направя такава класация. Тези, които ме познават знаят, че съм изключително критична, най-вече към себе си. Със сигурност съм допуснала не малко грешки. И в личен и в обществен план. Това, за което не ми стигна времето и имам дълг, е да бъда по-често сред хората и да имам достатъчно време за семейството си.

-  Кога бяхте най-удовлетворена от работата си през мандата?

- Много са моментите, които са ми носели удовлетвореност,   както, когато преминавахме през трудности и предизвикателства, така и когато постигахме успехи и резултати за Габрово. Давам си сметка, че сигурно съм спестила и доста от заслужените добри думи, които дължа на екипа си и на администрацията. Използвам възможността искрено да им благодаря за ангажираността, всеотдайността и подкрепата. И за тях, темпото през тези години беше доста високо. А без тях, нищо нямаше да стане реалност. С риск да пропусна много от нещата, които ми носят удовлетворение и вярвам не само на мен, ще спомена добрата финансова стабилност, която в тези трудни години успявахме да осигурим, газификацията в нашия град, усилията ни да спасим от критично състояние транспортното ни дружество и да успеем да закупим екологични автобуси, да започнем реформа в дейностите по благоустрояване и да се ангажираме с обновяване на механизацията и подобряване на качеството на услугите, да създадем звено за поддръжка и развитие на зелената система в Габрово, да подобрим условията в почти всички училища, детски градини и ясли, да подобрим качеството на градската среда и да реализираме едни от най-трудните проекти за подобряване на ВиК системата на града, да изградим ново депо за битови отпадъци на мястото на старото сметище, да открием Туристически информационен център в Габрово, да подкрепим местните културни инициативи чрез значително увеличаване на ресурса на Програма „Култура“, да създадем Интерактивния музей на индустрията, да подкрепим двойките с репродуктивни проблеми, и много други.

Още...

Днес стартира шестото издание на „Смешен филм фест“. Той ще продължи до 19 октомври.

Кулинарната тема е силно застъпена, затова и програмата тази година изглежда като добре балансирано меню – за всеки вкус и възраст.  Вместо обичайните до сега 7 дни, имаме ден повече, сервиран като предястие. 31 са филмовите заглавия, разпределени във фокуси: „Кино и кухня“, „Испанско и латиноамериканско кино“, „100 години българско кино“, „Световен екран“, „Златни комедии“, „Детско кино“.

11 са продукциите, включени в конкурсната програма, а носителя на приза Най-смешен филм на Габрово, ще определи тричленно жури в състав: председател проф. Николай Лазаров, оператор, преподавател в НАТФИЗ (габровската следа във фестивала), членове: доц. Юлия Кънчева, режисьор, преподавател в Нов български университет и Иван Попйорданов,   дългогодишен директор на СИФ "Бояна", на БНТ, член на финансовата комисия на НФЦ.                                                                                             

Публиката също ще има възможност да избере своя фаворит, като гласува с анкетна карата в зала „Възраждане“ или на сайта на „Смешен филм фест“.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

24 машини, ремонтирани, излъскани и подредени в двора на общинското предприятие "Благоустрояване", само чакат първия сняг. Техните стопани, разбира се, предпочитат той да не е скоро, макар че подготовката е на ниво. Техниката е минала е технически преглед, осигурени са и нужните материали против обледяване.

"Общината тази година закупи още два песъкари за големите ни камиони. Един от тях е оборудван и с резервоари за течност против обледяване.

 От миналата се използва такава течност, която се оказва много ефикасна. Доста е скъпа, затова по обясними причини, ще ползва по централните улици. Но досега тя се размесваше ръчно със солта. Сега вече това ще става автоматизирано и бързо. Купени са 900 т сол. Категорично тази зима няма да се използва пясък, защото трудно се почиства след сезона. 6 малки тракторчета ще почистват тротоари, трудно достъпни улици", обяснява Хилда Цвъркалева, директор на общинско предприятие "Благоустрояване".  

И отсега призовава габровци да не паркират автомобилите си по улиците, особено като падне снегът, защото те пречат на снегопочистващата техника.

300 - 400 хил. лв. е бюджетът за зимното поддържане, разбира се, зависи от характера на зимата. Надеждата е само да няма сняг, докато по дърветата има листа, защото той се задържа там, става  тежък, чупи клоните и пораженията са по-големи. Както миналата година на 25 октомври, когато в града бе обявено бедствено положение, предимно заради липсата на ток.

Предстои среща с шофьорите, които миналата година са били наети за зимна поддръжка на града. Те са се справили перфектно с работата си, затова желанието на ръководството на "Благоустрояване" е и сега да сключат договори с тях.

Още...

Женина ДЕНЧЕВА

Досега община Габрово е имала три кметове и съответно кметски наместници в останалите, сега за пръв път ще се проведат избори в 11 села. Причината е, че на местните избори на 25 октомври за първи път селата с население повече от 100 души ще могат да избират свои собствени кметове. Тази промяна бе включена в Изборния кодекс "Манолова".

Може би първоначално хората от малките населени места са се зарадвали, че ще си имат свой кмет. Но все повече проблеми в това отношение излизат на бял свят. Най-големият е определяне на населените места, в които трябва да се проведе вот. Заради досегашното законодателство някои от населените места, макар и отделни едни от друго, са обособявани в едно кметство. За да се изпълни Изборния кодекс, сега селата трябва да бъдат раздробени, а половината им жители няма да имат право на глас за кметът, който ще ги управлява. Ще могат да гласуват само за общински съветници и кмет на голямата община, към която принадлежат, припомнят от mediapool.

Такава е ситуацията в селата Драгановци и Драгиевци, които до момента са били обособени в едно кметство с кметски наместник. Заради изискванията на избирателния кодекс обаче се оказва, че към момента село Драгановци ще избира собствен кмет, тъй като по адресна регистрация надхвърля 100 души. Но същевременно  хората от Драгиевци няма как да гласуват за него, въпреки че на практика функционират като едно кметство. Те ще трябва да гласуват само за кмет на Габрово и за общински съвет в града. Като утешение, за да упражняват правото си на глас хората от Драгиевци ще имат собствена секция, но на територията на съседното село - Драгановци. Едва ли те ще са много мотивирани да дадат вота си, от една страна  няма да могат да дадат гласа си за този, който желаят за кмет, от друга ще трябва да пътуват до съседното село, за да упражнят вота си.

По същата причина жителите на Гарвани и за Николчевци няма да гласуват за кмет на Гиргини. А хората от Янковци няма да могат да гласуват за кмет на Поповци, а Ясени - за кмет на Жълтеш.

Още...

Женина ДЕНЧЕВА

"С внедряването на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина ще спрем незаконната сеч и контрабандата. Така  ще се спести милиони левове на държавата", каза министър-председателят Бойко Борисов в Габрово. Заедно с  министърът на земеделието и храните Десислава Танева и заместник-министър Георги Костов, той участва в презентация на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина и на системата за отчитане на отстреляния дивеч в реално време, която е въведена Северноцентрално държавно горско предприятие - Габрово

Преди транспортирането на строителна дървесина, върху нея  се поставя пластина. Посредством електронно мобилно устройство, свързано чрез общ софтуер, информацията ще постъпва в сървърите  на Изпълнителна агенция по горите и на съответното предприятие и ще е видима на техните сайтове. Така в реално време може да се проследи транспортирането на дървесината от мястото на отсичане до влизането й в склада или предприятието за преработка. Проверяващите с таблети могат да проследят законността на дървесината и веднага да санкционират нарушителите.

,,Десетилетия наред се говори как се краде дървесина, как безразборно се сече гората, как фирми на тази или онази партия, на този или онзи олигарх, секат гората. За радост колегите в Министерство на земеделието положиха огромни усилия с това, което направиха. От днес системата работи в това предприятие, а от първи декември ще е задължително за всички горски предприятия. Благодарение на системата всеки гражданин, виждайки камион, превозващ дървесина, ще може да провери в системата номера и при нередност да сигнализира на телефон 112, на първия срещнат патрул или в медиите. Системата ще е изключително полезна както на неправителствените организации, така и на гражданския сектор", коментира Борисов.

Той съобщи още, че се очаква се до края на годината системата да бъде внедрена във всички държавни горски предприятия в страната, а от следващата година да стане задължителна за всички собственици и ползватели на гори. Пряк достъп до системата ще имат всички контролиращи органи - НАП, Агенция „Митници” и др.

 "Направихме невероятно много горски пътища по границата. Министерство на земеделието и храните помогна на МВР за сигурността и изнесоха работата по изграждане на безопасни горски пътища по границата. Там където преди време загинаха граничните полицаи сега имаме безопасни горски пътища, които са направени от нашите предприятия и са стойност близо 50 млн. Те заслужават адмирации и благодарности от граничарите и полицаите, които патрулират по границите”, каза още премиерът.

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News