Новините от Габрово и региона
 1 2 


Женина ДЕНЧЕВА

С чисто ново депо за твърди битови отпадъци се сдобиха габровци и тревненци.  То струва над 26 млн. лв., част от които европейски пари. Строежът на депото вече е приключил, има издаден акт 15 на 9 март, чака се само Държавна приемателна комисия, която ще разреши отваряне на новата клетка на депото за рекултивация на отпадъка, съобщи Милена Гатева, ръководител на проекта за новото депо.

Затова депонирането на сметта все още се извършва в старото депо. След като започне дейността на новото, старият участък ще зарие с пръст,  затреви и ще се сложи окончателен край на старото сметище. Буквално всеки момент очакваме съобщение за насрочване на държавната приемателна комисия, допълни Гатева.

Габровското е третото депо в страната, което стана факт, благодарение финансирането от ОП "Околна среда". По нея са предвидени 26 регионални депа в цялата страна. Това означава, че финансовият ресурс по програмата, ако не бъде оползотворен в срока до средата на 2015 година, трябва да се върне и ще има санкции за държавата. Причините за забавяне на другите общини са проблеми с обществените поръчки, обжалвания, със строителството на терен, поява на свлачища. Ние нямахме проблеми с обжалвания заради добре проведените процедури, успяхме да съвместим успоредно строителството и експлоатацията на битовите отпадъци, обясняват от Общината.

Доставено е съвременно оборудване, включително и електронна везна, която точно отчита параметрите на сметта. Изградена е и модерна сепарираща инсталация. Доставен е челен товарач, машини за производство на компост, подходящ за торене на градини, като се смилат и хомогенизират отпадъците. По протежението на цялото депо има видеонаблюдение, 24-часова охрана, в депото имат право да влизат единствено работещите там и камионите със сметта.  Изградена е и пречиствателна станция, инсталация за изгаряне на биогаз, процесът е автоматизиран и компютъризиран.

Деца от Габрово и Трявна изрисуваха стената на депото с красиви рисунки с автомобилен спрей, за да бъде то по-свежо и весело. Мона Лиза на Леонардо да Винчи – една от най-известните и репродуцирани картини, се усмихва загадъчно от бетонната стена, ограждаща габровското депо за отпадъци. Графитите и  изображенията са на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, които изрисуваха повече от 15 метра от сивата ограда.

Още...

Във връзка с изпълнение на дейности по проект за водния цикъл, без вода на 27.04.2015 г. /понеделник/ от 9:00 ч. до 18:00 ч. ще останат улиците "Марин Дамянов" и "Ясен".

Община Габрово се извинява за причиненото неудобство!

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда  2007 – 2013 г.”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерството на околната среда и водите.

 

Повече подробности на сайта на проекта: waterprojectgabrovo.eu.

 

Създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, спектакълът „Последната нощ на Апостола” ще направи своята премиера пред публиката в град Габрово на 28 април, вторник, от 19 часа. На сцената в Дома на културата "Емануил Манолов" ансамбъл „Българе” и Димитър Селенски ще покажат една различна гледна точка за величието и падението, за жертвоготовността и предателството, съизмерени с всеотдайното дело на Васил Левски.

„Причината да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му” – споделя Христо Димитров.

Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Димитров. Постановката е с продължителност час и половина. 

Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на преосмисляне на историческите факти чрез съпоставяне на народностното и личното, на доблестта и малодушието, за всеотдайността и егоизма.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

Очакват се 7 млрд. лв. да влязат в страната по оперативните програми през 2015 година.  Това е сценарий максимум. Изключително високи са числата, досега през системата не са минавали пари с подобни обеми, коментира в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев. Той взе участие в откриване на информационен офис на евродепутата Андрей Новаков, който го наследи в Европейския парламент, след избирането му за заместник министър председател.

 Пет са одобрените оперативни програми досега от седем възможни. Одобрени са "Човешки ресурси", "Транспорт и транспортна инфраструктура", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Добро управление“, остава да бъдат одобрени "Околна среда" и "Региони в растеж".

"Причината за все още неприетите две програми е, не че не сме си свършили работата, а няколко месечен дебат с Европейската комисия, с която сме на различни позиции. Преговорите вече приключиха и вярвам, както бях казал преди време, през първото полугодие на годината да бъдат открити всички програми. Така че очакваме не по-малко от милиард лв. да влязат от новия програмен период, плюс около 5 млрд.  по оперативни програми, плюс 1 млрд. по програма за развитие на селските райони от стария програмен период.

До момента това, което е платено в страната е 6 млрд. и 400 млн. лв.евро, което е 80 % от цялата финансова рамка, Очаква се те да достигнат 90-95, което никак не е лош резултат, има страни от Европейския съюз, които са приключили първия програмен период с 25, дори по-малко проценти", коментира Дончев.

Той припомни, че рискът от загуби по европейските програми през 2014 бе оценяван между 250 и 500 млн. евро.

"С идване на новото правителство само за месец при тотална мобилизация на екипите, работа без почивни дни, загубите се сведоха до 25 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" и 67 млн лв. по програма за развитие на селските райони. Най-тежката година ще е тази обаче", предупреди той.  

 

Още...

  

Женина ДЕНЧЕВА

Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков откри европейски информационен офис в Габрово. За откриването пристигнаха председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и заместник министър-председателят Томислав Дончев, който в качеството му на евродепутат беше разкрил информационен офис в Габрово, чиято дейност сега ще продължи Андрей Новаков. 

„Давам си сметка за отговорността, която поемам пред габровци и пред Томислав Дончев“, каза евродепутатът Андрей Новаков. Той сподели, че неговата мечта е след време да чуе габровци да го наричат „нашето момче“, така както се е случвало в райони, в които е работил досега. Новаков даде заявка, че в Габрово активно ще работи по проблемите и възможностите за младежка заетост, по които миналата седмица беше избран за докладчик в сянка в Европейския парламент.

Цветан Цветанов, като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, коментира специално за в. "Габрово ДНЕС" подготовката за местните избори, акцентите в кампанията, номинацията за кметове.

Още...

  

Мариана ДИМИТРОВА

За пореден път и тази година на 16 май от 11.30 ч. в Спортна зала "Орловец" в Габрово ще се проведат традиционните Национални карнавал-ревю, конкурс за красота на котки и дребни домашни любимци. Организатори на атрактивното събитие са Клуб по Фелинология „Бастет”, Общински спортни имоти, НФФе София и Община Габрово, Хандбален клуб „Бъки“.

"Тази година новото в карнавала на котки ще бъде, че освен вече станалите традиционни конкурс за красота, най-добре гледана котка и други награди, каним за участие и дребни домашни любимци като хамстери, мишки, плъхове, мини зайчета, фретки, чинчили и др.  Няма да се приемат влечуги и насекоми", разказва Розмари Казасова, която е основател на Габровския котешки карнавал. Ще има награди за най-добре гледана котка,, а под надслова "И аз съм котка" ще бъдат наградени и дребни домашни любимци, награди за най-добър костюм или маска на стопаните и на котките, както и за деца, донесли своя любимец, които сами се грижат за него.

Още...

Женина ДЕНЧЕВА

Усилени строителни и благоустройствени дейности текат в парк "Маркотея". Над милион и половина лв. влага Община Габрово за цялостното му благоустройство. Обектът се финансира в рамките на интегрирания проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на Габрово. Срокът за завършването му е  края на септември, а фирмата-изпълнител "Сънником" ЕООД.

Над 30 години паркът е изоставен, езерото пресъхнало, пейките изпочупени, алеите обрасли, ценна растителност е унищожена. Не е останал и помен от лодките с влюбени двойки, които са плавали по бистрите води на езерото, нито от атрактивния зооокът.

Облагородяването на парка вече започна, а в завършения си вид той ще има нови алеи, пейки и кошчета, кътове за отдих и развлечение, зона с атракции, ново парково осветление и напоителна система, няколко обслужващи постройки, видеонаблюдение. С две детски площадки, зона с фитнес уреди на открито и велоалея ще се сдобие още парк “Маркотея”, съобщават от Община Габрово.

Ще бъдат възстановени старите чешми в парка, алпинеумът и така обичаното от габровци езеро. То ще бъде почистено, ще бъдат ремонтирани системата за водозахранване, преливникът и шахтите, а мостчетата, пристанът, кулата и островът ще бъдат реставрирани.

Целта на проекта е освен отново да превърне паркът в любимо място за забавление на габровци, но и да опази ценната растителност там - явор, смърч, отделно има брези и липи. Дърветата образуват зелена стена откъм булеварда. Средната зона на парка е оформена като "пъстра черга". Това се получава от комбинация от различни видове разноцветни материали - настилки сибирска лиственица, от бетонни и естествени павета, дървесни талпи, настилки от трошен камък и минерали, ударопоглъщаща каучукова настилка, цветни и озеленени пътеки, многогодишни цветя,

Тази своеобразна "черга" създава наслада и радост за окото, удоволствието продължава с разходка в обновените красиви алеи, детските площадки и спортното игрище, което основно се обновява. То ще се ползва от децата от близкото училище, а в извънучилищните часове - и от всички посетители на парка. То ще бъде покрито с подходяща настилка, като на стадиона, а не с асфалтова. Там ще могат да се организират и малки състезания. Ще има и трибуни за зрителите.

Основната атракция на парка - езерото, освен че ще бъде основно почистено, но и ще бъде надградено с 50 см. Ще се възроди останалото в спомените на габровци - ще има лодки и водни колела. На островчето по средата ще бъде оформена японска градина, с малки цветя, икебани. Ще се възстановят мостчетата. Връзката между тях и заведението е оригинална метална конструкция, която имитира корабно платно. Под нея със сибирска лиственица ще се оформи фигура като палуба на кораб. За съжаление двете плачещи върби ще трябва да се отстранят, защото вече са много стари, обяснява зам. кметът Николай Меразчиев.

Още...

Концерт с изцяло нови песни ще посветят децата от вокална формация "Upstream voices" и техният вокален педагог Ценка Горалова на 155 години Габрово град. Събитието ще се проведе на 15 април година от 18.30 часа в зала „Възраждане“.

За изявата се подготвя специален декор, който ще пресътвори връзката между миналото на един град, оставил бележит отпечатък в историята, и неговото бъдеще – децата, които ще изпеят най-хубавите си песни по повод годишнината. Сценограф на концерта е творецът Роман Грицков.

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News