Новините от Габрово и региона
 1 

Специално за Смешен филм фест днес ще гостуват режисьорите на българските късометражни филми, включени в програмата на феста за понеделник. Ще имате възможност да видите Огнян Костовски, Ивайло Марков и Тома Вашаров в 18.00 часа в зала „Възраждане“ преди началото на прожекциите, когато те ще представят филмите си. Разговорите с публиката са предвидени след края на филмите.

Ексклузивно разкритие за феновете на българското кино! Звездата от „Под прикритие“ Владимир Пенев също ще се присъедини към срещите с габровската публика във вторник, 25 октомври.

Оркестърът си остана без име, но „Тетрадка за рецепти и спомени” вече си има. Любимата българска актриса Катерина Евро ще представи книгата си в сряда, 26 октомври, от 16.30 часа в зала „Възраждане“.

От 18.00 часа преди прожекцията на българския филм от 2015 г.„Докато Ая спеше“ на гости на габровци и специално за феста идват режисьорът на филма Цветодар Марков, сценаристът  Християн Ночев и актьорите Стефан Денолюбов и Ирини Жамбонас.

Не забравяйте, че същия ден от 20.00 часа е закриването на фестивала, когато ще бъдат обявени наградите.

От 10 октомври до 26 октомври (в работните дни) от 10 до 17.30 часа, на откритата билетна каса на ул. „Радецка“ (до кафе „Тифани“), почитателите на седмото изкуство могат да закупят билети за филмите от програмата на „Смешен филм фест“ 7.

По време на фестивала (20 – 26 октомври) преди прожекциите билети ще се продават и на касата на зала „Възраждане“ по следния график: за работните дни от 17.30 до 20.00 часа; събота, 22 октомври и неделя, 23 октомври, от 10.00 до 11.00 часа и от 17.00 до 20.00 часа.

Цена на билета – 3 лв.

Не чакайте последния момент и не забравяйте - най-добре се смее този, който се смее със „Смешен филм фест

 

Първият саниран блок в Габрово бе официално открит с водосвет от кмета на Габрово Таня Христова, заместник-министъра регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и областния управител Николай Сираков. Събитието уважиха жителите на сградата, представители на фирмите изпълнители, на институции, на сдружения на собствениците, включени в програмата и на етажни собствености, които желаят тепърва да се участват в нея.

Кметът на Габрово подчерта, че обновяването на този блок е станало възможно благодарение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, чрез която сградата да получи безвъзмездна и изключително важна подкрепа, която не само удължава живота й, но едновременно с това спестява ресурси на нейните обитатели.

Таня Христова акцентира, че подкрепата, която всяко от 45-те домакинства в блока е получило, след изпълнението на дейностите по програмата, възлиза на близо 20 000 лева. Тя допълни, че се надява, този блок да допринесе за убеждаването на други жители на многофамилни сгради, че усилието си заслужва и да бъде окуражителен пример, за тези които все още се съмняват.

„Поздравявам Ви, за това повярвахте на държавата в лицето министерството на регионалното развитие и благоустройството и на многото други институции, включително и на Община Габрово, че тази инициатива е изключително важна и полезна за целия град“, каза още Таня Христова в обръщението си към присъстващите и връчи на управителя на сдружението на собствениците Никола Данчев инструкции за експлоатацията на сградата. От своя страна той благодари на всички, които са помогнали за санирането на блока и заяви: „Вече всички около нас вярват, че това, което мислеха за невъзможно е възможно“.

Адмирации, че бяхте пионерите в Габрово и превъзмогнахте страховете и манипулациите, свързани със съмненията относно реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, каза по време на откриването Николай Нанков. Той отбеляза, че ползите за собствениците след изпълнението на дейностите по програмата са намалени сметки за енергия, по-голям уют и самочувствие от качествено изпълнените мерки за повишаване на енергийната ефективност. „Очаквам след година Габрово да придобие нов облик заради реновирането на одобрените за участие в програмата сгради“, каза още той. "Изпълнихме поетия през 2014 година ангажимент да разработим и стартираме програма за енергийна ефектиност и да осигурим финансовия ресурс за нейното изпълнение", напомни Нанков, допълвайки че и други сгради ще имат възможност да кандидатстват и да бъдат одобрени по програмата през настоящата и следващите две години.

Още...

„Броят на кризите днес в Европа е рекорден. Затова когато е трудно и когато е тежко, трябва да бъдем открити за дебат. Днес Европа няма как да бъде остров на стабилност в световния океан на нестабилност. Броят на кризите е рекорден“, каза днес президентът Росен Плевнелиев по време на инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог“ в Габрово. Той припомни мисълта на известния философ в Азия и поет от ХІІ век Низами Ганджави, който учи тогавашните държавници, че: „Не мечът е Вашия инструмент, а отворената врата“. „Нито една страна поотделно не може да се справи, не може да бъде изолиран остров",

Темата на дебата бе „Европа: Какво следва?“ и в него взеха участие заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, президентът на Европейския Комитет на регионите Марку Маркула, Ева Паунова и Андрей Новаков – членове на Европейския парламент, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

 „Днес бъдещето на България и Европа не се решава на бойното поле, а в училищните стаи, и там е решението на проблемите. Бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето ни зависи от това кои сме и какво искаме и доколко сме амбициозни да го създадем сами, а не само да следваме готови решения", допълни президентът.

Още...

 1 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News