Новините от Габрово и региона
 1 

Избран на първо място с 22 гласа от общо 32 попълнени анкетни листа, Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията „мъже и жени“. Това стана ясно по време на официалната церемония по награждаването на призьорите в „Спортист на Габрово 2016“. Събитието се проведе на 21 декември в зала „Възраждане“.

Спортните клубове дадоха своите предложения за най-успешните спортисти през 2016 г. и на по-късен етап гласуваха за определянето на двете десятки – първата в категория „юноши и девойки“, а втората в категорията „мъже и жени“ като беше валидно правилото без право на глас за собствения клуб.

Пред многобройна публика водещите Гергана Харитонова и Светозар Гатев обявиха мотивацията за избора на Християн.

Той представи Габрово и България на олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия, това лято и зае седмо място на Параолимпийски игри за хора с увреждания в бягането на 1500 метра, категория Т46. Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев и състезател на АК „Орловец 93“, стана европейски вицешампион за мъже от първенството на стария континент за хора с увреждания в Гросето, Италия. Спечели нови две световни титли от първенството на планетата за хора с увреждания при младежите до 23 години, провело се в Прага, Чехия, от дисциплините 800 и 1500 метра. Вицешампион е на България от Националния шампионат за младежи до 20 години в бягането на 800 и 1500 метра.

Наградата на Християн връчи кметът на Габрово Таня Христова.

Още...

Странното назначаването на директор на Северното централно държавно предприятие по горите в Габрово е само част от безобразията, които се вършат в държавата през последния месец на политическо безвремие, каза днес на пресконференция в Габрово народният представител от БСП Кирил Добрев.

След уволнението за злоупотреби на предишния директор на предприятието Иван Недков, в сайта на министерството по горите е публикувана обява за конкурс за нов директор. Самата обява е доста странна, срокът за провеждането на конкурса е само седмица, още по-любопитно е, че не се посочват никакви изисквания за кандидатите, освен да подадат молба. Няма данни дали е имало много кандидати, под сурдинка се коментира, че вр. и.д. след уволнението на Недков, Тодор Бонев, е бил елегантно предупреден, че няма смисъл да се явява.

Веднага след изтичане на седемдневния срок с договор за 5 години е назначен Цветелин Миланов от Тервел.

"Няма нито събеседване с кандидатите, нито е искана стратегия за развитието на това предприятие, нещо, които се изисква за много по-ниски длъжности.  Става дума за огромно предприятие, обхващащо половин Северна България, с годишни приходи десетки милиона лв. Твърдя, че този конкурс ще бъде ревизиран, още от служебното правителство. Не само в Габрово, в цялата страна се извършват бързи назначения и се уреждат "наши хора", категоричен е Кирил Добрев.

Според него  в в момента в страната бързо се усвояват страхотно много средства под формата на обществени поръчки, договори, концесии на стойност около 3 млрд. лв. Една от обществените поръчки на здравното министерство за лекарства е за 1 млрд. 200 млн. лв., не са малко милионите за летище София. МВР също е пуснало огромни поръчки за зимно облекло за полицията, което не е лошо, но докато това стане, температурите ще са летни. Подобни странни поръчки има и АП "Пътна инфраструктура", допълни депутът.

За девета поредна година Сдружение „Равен старт“, с подкрепата на ГЕРБ-Габрово и Обществен дарителски фонд-Габрово, организира коледен благотворителен концерт и базар в полза на деца със специални образователни потребности. Тази година събраната сума ще бъде използвана за продължаване на водната рехабилитация на деца с увреждания и на деца с гръбначни изкривявания.

Общинските съветници от ГЕРБ отново ще се включат в подкрепа на инициативата със средства от възнагражденията си.

Концертът и базарът ще се проведат на 14 декември, сряда, от 18.00 ч. в зала „Възраждане“. Входът е свободен.

Тази година в концерта ще се включат детските градини „Дъга“, „Ран Босилек“, „Мечо пух“, „Първи юни“, „Младост“, „Перуника“, Танцова школа „Лиана“, QUICK HANDS - JUNIOR и детски фолклорен ансамбъл „Габровче“. 

За всички деца в залата Дядо Коледа е подготвил подаръци и изненади.

По икономическо и по социално развитие Габрово се позиционира на второ място в страната след столицата. Това сочат последните данни на  Института за пазарна икономика. В проучването Габрово е на пето място по най-висок БВП на човек от населението, доходите на населението изпреварват средните стойности за страната, а заплатите се повишават устойчиво. За пета поредна година общините в областта усвояват най-много европейски средства на човек от населението. Габрово е сред областите със сравнително добро развитие на електронното правителство и предоставянето на административни услуги на „едно гише”, а общинските администрации в областта получават относително високи оценки за прозрачност.

Бързо се влошава демографската ситуация в областта. Показателите за образование и здравеопазване показват сравнително добро състояние на тези сектори в областта. Натовареността на съдиите е сравнително ниска, което вероятно допринася за бързото правораздаване. Разкриваемостта на престъпленията е по-висока от средната за страната. Посещенията в кината, театрите, музеите и библиотеките в областта поставят Габрово на второ място в страната по интензивност на културния живот веднага след столицата.

 

 1 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News