Новините от Габрово и региона
 1 2 

 Женина ДЕНЧЕВА

С пукването на пролетта все повече хора се разхождат в обновения парк "Маркотея". Нещо което габровци отдавна чакат. Не само липсата на цветни лехи, но и видимо недобре свършена работа, подразниха мнозина. Появиха се и коментари в социалните мрежи и снимков материал за поразиите на строителите.

"Всички дефекти по благоустрояването на парк „Маркотея“ в Габрово трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя до края на април. Общината предостави на фирмата – изпълнител протокол със забележки, надхвърлящ 25 страници. Паркът трябва да бъде ползван от хората през пролетта, лятото и всички моменти, когато те искат да си подарят една приятна разходка и забавление на децата, а не той да бъде за поредна година строителна площадка“, категорична е Таня Христова.

„Някои от констатираните дефекти са дребни, други по-съществени. Става въпрос за лошо наредени плочници, незавършени детайли, нарушени нива на съответните елементи от цялостния обект, изключително недобро изпълнение на фасадите на сградите, които ще трябва да придобият по-благоприятен външен вид. Има проблем все още със непочистени строителни отпадъци, недовършен алпинеум и още много други“, допълни кметът.

Изпълнителят, софийската фирма Сънником ЕООД, е поел ангажимент да отстрани недостатъците, появили се още в края на проекта. От тази седмица строителна бригада на изпълнителя ще работи на място, обяви кметът.

Иначе ще трябва да се сигнализира управляващия орган по проекта. Според правилата той трябва да санкционира кмета, а той от своя страна - изпълнителя.

Още...

Случва се обаче не сега, а преди 160 години. Любопитната история разказва Татяна Цанкова, директор на ДХС, по повод гостуването на музея в Търговище с изложбата "Габровска сметка". Търговище е известно със своя голям панаир. Възниква логичният въпрос защо в Габрово няма панаир.

"Габрово се е отказал от своя панаир с решение на Общината преди 160 години. Цитирам точно решението, публикувано в книгата на д-р Петър Цончев "Из общественото и културно минало на Габрово":

"Стига се дотам, че габровските жители, първенци, търговци и еснафи се обявяват против събора, да няма вече такъв. Защото панаира причинява повреда на сиромасите, без полза и с лоши последици за потомството на всички класи. Големи и малки губят без работа, ходят по сбора, харчат пари на вятъра да купуват това и онова. Тази извадка е от протоколно писмо на Общината от 30 октомври 1856 година."

Така официално е забранен панаира и габровци тръгват по панаири в други градове, да продават занаятчийската си продукция и да печелят пари. А не да харчат пари на вятъра.

Днес това може да звучи като анекдот, но показва прословутата габровска пестеливост. По това време Габрово е било все още село, знае се, че е обявен за град през 1860 година.

 

Над 80 майки от всичките около 6000 в общината, които получават социални помощи за отглеждане на дете, не са подали нови декларации в службата за социално подпомагане. Тези, които не са го направили или живеят в чужбина или не отговарят на условията, според Радостина Братованова, директор на службата за социално подпомагане.

От 1 февруари сме уведомили 40 майки, че детските им надбавки ще бъдат спрени.  След това те са се явили, попълнили са новите декларации, които вече са обработени. От 1 март пак около 40 майки са предупредени с писма. Предекларирането става бързо, изложили сме образци, колегите обясняват подробно на всеки. С гъвкаво работно време сме, работим и във времето за обедна почивка, допълва тя.

Припомняме, че според новите промени на Закона за семейни помощи за деца всички, които са подали молби за детски надбавки по стария закон, преди 28 юли 2015. г., трябва да се явят сега и да предекларират обстоятелствата, от които зависи получаване на помощта. Жените без официален брак също трябва да го направят, за да се разбере дали съжителстват или не с бащите на децата си.

"Правим проверка дали те се водят заедно на постоянен или настоящ адрес, ако са на един адрес ще търсим и доходите на бащата при определяне на дохода за получаване на детски. Много важно е да се декларира, че живеят постоянно в страната и тук отглеждат децата си, " коментира Радостина Братованова.

Според  нея немалко родители работят и живеят в чужбина, идват си лятото за малко, пускат си молбите за детски и пак заминават. Всички знаят, че помощите за отглеждане на дете се отпускат по определени критерии - средномесечният доход на член от семейството за предходната година не трябва да е повече от 350 лв. От 1 юли ще станат 400 лв. В чужбина никой не работи за такива пари. Целта е помощите да получават наистина нуждаещите се родители, които живеят в страната. Сега при предекларирането, родителите от чужбина естествено не могат да отидат в социалните служби и пращат родителите си, роднини. Категорично не се разрешава на роднини да подават декларация. Всяка майка лично ще трябва да се яви.

Още...

На 2 и 3 април Габрово за пети пореден път ще бъде домакин на магична среща "Златната котка". Магове от цял свят се събират в Габрово за ежегодният фестивал на магичните изкуства. 

Сутринта на 3 април във фоайето на зала "Възраждане" ще се организира магичен базар, от който всеки любител или начинаещ илюзионист може да се сдобие в нужните атрибути.

 „Община Габрово е единственият спонсор на българската магия и в последните години тя търпи много голямо развитие, благодарение именно на тази подкрепа!“, благодари на кмета Таня Христова  илюзионистът, автор на идеята за магичния фестивал Дани Белев.

 „IBM“ или „Международното братство на магьосниците“ е най-голямата организация на маговете в световен мащаб, а фактът че миналогодишният й председател беше, а тазгодишният Joe M Turner САЩ ще бъде сред професионалистите сред  жури, а също така и на сцената в галаспектакъла, говори достатъчно за сериозността на събитието, каза още той.

Гала спектакълът започва на 3 април от 19 часа. Организаторите от „Quick Hands Project” и Община Габрово обещават тазгодишният спектакъл да надмине всички предходни издания – все пак „Златна котка“ има малък юбилей, а по този повод изненадите ще бъдат много. Да присъства, а вероятно и да излезе на сцената, дума е дал големият Астор.

Още...

 Женина ДЕНЧЕВА

По традиция 1 април е ден на отворените врати в Дома на хумора и сатирата. Поканени са всички габровци и гости на града. Входът е безплатен, когато каниш някого на рожден ден, не можеш да искаш да си плаща, казва директорът на Дома Татяна Цанкова.

 Празничният ден ще започне с детска веселба. В 10.30 ч. се организира детски празник, посветен на 40-годишнината от откриването на малката планета "Габрово", с участието на ученици от ОУ „Ран Босилек“ и със съдействието на Сдружение „Планета Габрово“.

В 17.30 ч. се открива  изложба на Цветан Стоянов (фотография и рисунка) и Калин Николов (карикатура). Тя е наречена "Усмивката". Цветан Стоянов, преподавател в Художествена академия, е успял да заснеме многообразие от всякакви усмивки.

В 17.30 ч. се открива още една изложба -  „2 + 2“, гостуваща изложба карикатура на Ненад Остоич и Дамир Новак (Хърватия) и Ивайло Цветков и Трайко Попов (България) по проект на Международна асоциация на карикатуристите от хърватския град  Сисак. Той е побратимен с Габрово. Догодина колекцията ще гостува в Сисак.

"Тази година в дейността ни сме заложили тематична линия за отбелязване един век от историята на габровския хумор. Работим съвместно с Държавния архив, в момента се извършва сериозна изследователска работа, издирват се архивни снимки и документи.

Става дума за кръгли годишнини на видни габровци, като 100 години от рождението на Радослав Бумов, 90 години от рождението на основателя и дългогодишен директор на Дома Стефан Фъртунов, 80 години от рождението на Веско Василев, наш колега, автор на карикатури, сатирични поеми, с голям принос за обогатяване карикатурния фонд на Дома.

 Освен това отбелязваме 100 години от рождението на Кольо Янков, авторът на паметника на Левски, но и автор на сборници с над 100 габровски пословици и поговорки, ръкописи за народни обичаи, като Гергьовден в Шести участък и Олелийнята. Още - 115 години от рождението на Александър Керков, 130 години Ран Босилек, 105 години от смъртта на дядо Миньо Попа. Нашите съвременници знаят много малко за тях, целта ни е да ги представим по подходящ начин. Накрая, на 24 ноември ще представим документална изложба с всички събрани материали", разказва Цанкова.

Тази година биенале няма да се провежда, но това не означава, че в Дома на хумора "ще бездействат". Впрочем, такова състояние там не е познато!

"Каним творци, които са свързани с Дома на хумора и по някакъв начин са ни впечатлили. Миналата седмица открихме изложба фотография на Франциско Пунял Суарес от Испания. На 21 април  откриваме италиански карикатурна изложба, наречена "Финес от върха на молива".  Нейният автор Паоло Далпонте е лауреат на Специалната  награда на министерството на здравеопазването за карикатура на 22 биенале на хумора и сатирата в изкуствата. По време на майските празници в Габрово сме поканили Лекс Древински от Германия за откриване на самостоятелна изложба плакат. Той е носител на наградата на Габрово "Гаскар" миналогодишното биенале.  Същевременно ще покажем творби на всички досегашни носители на наградата "Гаскар", което според мен ще е любопитно.

На 22 май, ден след Карнавала, ще открием биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка "Нашият избор: спорт и смях за здраве", в присъствие на белгийските приятели от Аалст и "Клуб приятели на Белгия". Изложбата е под патронажа на посланикът на Белгия. Наградите са осигурени от белгийските ни приятели. Предпочитаме да работим по трайни проекти, да поддържаме устойчиви прояви, за да запазим партньорствата си.

Още...


Радослав ПЪРВАНОВ

На 17 март в сградата на Университета по строителство архитектура и геодезия в София бе открита изложбата „Бузлуджа – паметта на времето” . Изложбата бе съпътствана от презентация на проекта за реставрация на паметника Бузлуджа на архитект Дора Иванова. На откриването присъства архитекта, чието дело е паметника – Георги Стоилов.

Залата, в която се проведе презентацията бе пълна, а интересът беше голям. Проведе се дискусия и всеки изказа своето мнение по въпроса с реставрацията на паметника. Изложбата е подредена във изложбено фоайе на храма на архитектурата в София.

Таблата показаха в детайли проекта на архитект Дора Иванова, както и авторски фотографии на Радослав Първанов, Лес Джонстон и Никола Милър.

Освен архитектите на място и много студенти се спряха да послушат и разгледат изложбата, тя ще остане до 24 март.

Все още се набират средства чрез продажба на висококачествени разпечатки и пощенски картички, които ще послужат за проучванията, които ще дадат точна прогноза за необходимите средства за възстановяване на паметника.

 Проектът на Дора Иванова за опазване на паметника Бузлуджа бе представен и подкрепен и в Европейския парламент в рамките на кръгла маса „Съвременно наследство в риск".

Още...

„Подобри гората“ е посланието на тазгодишната Седмица на гората, която ще се проведе в цялата страна от 4 до 10 април. Слоганът заявява сериозната воля за реализиране на позитивни политики в сектора. Половин година след влизането в сила на законодателни промени, чрез поредица от събития, системата на горите се отваря още повече към хората.

Посланието „Подобри гората“ е и призив към гражданите да се включат активно в процеса – чрез дискусии, по-добра информираност за опазването и развитието на българските гори. Неслучайно и логото тази година изобразява гора от ръце, заигравайки се с популярния идиом.

Събитието, което се празнува от 1925-а, ще включва нови активности в периода 4-10 април. Част от тях е пътуваща изложба, която ще обиколи шест български града и ще представи екосистемните ползи от горските продукти.

Новата визуална идентичност на Седмицата на гората ще се развие и с подкрепата на любителите на природата. Първите рисунки от конкурса за постоянно лого на инициативата вече пристигнаха в държавните горски и ловни стопанства.

Всеки кандидат (без значение от пол, възраст и занятие) може да участва с идея за логото, което си представя, без да е необходимо прецизно графично оформление.

Предложенията трябва да постъпят в ИАГ до 1 април 2016 г. на e-mail: logo_gora@iag.bg, в деловодството на ИАГ или в пощенски плик на адрес: София 1040, бул. „Христо Ботев“ № 55, етаж 5, Изпълнителна агенция по горите, за конкурса за лого. Заедно с проекта си авторът трябва да приложи имената си, ел. поща и телефон за контакт.

Италианският футболен гигант „Милан“ и официалният представител на клуба за България „Доминант спорт груп“ избраха Дряново за домакин на Детския футболен лагер „Милан Джуниър Камп. От 4 до 10 юли, по време на седемдневния камп, Дряново ще се превърне в място за незабравими футболни изживявания.

Спортната база в града е отлична, условията за тренировка, отдих и почивка много добри, установиха вчера на място Алесандро Джани, директор на Milan Junior Camp и Силвио Броли, директор на Milan Academy World. Те бяха посрещнати с хляб и сол пред Спортната зала на Дряново. После се насладиха на изпълненията на местен детски фолклорен ансамбъл.

Били сме на много места по света, но никъде не са ни посрещали толкова топло, каза Силвио Броли.

Той изненада кметът на Дряново Мирослав Семов,  като му подари истинска фланелка на "Милан" с № 6.

По време на лагера в Дряново ще пристигне световна футболна легенда от знаменития италиански отбор. Право на участие ще имат момичета и момчета, на възраст от 5 до 17 години, които ще бъдат разпределени в шест възрастови групи. Всички те ще получат екипировка със запазената марка на отбора. За реализирането на лагера, в Дряново ще пристигне екип от треньори на „Милан“, които ще изберат най-добрите играчи на Кампа и ще им предоставят възможността  да  заминат на проби в Милан и да вземат участие в събитие на "Сан Сиро".

Жeнина ДЕНЧЕВА

Предприемчиви габровци си направиха собствен, подвижен Селски мол. Съвсем като истински градски Мол, но всичко в него е домашно, автентично, екологично чисто, здравословно. Организатори са няколко градски и селски читалища. 

Селският мол се вихри на площада, хора прииждат отвсякъде. Местните производители сами си продават стоките и гарантират за тях на живо, цените са поносими, регулирани, храната е истинска, домашно приготвена, а не лъскаво опакована, пълна с консерванти, добавки оцветители. В Селския мол  месото има вкус ... на месо, зеленчуците са без нитрати, ракията е само от грозде, а сладкишите пухкави, защото яйцата са от щастливи кокошки.

Красиви, ръчно плетени дантели и милета, тъкани покривки, дървени гаванки и лъжици за украса, но не струговани на машина, а ръчно издълбани, сувенири, кукли, пана от естествени материали, са само част от асортимента на придобиващия все по-голяма популярност в региона Селски мол.

Както подобава на всеки държащ на авторитета си Мол, там има и атракции - автентични фолклорни групи, танцови състави на селските читалища, фокусници, мимове, клоуни. Накрая на веселбата се извива и неизменното хоро.

Поогладнели граждани се навъртат нетърпеливо около сергията на Севда Петкова от габровския кв. Ябълка по време на поредното тематично издание на Селския мол „Забравени традиции, живи вкусове“ преди дни. Още топла баница, щирник, постни кюфтенца с козе сиренце изостри апетита и отвори кесиите им. Някои предпочитат зелениите - пресни  лапад, коприва, див чесън и лук.  А други - запечатани в буркани вкусни свински мръвки, резенчета розова сланина, домашна телешка луканка.

 "Всичко сами си отглеждаме, плодове и зеленчуци, животни, вино, ракия. Имаме 6 козички, дават много мляко и сирене.  Както казва синът ми, затворили сме цикъла. За храна по магазини не ходя, произвеждаме си нужното. То и без това в нашия квартал магазин няма", разказва баба Севда.

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News