Новините от Габрово и региона
 1 2 

Автомобилният парк на Общинското звено „Озеленяване“ днес бе строен за час на площада пред Общината, а служителите и работниците на звеното чакаха отстрани. С предупреждението, че и те и техниката са прекъснали работата си, за да се покажат на журналисти и общински съветници.

Причина за импровизираното автошоу бе отговор на Общината, заради обвинението на общински съветници от БСП, че тя е сключила скандален договор за доставка на два стари пикапа „Опел Кампо“ за нуждите на звеното по озеленяване, произведени през 1997 г. и 1999 г., на обща стойност 19 920 лв.

 „Направих запитване в сериозни автокъщи, действащи от дълги години на българския пазар, а отговорът бе, че тези два автомобила „Опел Кампо“ могат да се доставят много по-евтино. И в никакъв случай не могат да струват по 10 000 лв. единият. Доставката на един такъв автомобил, произведен през 1997 и 1999 г., внос от чужбина възлиза на около 5000 лв.“, заяви общинският председател на БСП в Габрово Кристина Сидорова, която също присъства на огледа.

Още...

Рада Москова, Теди Москов и Иван Москов, заедно с Мая Новоселска, бебето Самуила и нейната майка Кръстина, ще гостуват на Габрово в част първа от поредицата ФамилииТЕ. Това ще се случи на 30 юни и 1 юли.

Те са писател, режисьор, и кинаджия. Те са почетен гражданин на Габрово, носител на десетки престижни театрални награди и млад творец. Те са майка, син и внук. Те са двама мъже  и една жена, но заедно с другите са четири поколения Москови и две снахи! Объркахте ли се вече? Те са първата от поредицата известни габровски фамилии, които Община Габрово ще представи в една своя инициатива, обречена на успех!

На 30 юни, четвъртък, от 18 часа в зала „Възраждане” Ви каним на една вълнуваща среща с Москови и тяхното творчество. Ще има кино, литература, песни, актьорска игра, майсторско разказване, духовити разговори. Очаква ни топлината на спомена в пътешествие към миналото и поглед напред във времето с дръзките бъдещи намерения на Москови. Очаква ни човешки разговор за човеци и с човеци. Разговор, от който ще разберем, че Рада Москова плува еднакво добре и в истинското море и в морето на словото, че Теди Москов носи с еднаква лекота и особеностите на  характера си и множеството си награди, че единствения човек, който може да понесе това с песен на уста е Мая Новоселска и че синът им Иван е взел еднаква доза талант и от баба си, и от майка си и баща си. Всичко това няма да ни струва нищо, освен време. А Фамилия Москови обещава да ни отдели толкова време, колкото ни е нужно, за да ги опознаем. С други думи – входът е свободен, изборът дали да сте там или не – също. Едно е сигурно – срещата не е за изпускане.

Още...

Изложба на Карина Лудборжа и Алевтина Горкина - студентки в Държавния академичен институт по живопис, скулптура и архитектура „И. Е. Репин“ - Санкт Петербург ще бъде открита тази вечер от 17.30 ч. в Художествена галерия "Христо Цокев". Младите художнички ще представят пред габровската публика 45 свои платна, към тях и нарисуваните по време на Международния пленер за акордеонисти и художници „Габрово - Резекне 2016“. В изложбата с 8 свои творби ще се включи и младата габровска художничка Цвета Христова.

Малко по-късно и с един етаж по-надолу почитателите на музиката ще могат да се насладят на изпълненията на възпитаниците на латвийската акордеонистка и музикален педагог Зане Лудборжа.

Ако ви е трудно да си представите как звучат 30 акордеона, 2 цигулки, виолончело, контрабас, китара, барабани и електронно пиано  - не пропускайте концерта на младите музиканти, който ще бъдат подкрепени от квартет на Габровски камерен оркестър. 

Входът за събитията е свободен!

Международният пленер за акордеонисти и художници „Габрово - Резекне 2016“ стартира на 22 юни в ЕМО „Етър“. Пленерът се организира от латвийската акордеонистка Зане Лудборжа и Община Габрово, със съдействието на Габровски камерен оркестър, ЕМО „Етър” и Художествена галерия „Христо Цокев“. В него се включиха над 40 участника,  33 от които от Латвия.

 

 

Жителите на шест района в южната част на Габрово засадиха декоративни дръвчета, храсти и цветя в пространствата около домовете си на 25 юни.  Цветното мероприятие се осъществи по проект „Цветен град“, съфинансиран от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

След първата успешно изпълнена кампания, на 3 октомври 2015 година, представители на шест квартални общности проявиха значителен интерес, като писмено заявиха желанието си техните жилищни райони да бъдат включени в следващата „Доброволческа цветна кампания“. Младежи-доброволци, допълнително информираха за предстоящото мероприятие, като раздадоха информационни флаери и разлепиха плакати.

От началото на годината досега в габровските обществени градини са засадени  37 000 броя цветя. Оказва се, че голяма част от тях вече са откраднати или унищожени. Така, че идеята Габрово да стане цветен град, трудно се осъществява.

 "Има места, от които хората си вземат цветя в доста сериозни количества", споделя Илвина Илийчева, ландшафтен архитект от общинското звено "Озеленяване.

Любимо място за снабдяване с цветя за домашна употреба се оказва крайречната  улица "Софроний Врачански". Във висящите над реката кашпи са  били посадени 2000 цветя, но само две седмици след това се оказало, че половината липсват. На тяхно място са засадени нови, но не се знае докога ще издържат.

Някъде цветята не само се крадат, но се унищожавани целенасочено. Кашпите пред НАГ се оказали с извадени и оставени навън да изсъхнат цветя. Част от тях били нахвърляни в околните храсти. Защо, никой не може да си обясни.

Още...

Делегатите на XV общо отчетно-изборно събрание на Асоциацията на специалистите по комуникации в общините (АСКО) преизбраха единодушно за председател на Контролния съвет на Асоциацията главния експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово Миглена Въгленова.

 Неправителствената организация е основана на 13 юни 2000 г. Тя обединява специалисти по връзки с обществеността, работещи в родните общини. По време на годишната среща на АСКО, състояла се на 9 и 10 юни в София, беше избрано ново ръководство за предстоящия 4-годишен мандат на местната власт.

 По време на двудневния форум се състоя семинар на тема „Още една стъпка за професионалното усъвършенстване на PR специалистите“. В рамките на събитието бе представен опитът на Община Габрово в прилагане на мерките за публичност и информация по европроекти.

 "Общинският ПР трябва да бъде връзката между всички звена на администрацията и ръководството, както и между гражданите и ръководството на общината и администрацията – от друга страна. Задължението му е да формулира послания, които да бъдат възприети правилно. Защото гражданите не са длъжни да разбират юридическа терминология, сложни законови процедури или специфичната стилистика на европроектите. Общината е институцията, която е най-близко до хората и фокусира всичките им проблеми и нужди. Затова е важно да имаме достоверни комуникационни потоци във всички посоки, за да се взимат точни решения.

От друга страна, когато вътрешните комуникации са неефективни, не може да очакваме добри външни комуникации. Считам, че не бива да се подценява изграждането на добро общуване на всички нива в администрацията. Тук е ролята на пиара да убеди ръководството, че не е важно единствено какво ще кажат медиите за него, а и подчинените му, защото всеки един от тях е имиджмейкър на институцията", коментира Миглена Въгленова.

 

Работата на пиара е да умее да създава партньорства, да не бяга от неудобните въпроси, да си сътрудничи с медиите. От първостепенно значение е да има пряк достъп до общинското ръководство, за да е навреме информиран и да може да му съдейства, да дава идеи или да предотвратява „пожари“.

 Пиарът не е административно-бюрократична, а преди всичко творческа позиция. Той няма работно време и лични пристрастия, на разположение е по всяко време и трябва да е готов да реагира максимално бързо и ефективно. Затова е нужно непрекъснато да се образова, да чете, да се информира, да държи сетивата си широко отворени. Да се стреми да не ограничава мирогледа си до текущите ангажименти, а да вижда и отвъд тях, защото никога не се знае какво ще ни поднесе бъдещето, допълни Миглена.

Още...

Женина ДЕНЧЕВА

Водните проблеми на областта могат да се решат единствено чрез европейски средства. Невъзможно е държавата или общините да финансират това. Потребностите във ВиК сектора в страната възлизат на 11 млрд. лв., държавата няма тези средства, затова осигурява европейско финансиране в размер на 1 млрд лв.

 "Условието, обаче е във всяка област да има по един Вик 

оператор. В Габровска област операторите са два, защото Севлиево не иска да се присъедини към избрания от останалите общини оператор  - ВиК ООД, Габрово. На практика това означава, че не само Севлиево, но и останалите градове в областта няма да могат да се възползват от средствата по програмите за развитие на селските райони, по ОП "Околна среда ", обясни областният управител Николай Сираков.

Упорството на севлиевци продължава въпреки проведените срещи с обществеността и подробно разяснявани на ползите от това. Затова в началото на юли в Севлиево се организира посещение на министър Лиляна Павлова, която също ще разясни нуждата от един ВиК оператор в областта.

След това предложението община Севлиево да стане част от ВиК асоциацията ще бъде внесено в Общинския съвет. Очаква се конкретно решение, то може да бъде за или против, но важно е да има решение най-сетне, допълни Сираков.

В момента само 4 града в страната не са се присъединили към ВиК асоциациите, освен Севлиево -  Троян, Дупница, Берковица. Докато трите общини имат известни основания, защото цената на водата там е драстично ниска и ще се вдигне, като се присъединят към асоциацията, то в Севлиево водата и сега е най-висока в областта.

Николай Сираков разясни подробно ситуацията: "Във всички области, включително и в Габрово се създават ВиК асоциации  и се определя един ВиК оператор. Асоциацията в Габрово вече е факт, но операторите са два - ВиК ООД в Габрово и Бяла - Севлиево. Общините в Габрово, Дряново и Трявна членуват в асоциацията, но Севлиево засега не желае.

Ако искаме да ползваме средства по оперативните програми за подобряване на ВиК сектора, трябва да имаме една асоциация и един оператор. Вариантът е само един - Община в Севлиево да влезе в асоциацията и да се вземе решение ВиК- Габрово да обслужва и Севлиево. Защото  ВиК - Габрово вече е избран от трите общини за оператор и е сключен договор с асоциацията", каза той.

Всъщност не може до се каже, че жителите на града не желаят присъединяването, хората искат редовно и на добра цена питейна вода, без да се интересуват дали ВиК - Габрово или "Бяла" - Севлиево  ще управлява този процес. Това е видно и от срещата на областния управител и експерти от регионалното министерство с обществеността, които са отговорили подробно на всички въпроси.

Определени политически сили и личности, включително и общински съветници, които са против присъединяването на севлиевското водно дружество към габровското, дори са събирали подписка за запазване на местната водна фирма.

Още...

Женина ДЕНЧЕВА

43 деца със специални потребности от Габрово получиха нов шанс за по-добри дни, комфортни условия и ползотворни занимания в новия Дневен център за деца с увреждания. Да ги поздрави днес специално пристигна новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова.

  Проектът за преустройване на сграда на бивша детска градина на бул. „Трети март“ № 5 е на Община Габрово, съвместно с Фондация „Грижи за деца с увреждания“. С постановление на Министерски съвет в края на 2014 г. на Община Габрово бяха предоставени целево 610  000 лв. Така заведението за деца с увреждания получи нов дом, на 924 кв м. площ, отговарящ на всички съвременни изисквания за енергийна ефективност, а потребителите – комфортна и съобразена със специфичните им нужди среда. Досега Дневният център се помещаваше в един от корпусите на детска ясла „Първи юни“ в кв. „Бичкинята“, където се помещава и Дневния център на възрастни.

"Неслучайно откриваме центърът на празника на Свети дух, 20 юни. Пожелавам на децата, на родителите и на екипа на центъра всички дарове на Духа да бъдат сред вас. Грижете се безкористно, с много нежност и внимание към децата в центъра, те са нашите деца", каза кметът на Габрово Таня Христова.

Децата от центъра подариха на кмета своя картина - красиво, оранжево слънце.

"Весели и слънчеви дни в новия, построен по всички европейски изисквания център, пожела на децата и министър Русинова. "Социалната политика не е абстракция. Тя е грижа всички хора в обществото да имат достойно място в него. Не трябва да говорим, че децата са нашето бъдеще, а трябва да дадем бъдеще на нашите деца", призова тя.

Министър Русинова обеща министерството на социалната политика да откликва на всяка нужда на центъра.

Светла Григорова, директор на центъра, обясни, че той предоставя специализирано оборудване и обзавеждане за нуждите на децата, по желание на родителите те посещават центъра почасово или целодневно. Центърът предоставя храна, задоволяване на здравните, рехабилитационни и образователни потребности на малките си посетители. Там се извършва физиотерапия и рехабилитация, логопедични занимания, сензорна терапия, дейности, подпомагащи децата с увреждания за интегриране в масовите училища.

Още...

Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура“ и сдружение „BG Бъди активен“ Ви канят на 18.06.2016, в Градинката с мечето, на съвместната си инициатива „Активна събота”. „Активна събота“ е част от платформата Wake Your Body, която предлага еднодневна разнообразна програма, включваща в себе си събития свързани със спорт и физическа активност, в които могат да се включат широк кръг от хора: деца, родители, възрастни, хора в неравностойно положение и др.


Wake Your Body – Активна Събота ще се проведе в 15 български града в рамките на месеци: май, юни, септември.


Активна събота е абсолютно безплатнa за всеки. За участниците са предвидени промоционални подаръци: тениски, шапки, спортни сакчета, фитнес ластици и въжета за скачане.


Програма на Wake Your Body – Активна събота в Габрово:

Още...

Селският мол в Габрово възражда още една традиция – тази на спасовското хоро в следобеда на 40-тия ден от Възкресение Господне.

На 9 юни, четвъртък, Спасовден от 17.30 ч. , на плочника пред Зала „Орловец“ ще се съберат местни производители на традиционни продукти, читалища, които работят за възраждането на малките населени места в общината, певци и танцьори.

 По време на традиционния вече базар „Забравени традиции, живи вкусове“ и този път ще има мед и пчелни продукти, яйчица от щастливи кокошки и прясно сиренце, мезенца, щирници и други лакомства, без които Спасовден няма да ни се услади, че всеки да си рече „Те ти, булка, Спасовден“.
Няма да се спази само традицията, да се вика дъжд, защото тази година ни омръзна вече. Макар да се вярва, че ако в този ден вали, годината ще е богата и реколтата — обилна, че спасовският дъжд е скъп и капката струва колкото жълтица.

А ако се случи и тази поличба, участниците в базара и фолклорната сцена ще се крият от дъжда под покрива на зала „Орловец“.

Фолклорната програма ще събере в края на работния ден деца и възрастни, които обичат българското, за да послушат, да погледат и да поиграят. Хорото ще поведе ансамбъл „Боженци“ с играчи от Харачери, които ще захванат нашенските народни танци и ще поканят хората да се наредят на хорото с тях. Който го може, ще играе. Който не знае, ще се учи от „Баланджии“-те, защото танцьорите от Враниловци със сигурност не крият стъпките . 

Още...

 1 2 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News