Новините от Габрово и региона
 1 

Приоритетите на бюджет 2018 са привлекателна, екологична и безопасна жизнена среда; стимулиране и развитие на бизнеса и иновациите; подобряване качеството на образованието; условия за развитие на спорт; подкрепа за иновативни и творчески идеи на младите хора; достъпно и качествено здравеопазване; активна и справедлива социална политика; развитие на разнообразен културен и туристически продукт; компетентна, ефективна и прозрачна администрация в услуга на гражданите и бизнеса. Това стана ясно от публичното обсъждане на проектобюджета за 2018 година.

Според презентацията на кмета Таня Христова по приоритет Привлекателна, екологична и безопасна жизнена среда ще се извърши реконструкция на пътно кръстовище на предгаровия площад – 1 551 399 лв.  А също така реконструкция на улични артерии и благоустрояване на междублокови пространства на ул. "Младост", кв. 45, 48, 50 и 52 – 1 100 00 лв. Жителите да очакват още рехабилитация на пътни настилки, организиране на зони за паркиране, благоустрояване на зелени зони, изграждане на площадки за игра, спорт и отдих.

По проект ще се осъществи преустройство на съществуваща автобусна спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“ – 222 330 лв.; Възстановяване, ремонт и модернизация на пешеходни подлези – 1  051 916 лв. при кръстовище на ул. „Д-р Никола Василиади“ с ул. „Стефан Караджа“ (Автогара) и при кръстовище на ул. „Д-р Никола Василиади“ с ул. „Брянска“ (Дом на хумора и сатирата).

За текущ ремонт на улици в града са отпуснати  500 000 лв. А за изграждане на детска площадка в кв. Бичкиня – 50 000 лв. Предвидени са реконструкции на ул. „Осми март" /до ул. „Смели хора", след подмяна на ВиК мрежа/ и на ул. „Алекси Димов".За пилотно изграждане на подземни площадки за разделно събиране на битови отпадъци са заделени 60 000 лв. Очаква се изграждане на зони за платено паркиране и въвеждане на ефективен контрол при неправилно паркиране чрез репатриране на автомобилите на нарушителите - 211 822 лв., в т.ч. 185 772 лв. инвестиционни разходи.

Още...

За първи път Етнографски музей на открито „Етър” обявява Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан”, в който могат да се включат деца и подрастващи до 18 години. Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на българското народно облекло. Широкото му използване води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждането в употреба на гайтанджийските чаркове. Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в ЕМО „Етър”. Съвременните възможностите за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, а защо не и при изработка на един толкова български обреден символ, какъвто е мартеницата.

 

I.    Цели              

 

·       Обогатяване знанията за първомартенската обредност.

·       Провокиране на интерес в участниците да се запознаят с предназначението на гайтана в миналото и приложението му днес.

·       Насърчаване творческите способности и фантазията на младите хора при изработката на мартеници.

·       Формиране на естетическо мислене.

II. Условия

 

Конкурсът се организира от Етнографски музей на открито „Етър” – Габрово.

 

Конкурсът е национален. В него могат да се включат както индивидуални, така и групови участници.

Мартениците за конкурса трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали. Кратко ръководство за работа с гайтан може да намерите на https://www.facebook.com/etar.children/-

 Още...

На основание Закона за публичните финанси и Наредбата на Общински съвет – Габрово за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местни дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Габрово,

Кметът на Община Габрово

Кани жителите на община Габрово, юридически лица, представители на средствата за масово осведомяване, на граждански сдружения, общински съветници, ръководители на бюджетни звена и други заинтересовани лица, да вземат участие в публично обсъждане на проекта за Бюджет за 2018 г. на община Габрово.

Публичното обсъждане ще се проведе на 11.01.2018 г. /четвъртък/ от 17.30 часа в Ритуална зала на Община Габрово.

 

По време на празниците, когато масите са пълни с вкусни ястия, е много лесно да прекалим с храната. Всеки може да загуби самоконтрол пред вида на отрупаната с вкусотии трапеза, а след това трябва да се изправим пред физическите последствия от преяждането.

Подбрали сме съвети, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре в тези дискомфортни моменти.

Джинджифил и джинджифилов чай

Доказано е, че джинджифилът е ефикасно натурално средство за справяне със състояния на повръщане, стомашни газове, забавен метаболизъм и стомашна болка. За най-бързите резултати, просто вземете парче джинджифил и го сдъвчете. Ако не можете да понесе силния вкус на суровия джинджифил си направете чай.

Ментов чай

Насладете се на чаша ментов чай. Бабите и майките са много прави, че чаят от мента е спасител при болки в корема, подуване и спазми.

Чай от лайка

Ако не обичате ментовия чай, можете да го замените с чай от лайка. Успокояващият ефект на лайката ще отпусне вас и вашия стомах.

Разходете се

Отидете на разходка. Не лягайте след преяждане. Преодолейте умората и излезте на приятна разходка. Движението ще помогне на тялото да обработи консумираната храна по-лесно и по-бързо.

Още...

 1 
Теми с продължение
News management powered by Xpression News