Новините от Габрово и региона

 "Общината е зарязала селата", е впечатлението на народния представител Кристина Сидорова след организираните приемни в селата Яворец, Дебел дял, Трънето, Здравковец и други. На отделни места нямат вода, на други - мобилно покритие, нямат средства от оскъдния бюджет да окосят тревата по улици и площади. Всичко е обрасло в трева, казва Сидорова.

Оказва се, че звено "Озеленяване" към Община Габрово няма право да работи извън града, функционира само на територията на града, макар хората по селата също плащат данъци. Налага се кметовете и кметските наместници да наемат фирми за окастряне и окосяване на буйната растителност.

Звеното за озеленяване има достатъчно техника, нови резачки и превозни средства, не виждам какъв е проблемът за се погрижат за селата, така както го правят в Габрово, каза на пресконференция днес Кристина Сидорова.
 "Чакат да си отидем, за да закрият селата", изплакала жена от малко населено място по време на една от приемните на Сидорова.
За месец и половина, откакто е в Народното събрание народната представителка е поставила четири актуални въпроса и очаква отговор по време на парламентарния контрол.

Става дума за изсичане на горите във вододайната зона на Севлиево. "Новината за това, съобщена от ГЕРБ миналата седмица е едно към едно новина, съобщена пак от тях през 2011 година, Изводът е, че през целия този период ситуацията не се е променила", коментира тя.

 Сидорова има актуално питане и към министър Порожанов по темата за разминаване на качеството на детските храни, която се предлагат на пазара у нас и в други европейски страни. Детските храни у нас са с между 90 и 100% по-високи цени от продаваните в страните с развитите демокрации, но в същото време са с по-ниско качество. Българските майки не са по-богати от европейските, за да плащат по-скъпи пюрета", коментира тя.

Пари за ремонт на пътната отсечка Дряново-Трявна изглежда няма да има, станало ясно от министерски отговор на питане по тази тема. Средства за такива участъци ще се осигуряват от събирането на тол такси, бил онтоворът.
Другото актуално питане е за начина на финансиране на читалищата, там пари винаги не достигат, каза Сидорова. 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News