Новините от Габрово и региона

Тази вечер се открива третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest в Габрово, създаден по идея на Момчил Цонев.

Първото събитие от фестивала е творческото ателие с Ива Пенчева в двора на Интерактивен музей на индустрията от 15:00 ч.

Мащабно танцово шествие на младежките групи от Габрово ще премине по централната пешеходна улица “Радецка”. Шествието започва от старата Часовникова кула в 17:30 ч. на 5 октомври, петък. В него ще се включат някои от най-добрите местни формации като Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци "Инкансабле". Шествието ще продължи по Баев мост и покрай Априловската гимназия ще стигне площад “Възраждане” пред Общината.

   

 Централният площад “Възраждане” ще стане арена на танцово-музикален спектакъл. Началото е в 18:30 ч. Групите ще покажат най-добрите си изпълнения и всяка от тях ще прикани публиката да се включи в един от техните танци. С любезното съдействие на Ваня и Радослав Талеви пред публиката ще пеят и изпълнителките от Музикална школа “Звезди в аванс” Виктория Гергова и Маргарита Георгиева. Музика и танц ще накарат габровци да танцуват заедно с изпълнителите, за да се превърне 6Fest в истински градски празник. Още една млада изпълнителка ще пее на 6Fest - Ивета Петрова. Фестивалът не се отказва от традицията си и ще включи огнено шоу в програмата си с Fire Shadows.


В края на вечерта всички танцови състави ще играят заедно. Кулминацията на петъчната вечер на 6Fest ще бъде участието на Оркестър Габрово под диригентството на Николай Венков.

Организатор на фестивала е Момчил Цонев – писател, журналист, един от 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г. Две години подред през май, паралелно с Карнавала, 6Fest представи в Габрово едни от най-добрите международни и български улични артисти – цирк, огнено шоу, парад на кокили, живи статуи и др.

6Fest продължава и на 6 октомври (събота) от 10:00 до 12:00 ч. на ул. “Опълченска” в т.нар. Шести участък (пред Туристически информационен център в Габрово, зад Дечкова къща). Така 6Fest се завръща към първоначалната си идея от създаването си през 2017 г. - името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) идва от името на най-стария габровски квартал Шести участък, който организаторът на 6Fest Момчил Цонев иска да превърне в квартал на изкуствата.

На 6 октомври 6Fest представя Борса на младите, където младежки организации от Габрово ще разкажат за дейността си, а родители и деца ще имат възможност да разговарят с техни представители.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News