Новините от Габрово и региона

Във връзка с 50 годишнината от първата копка в АЕК „Етър“ се проведе национален конкурс “Моят първи спомен от Етъра”. На 15 април приключи събирането на материалите - снимки, разкази, стихотворения и песни.

 Интересът към конкурса беше изключително голям и участие взеха над 50 човека от Габрово, Търговище, Сливен, Свищов, Варна, Русе, Горна Оряховица, Шабла, Димитровград, Велико Търново, Пловдив и др. Конкурсът дори прерасна в международен, тъй като приятели на музея от Франция, Швейцария, Америка изпратиха своите творби.  Всички участници са вложили много емоция в своите разкази и снимки. Вижда се как поколения наред са израснали в и край Етъра. Някои с умиление си спомнят създателя на комплекса, Лазар Донков. Сред участниците има както посетители, така и хора работили от създаването на музея, които са видели как Етъра расте заедно с тях. Едни свързват това магнетично място с бялото сладко, миризмата на симиди,  други го предават и на следващите. Етъра се свързва и с много празници – някой са дошли конкретно за Еньовден, където са се научили да омайват ергените с китка; други са попаднали случайно на Гергьовден, където са усетили магията на музика, народни песни, настроение и много усмивки – имали са уникалната възможност да се залюлеят на гергьовска люлка, да се премерят на гергьовденския кантар и да се хванат на кръшно българско хоро. С умиление се гледа на воденицата, тепавицата и валявицата, поставили началото на Етъра. Тук са започнали много нови приятелства, както се е зародила и голяма любов.

Текстовете и снимките могат да бъдат прочетени и видени във фейсбук страницата на Етъра. Те ще красят Табаханата в комплекса и посетителите ще могат да ги разгледат.  Конкурсът показва, че тук са израснали поколения наред и че Етъра е едноцветно минало, което завинаги ще топли сърцата ни.

Именно затова комисията от служители от АЕКЕтър” се затрудни много при оценяването на тези съкровени спомени. След дълга дискусия се стигна до решението 22 участника да получат награди. За тях АЕКЕтъросигури нощувка за двама, абонаментни карти, изделия от етърските майстори и рекламни материали.

 Наградите ще се обявят и връчат във вторник от 11.30 ч. в АЕК "Етър". Ще бъде открита и изложбата „Мечта вградена в камък и дърво“, по случай 50 години от първата копка. През целия ден ще има прожекции на филми „Етъра в старите ленти“ в информационния център и ще се открие изложбата „Гергьовден в стария Пазарджик“.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News