Новините от Габрово и региона

  „Най-лесно е да се обещава в предизборна кампания и аз това чух от опонентите си - само добри пожелания и никакви цифри и факти, които да подкрепят предизборните им програми.”

Това заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ Цветомир Михов по време на открита дискусия, организирана от КНСБ-Габрово. На нея беше представен Меморандумът на КНСБ за социално-икономическо и обществено-икономическо развитие на България за периода 2013-2017 г. и беше дискутиран от кандидатите за народни представители.

„Бъдете сигурни, от опита, който имам в подобни дебати, че всеки от кандидатите, които са тук, ще ви каже, че до голяма степен техните предизборни програми препокриват меморандума”, каза още Михов. По повод заявката на представителите на опозиционните партии, че ще увеличат минималната работна заплата, Михов уточни, че правителството на ГЕРБ е заварило минимална работна заплата в размер на 240 лв., а в момента е 310 лв., което е 28% увеличение. „Нима мислите, че ние не можехме да увеличим още минималната работна заплата. Но някой пита ли бизнеса – той има ли възможност в момента да изплаща по-висока заплата или ако я изплаща, колко души ще освободи, за да си компенсира разходите”, попита риторично Михов.

Той уточни, че със сигурност заплатите трябва да се увеличават, но първо на бизнеса трябва да се даде възмжност да бъде по-конкурентоспособен, да има по-ниско енергоемко производство, да има по-голяма производителност на труда и чак тогава държавата да изисква по-високи заплати. „В тази затворена система при едно необмислено увеличение на минималната работна заплата, риск поемаме всички – и държава, и бизнес и работници”, добави Михов.

Във връзка с посланията на опонентите за подоходно облагане, Михов заяви, че няма по-лош знак от една държава към инвеститорите от това да сменя данъчната си политика през няколко години. „Чуждите инвеститори искат да знаят, когато дойдат в една държава, че могат да прогнозират разходите си за следващите 5-10 години. Отделно въведем ли подоходно облагане с необлагаем минимум, това автоматично ще образува дупка в бюджета в размер на 1 милиард и 300 хил. лв. Кажете, кого ще лишим от заплати – лекари ли, учители ли, социални работници ли?”, обърна се Михов към водача на листата на КБ за габровска област Йордан Стойков, който изложи тази идея.

На идеите на опонентите по отношение на политиката към малките и средни предприятия, Михов им припомни, че при Тройната коалиция усвояемостта от предприятията по ОП „Конкурентоспособност” е била до 8 милиона, а в момента е 1 милиард. „Това е начинът малките и средни предприятия да станат конкурентоспособни и същевременно по-малко енергоемки. Вие знаете, че основният свеж ресурс, който може да влезе в страната ни, е този от европейските програми.”, добави Цветомир Михов.

Във връзка с повдигнати въпроси, касаещи социалната сфера, Михов обясни, че през мандата на правителството на ГЕРБ над 500 000 души са се възползвали от програмите на социалното министерство, над 800 милиона лева са били насочени за социално слаби, безработни, за нов старт в кариерата, за помощи и т.н., а за тази година за социалната сфера са предвидени над 130 млн. европейско финансиране и 30 милиона национално.

„Това са реалните цифри, такива са реалните приоритети, върху които можем да говорим и коментираме, а не празните обещания, които звучат като добри пожелания и които чух от вас”, коментира още Цветомир Михов.

Той добави, че представителите на ГЕРБ са единствените политици за годините на прехода, които открито са признали грешките си, но уточни, че посоката е правилна. „Знаете, че всяка една държава в Европа, която има дефицит над 3%, автоматично системата я изхвърля от възможността да ползва европейски средства. Затова нашите усилия бяха насочени натам, защото за нас, българите, това е най-сигурният ресурс – над 15 милиарда за следващите 7 години, които ще се влеят в държавата. По-сигурен ресурс аз не виждам, като изключим златото, което ще добиваме, защото чух и такива предизборни обещания”, коментира още Михов.

Той отбеляза още, че Габрово е на първо място по усвояемост на евросредства на човек от населението и на трето място по абсолютни стойности.

На въпрос на представителите на КНСБ за проекта за Западен обходен път и тунел под Шипка, Михов припомни, че за ЗОП вече има осигурено финансиране, има и избран изпълнител. В момента тече обжалване на процедурата, което се очаква да приключи в края на май и тогава да започне и строителсвото. За тунела под Шипка Цветомир Михов уточни, че той е включен за финансиране по ОП „Транспорт” за периода 2014-2020 г. „Неприятно за мен е, че има наши съграждани, може да са трима, но ги има, които обжалват изграждането на тунела пред Европейската комисия. Аз и моите колеги обаче сме приели този проект като кауза и ще продължим да работим за него, защото само тогава можем истински да говорим за перспективи пред областта, създаване на работни места и привличане на инвестиции”, добави Михов.

Той отговори и на въпрос, свързан с проблема с водоснабдяването на севлиевска община. В началото Михов опонира на водача на листата на Коалиция за България Йордан Стойков, който е бивш кмет на Севлиево и който заяви, че се надява през следващия програмен период да бъдат осигурен средства за изграждане на водохранилище, още повече, че има проект за язовир „Мокра бяла”. „Г-н Стойков, оперативните програми не финансират изграждането на язовири, иначе досега да го бяхме построили, бъдете сигурен”, опонира Цветомир Михов. За разрешаване на проблема с водоснабдяването на Севлиево Михов обясни, че правителството на ГЕРБ е финансирало с милион и половина целеви средства, отпуснати по програма ПУДООС, подмяна на водопровода като мярка за решаване на част от проблема. За останалата част - в момента ВиК-Габрово проектира водопровод, който да захрани 9 габровски села от язовир „Христо Смирненски”, които към момента се водоснабдяват от Севлиево. По думите на Михов това ще реши проблема в тези села, в същото време ще облекчи водопреносната мрежа на Общината Севлиево и не на последно място – този водопровод ще служи като начало, от което ще бъде изграден байпас, чрез който при критични нужди севлиевска община ще бъде захранвана от габровския язовир „Христо Смирненски”.

Накрая Цветомир Михов призова останалите кандидати, ако влязат в Народното събрание, да не забравят, че са избрани от хората от габровска област и че ангажиментът им е най-вече точно към тези хора, а не само към законодателната дейност.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News